Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Klimaattop mislukt

Klimaattop mislukt

KOPENHAGEN -- Iedereen is verslagen. De wereldleiders hebben gefaald, twee weken onderhandelen in het Bella Center is op een totale mislukking uitgedraaid. “De schuld voor deze desastreuze uitkomst ligt volledig bij de rijke landen.”

“Hij kwam, hij zag en hij stelde teleur,” zei een mederwerker van Democracy Now! gisteravond over het optreden van Barack Obama in het Bella Center. De Amerikaanse president is er niet in geslaagd de neuzen in dezelfde richting te krijgen, maar hij gaf wel toe dat de VS als grootste land van de wereld en tweede grootste uitstoter van de wereld medeverantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde. “Klimaatverandering zal een onaanvaardbaar risico voor onze veiligheid, onze economieën en onze planeet beteken,” zei hij, maar hij bood niet de oplossingen die nodig zijn om er iets aan te doen.

In plaats daarvan gooide hij het op een akkoordje met China, India en Zuid-Amerika. Aan de 'Copenhagen agreement' zouden ongeveer 25 landen hebben meegewerkt. Deze morgen werd die tekst officieel aanvaard tijdens het slot van de klimaattop. Nu is het nog afwachten hoeveel landen het zullen ondertekenen.

VN-secretarisch-generaal Ban Ki-moon geeft toe dat het niet het akkoord is dat we gehoopt hadden, maar zegt: “het is een essentieel begin.” Het 'Kopenhagen Akkoord' moet volgend jaar tot een wettelijk bindend akkoord omgevormd worden, vind hij.

Het enige lichtpunt is de 100 miljard dollar per jaar tot 2020 voor arme landen. Maar dat is een streefdoel dat niet wettelijk afdwingbaar is.

Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu noemt het een 'zware teleurstelling': “Er staat dan wel neergeschreven dat men de temperatuurstijging beneden de twee graden wil houden, met wat voorligt komt men daar lang niet. We riskeren af te stevenen op een temperatuurstijging van meer dan drie graden. Geen piekjaar voor de CO2 uitstoot, geen concrete doelstellingen voor 2020, geen lange termijndoelstelling voor 2050 en alle achterpoortjes staan nog open. Het enige wat er momenteel in het akkoord is opgenomen, zijn financiële middelen op de korte en langetermijn. Het lijkt erop dat sommige landen hun verplichtingen hebben willen afkopen. De nood aan een wettelijk bindend akkoord binnen de 6 maanden, verdween op mysterieuze wijze op het allerlaatste moment uit de tekst. Onbegrijpelijk dat onze 'klimaatleider' Europa hierin wil meestappen,” schrijft ze in haar milieublog.

Op het internet regent het scherpe reacties. Kumi Naidoo, de voorzitter van Greenpeace International windt zich op over het feit dat drie Greenpeace-activisten drie weken achter tralies zullen doorbrengen omdat ze een actie deden in het Deense parlement. “Ze zullen weg zijn van hun families op kerstdag en nieuwjaar. De echte leiders die een poging deden tot echte actie zitten in de gevangenis, terwijl de veronderstelde leiders in het privéjets wegvluchten van de plaats van klimaatmisdaad in Kopenhagen.”

“Rijke landen hebben miljoenen arme mensen in de wereld tot honger, leiden en de dood veroordeeld,” reageert Nnimmo Bassey, voorzitter van Friends of the Earth International. “De schuld voor deze desastreuze uitkomst ligt volledig bij de rijke landen.”

Toch mogen we niet bij de pakken blijven zitten, maar moeten we de druk opdrijven.“Deze top redden is te laat, maar het is nog niet te laat om de planeet en de mensen te redden,” zegt Robert Bailey van Oxfam International. “We hebben geen andere keuze dan een wettelijk bindend akkoord afdwingen in 2010.”

Kopenhagen

Wij de anoniemen ,

Zijn teleurgesteld in de rijke landen, ze hebben nog een niveau zo hoog als onze enkels.