Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Naomi Klein in Christiania

Naomi Klein in Christiania

Gisteren werd er een reclaim de power party gehouden in Christiana. Het was massatoeloop omdat de bekende andersglobalisten Naomi Klein en Michael Hard waren uitgenodigd om te spreken.

foto4.JPG
Foto Jan Janssen

De grote tent waar het gesprek werd gehouden was algauw nokvol. En buiten stonden ze in lange rijen in de vrieskou aan te schuiven. Christinania was voor de gelegenheid in een feeërieke kerstsfeer met overal kerstlichtjes, stands met drank en een volkskeuken.

Naomi Klein verduidelijkte nogmaals dat het huidige akkoord dat op tafel ligt het Zuiden totaal niet helpt. In tegendeel. "Het is de wereld op zijn kop. Het westen is niet van plan om haar klimaatschuld t.o.v het Zuiden af te lossen." Ze is ook niet te spreken over hoe het in de media werd voorgesteld. "Net of het Zuiden zit te bedelen om geld. Het is de wereld op zijn kop. Het zijn de rijke landen die in het krijt zitten bij de arme landen. Het gaat niet om geld maar om de erkenning van de schade die is aangericht aan de biodiversiteit, aan de natuur. En het waanzinnigste van al is dat hier de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis worden beloond met nieuwe contracten in de vorm van een nieuwe koolstofmarkt. Zo kunnen ze de laatste niet gekoloniseerde ruimtes inpalmen. Zodat wij hier kunnen verder doen as usual."

foto5.JPG
Foto Jan Janssen

Ze riep de activisten op om een duidelijk signaal te geven op woensdag 16 december bij de de bestorming van het conferentiecentrum. We moeten het Zuiden laten weten dat we hen ondersteunen

Een uurtje nadat we vertrokken hoorden we dat de politie Christiania is binnengevallen. De anarchisten waren barricades aan het opbouwen aan de ingang van Christiania die ze in brand staken. De politie viel even later binnen met traangas en waterkanon. Een 200-tal mensen werden gearresteerd.

foto2.jpg
bron

Keltoum

Gepost door Keltoum
15.12.2009