Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vlaamse activisten zaten opgesloten in een kooi in Kopenhagen

Vlaamse activisten zaten opgesloten in een kooi in Kopenhagen

De klimaattop van Kopenhagen heeft, zoals inmiddels gekend, een muis gebaard. Dat zal nochtans zeker niet gelegen hebben aan de duizenden actievoerders die ondermeer op woensdag 16 december de top het vuur aan de schenen legden. Onder hen ook een heleboel Belgische activisten, waaronder Deirdre uit Leuven, die de dag samen met 230 andere activisten, moest doorbrengen in een kooi bij de politie van Kopenhagen. Haar verhaal.

Wat ging je doen in Kopenhagen?

Deirdre: “Iedereen wist dat Kopenhagen een uitgelezen kans vormde om echt werk te maken van een doeltreffend klimaatbeleid. Anderzijds zaten vele activisten en mensen uit het Zuiden met de schrik dat het klimaatakkoord te sterk gefocust zou zijn op neoliberale, marktgebaseerde oplossingen, dat het de machtsverhoudingen in de wereld zou versterken en daardoor enkel voordelig zou zijn voor grote bedrijven. Daarom besloten we om op woensdag 16 december een alternatieve top te organiseren in het congrescentrum, niet enkel met activisten maar ook met vertegenwoordigers van officiële delegaties die het oneens waren met de gang van zaken. Het plan bestond erin om met verschillende blokken naar het congrescentrum op te trekken, ikzelf maakte deel uit van het fietsersblok. Toen we in de buurt van het congrescentrum aankwamen, liep het echter meteen mis.”

Je werd onmiddellijk aangehouden door de Deense politie?

Deirdre: “Redelijk snel stopte naast onze groep een overvalwagen. Uiteraard probeerden we nog vlug weg te fietsen, maar dat lukte niet. We werden hardhandig van onze fiets geplukt. De eigenlijke actie was op dat moment nog niet eens van start gegaan. Vervolgens werden we met een grote arrestantenbus afgevoerd naar de gevangenis. Op die bus zaten ook twee activisten die zwaar gewond waren, samen met het medische team dat hen wilde verzorgen. Toen we voorstelden om een dokter te bellen, lachten de agenten ons in ons gezicht uit. En dat was nog maar het begin van de provocaties. In de gevangenis werden we opgesloten in ijzeren kooien, van pakweg twee bij drie meter. Aan het einde van de dag zaten we per tien in een kooi.”

Hoe lang hebben ze je daar gehouden?

Deirdre: “Uiteindelijk hebben we daar tien uur vastgezeten. Toen we na zeven volle uren nog steeds geen enkele info hadden gekregen en ook niets om te eten, liep het behoorlijk uit de hand. De activisten begonnen te roepen en te duwen tegen de kooien. Onmiddellijk verscheen er vanuit verschillende hoeken oproerpolitie, die de activisten bestookte met traangas. Je kan je wel voorstellen wat dat betekent in een gesloten ruimte. Iedereen begon te hoesten en sommigen kampten met ademhalingsproblemen. Vervolgens kregen we wat water om te drinken, al moest je daarvoor je hoofd door de kooi steken en aan een rietje zuigen.”

Uiteindelijk hebben ze jullie gewoon laten gaan?

Deirdre: “Dat kon ook moeilijk anders, gezien de agenten zelf beweerden dat we op zich niets verkeerd hadden gedaan maar dat ze “ons wilden beschermen tegen onszelf”. Enkelen van de mede-arrestanten werden tijdens het tumult er wel uitgelicht en naar een echte gevangenis afgevoerd. Velen van hen zitten daar nog steeds vast. Een jonge Vlaamse JNM’er werd op vrijdag 18 december per vliegtuig gedeporteerd naar ons land. En dat terwijl hij met twee vrienden per Go-Car naar Kopenhagen was gereden. Men zal trachten zijn repatriatiekosten op hem te verhalen.

Voor jou de laatste keer dat je nog durft actie te voeren?

Deirdre: “Uiteindelijk heeft deze ervaring mij nog meer overtuigd dat actievoeren nu meer dan ooit noodzakelijk is. Het feit dat de top op niets is uitgedraaid, maakt dat we allicht vrij snel opnieuw in actie zullen komen. Het gaat immers om de toekomst van onze planeet, onze kinderen en kleinkinderen. Ik hoop dat we ook in Leuven van start kunnen gaan met een lokale klimaatactiegroep.

sterkte

verschrikkelijke verhalen die alleen maar thuishoren in een politiestaat.Ik heb vooral schrik dat ze dit 'Copenhagen model' met preventieve massa arrestaties op iedere summit gaan toepassen.Probeer de shit te vergeten en geniet samen met David en de kinderen van een welverdiende kerst!

groetjes
gérard

Ik peddelde mee in Deirdre's

Ik peddelde mee in Deirdre's fietsersgroepje toen zij en het grootste deel daarvan werden opgepakt; wij konden evenwel ontkomen. Een tijd nadien zijn ook wij dan uiteindelijk aangehouden.

Gedurende het hele proces werden we -stuk voor stuk vreedzame activisten- behandeld als staatsgevaarlijke criminelen: We kregen bij de aanhouding niet de kans onze fietsen op slot te doen, en werden vrijwel onmiddellijk uiterst strak geboeid op de bus gezet. Een voorbijganger van middelbare leeftijd die een foto maakte van onze arrestatie, werd direct door een duo RoboCops uiterst ruw tegen de zijkant van de bus getrokken en de camera afhandig gemaakt om alle foto's te wissen.

De bus bleef nog zo'n uur ter plaatse wachten, waarna deze alsnog ostentatief tegen helse snelheid met loeiende sirenes Kopenhagen-centrum doorkruiste (dóór rode lichten, op rijstroken in tegengestelde richting, en op een haar na óver enkele kleuters die geen halt hielden aan het voor hun groene voetgangerslicht en er ongetwijfeld een klein trauma aan overgehouden hebben).

Wegens plaatsgebrek in 'de kooien' (-waarnaar door minstens één agent werd gerefereerd als 'Guantanamo Junior'-), werden wij -na circa 4 uur vernederingen en wachten in allerhande rijtjes, heel die tijd met onze handen op de rug geboeid- afgedropt in de dronkemans-cellen van de plaatselijke gevangenis buiten Kopenhagen om daar de rest van onze tijd uit te zitten (10 uur in totaal; met 10 man per cel,
1 matras, 1 koude vloer, en per persoon 1 bekertje water en 1 plastic-verpakt broodje kaas met net-niet-vervallen houdbaarheidsdatum).

W.

korte correctie

Het klonk, spijtig genoeg, zeer mooi, maar de jonge JNM' er die met het vliegtuig gedeporteerd werd, was niet 1 van de 3 go-carters die naar Kopenhagen fietsten. Toch blijft het cynisch raak in de roos dat een uitwijzing/deportatie/... voor een appel en een sjiek de makkelijkste/goedkoopste/... manier bleek om zich te verlossen van gearresteerden. Mensen die vaak kosten noch moeite hadden gespaard om op een doordachte manier te reizen. Wat dachten ze toch, een probleem over de grens is een probleem minder of een oplossing over de grens is eigenlijk geen oplossing?