Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Organisator van protestactie 'Reclaim the Power gearresteerd

Organisator van protestactie 'Reclaim the Power gearresteerd

Morgenvroeg staat er een grote actie van burgerlijke ongehoorzaamheid op het programma. Activisten zullen 's morgens proberen om het klimaattopconferentiecentrum te bestormen. Ze hopen daarbij hulp te krijgen van de ngo's die binnen zitten. De bedoeling is om binnen een volksvergadering te houden als protest tegen de weinig ambitieuze houding van het westen om iets te doen aan de klimaatcrisis.

"Our goal is to disrupt the sessions and open a space inside the UN area to hold the Assembly. The assembly will give a voice to those who are not being heard, it will be an opportunity to change the agenda, to discuss the real solutions, to send a clear message to the world calling for climate justice.

Reclaim Power! is a confrontational mass action of non-violent civil disobedience. We will overcome any physical barriers that stand in our way, including police lines and fences, – but we will not respond with violence if the police try to escalate the situation, nor create unsafe situations; we will be there to make our voices heard!"

De politie is alvast heel zenuwachtig voor morgen. Ze vielen deze avond binnen in de "Boljesfabriek" waar een concert gepland was. De Boljesfabrik is een voormalige snoepfabriek die door de activisten ingericht is als ontmoetingsruimte met culturele activiteiten en volkskeuken. De politie nam al de fietsen in beslag die een groep activisten ging gebruiken om naar het het Bella Center te gaan. De politie arresteerde vandaag ook Tadzio Müller toen hij het Bella Center verliet. Hij is één van de hoofdorganisatoren van de actie van morgen en woordvoerder van Climate Justice Action.

Een aantal acties zijn de voorbije dagen telkens halverwege hardhandig verhinderd door de politie. Iedereen die niet snel genoeg weg was werd gearresteerd. De meeste activisten werden na enkele uren weer vrijgelaten. De afgelopen dagen hebben er honderden activisten mogen kennismaken met de speciale klimaattopgevangenis. Een oud magazijn waar kooien werden geplaatst die dienst moesten doen als gevangeniscellen. Volgens de activisten die er hebben gezeten was de politie niet zachtaardig. Zo gebruikten ze pepperspray als de activisten luidruchtig waren en weigerden ze hen water te geven.

Keltoum

Gepost door Keltoum
15.12.2009