Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Mislukking Kopenhagen is de schuld van de Chinezen"

"Mislukking Kopenhagen is de schuld van de Chinezen"

BRUSSEL -- Er komt niks uit de bus in Kopenhagen en op het eind zal het allemaal de schuld zijn van de Chinezen. Het was het donkerste scenario dat we hier hebben besproken op de redactie lang voor de start van de VN-klimaattop.

Cop15.jpg

Foto Gilles

En toch is dat precies wat er gebeurd is in de Deense hoofdstad. Toen vrijdag duidelijk werd dat de top een flop zou worden, lieten premier Yves Leterme en de Franse president Nicolas Sarkozy het al verstaan. “China is een probleem”, zei Leterme. “China blokkeert de onderhandelingen”, zei Sarkozy.

Na het weekend begon die stem nog wat luider te klinken. De grote meerderheid van de ontwikkelingslanden stond schouder aan schouder met de rijke landen tegenover China dat koppig elke vooruitgang weigerde. Zo beschrijft de Britse minister van klimaatverandering Ed Miliband het in een opiniestuk in The Guardian.

Op de website van De Morgen zegt een anonieme hooggeplaatste Europese diplomaat: “China, en alleen China heeft het klimaatverdrag gekelderd”. Volgens die bron zou Obama bereid zijn geweest om de uitstoot in de VS tegen 2050 met 80 % te verminderen. In ruil moest de Chinese uitstoot dan met meer dan 50 % naar omlaag.

Hebben Sarkozy, Leterme en Miliband gelijk? Dit is meer dan een rondje zwartepieten. De vraag beantwoorden betekent begrijpen wat de inzet was van de klimaattop in Kopenhagen en waarom het is foutgelopen.

Wedloop op de atmosfeer
De Britse journalist George Monbiot (The Guardian, maar ook auteur van het boek Heat) vat de top zo samen: “Dit is een wedloop voor de atmosfeer vergelijkbaar in stijl en bedoeling met de wedloop op Afrika (the scramble for Africa).”

Met wat op tafel lag, dreigde de hele Derde Wereld de grote verliezer te worden van de wedloop. Door alle jubelberichten over de economische boom in China zouden we het misschien wel eens kunnen vergeten, maar China blijft een arm derdewereldland. Gerekend volgens BNP per hoofd van de bevolking is China het 104de armste land ter wereld, kort na El Salvador en Namibië. China is volgens die maatstaven veertien keer armer dan de VS.

Een akkoord tekenen met een becijferde grens voor de CO2-uitstoot betekent voor China een bovengrens zetten aan de ontwikkeling. Je kan dat makkelijk aanschouwelijk maken door de reducties te nemen die zogezegd op tafel lagen. China zit nu aan 4,6 ton uitstoot per persoon. De VS stoten 19,8 ton uit per persoon.

Als China de uitstoot halveert, wordt de uitstoot bevroren op 2,3 ton per Chinees. Als de VS inderdaad hun uitstoot met 80 % inkrimpen, kom je uiteindelijk aan 3,96 ton per persoon. De VS zouden zo het recht krijgen om dubbel zoveel uit te stoten als China. China is dan nog de fabriek van de wereld. Een studie stelt dat de productie van goederen die uitgevoerd worden naar Europa en de VS goed is voor een kwart van de Chinese uitstoot. En China heeft ook lang niet de middelen die de VS hebben om hun economie om te vormen tot een groene economie.

Kyoto
Vertegenwoordigers uit het Zuiden hebben er meermaals op gewezen. De rijke landen probeerden in Kopenhagen komaf te maken met het Kyoto Protocol. Dat akkoord dat de VS weigerden te tekenen, gaat uit van de "gemeenschappelijke maar verschillende verantwoordelijkheid" voor de opwarming van de aarde.

De ontwikkelde landen (VS, Europa en Japan) zijn verantwoordelijk voor 70 % van de broeikasgassen in de atmosfeer. Zij stoten al uit sinds de industriële revolutie dik 150 jaar geleden. Die landen konden dus hun rijkdom opbouwen door ongestoord een groot deel van de atmosfeer op te stoken. Kyoto stelt nadrukkelijk dat het Zuiden recht heeft op een stuk van de uitstoot zodat het zich ook kan ontwikkelen.

Bitter over Obama
Is het dan wel echt de schuld van de Chinezen dat Kopenhagen uitdraaide op een mislukking? George Monbiot ziet het anders: “Obama plaatste Peking in een onmogelijke positie. Hij vroeg toegevingen zonder daar iets tegenover te zetten. Ik gok dat dat een berekend manoeuvre was om een njet van China uit te lokken zodat China de schuld kon krijgen voor het resultaat dat hij eigenlijk wou.” Volgens Monbiot kon Obama geen kant uit. Probeer maar eens een sterke klimaatwet door de senaat te krijgen waarvan bijna alle leden met handen en voeten gebonden liggen aan de olielobby.

Ook de Canadese schrijfster en journaliste Naomi Klein is bijzonder bitter over Obama. “Geen enkele president sinds FDR (Franklin D. Roosevelt, nvdr) kreeg zoveel kansen om de VS te veranderen in iets dat geen bedreiging vormt voor de stabiliteit van het leven op aarde. Telkens weigerde hij om die kansen te grijpen.”

Daar staan we dus. Met een mager niet-bindend akkoord waar verschillende landen uit het Zuiden zich niet eens willen achter scharen. Als het stof gaat liggen, zal de opstand van de landen uit het Zuiden misschien wel het opmerkelijkste fenomeen zijn dat bijblijft na Kopenhagen. We kenden het natuurlijk al. Toen de rijke landen tien jaar geleden op de WTO-top in Seattle de ontwikkelingslanden de arm probeerden om te wringen, kregen ze al eens het deksel op de neus. Tien jaar later staat de WTO-trein nog altijd niet terug op de rails.

Dat mag met de klimaatonderhandelingen niet gebeuren. Landen uit het Zuiden legden de afgelopen weken interessante voorstellen op tafel. Eén van de slimste voorstellen kwam - een tijd geleden - van president Rafael Correa van Ecuador. Correa staat voor een dilemma in zijn eigen land. Er zit olie onder de grond van één van de rijkste wouden ter wereld in het Yasuni Nationaal Park. Pomp je die olie op om je land te ontwikkelen of kies je voor de bescherming van het Amazonewoud. Correa is bereid om de olie ongemoeid te laten als het rijke Noorden met de nodige financiële middelen over de brug komt.

Het is een manier om de historische schuld van het Noorden en de rechtmatige ontwikkelingsdrang van het Zuiden te verzoenen. Er zijn nog andere manieren: schenk China en de rest van de Derde Wereld de technologie die die landen de kans geven om de sprong te maken naar ontwikkeling zonder te passeren langs de vervuilende weg die het Noorden heeft afgelegd.

Het zijn voorstellen waar geen enkel mens met gezond verstand kan tegen zijn. Maar er zullen nog veel klimaatbetogingen nodig zijn voor we daar aan toe zijn.

Dit soort reactie is

Dit soort reactie is helemaal waar de Chinezen van uit gingen: wij kunnen gerust ieder akkoord kelderen, het Westen en vooral Obama krijgen toch automatisch de schuld. Ik raad iedereen die zich blindelings achter dit standpunt schaart volgend artikel eens te lezen:

http://www.guardian.co.uk/environment/2009/dec/22/copenhagen-
climate-change-mark-lynas

Een stukje dat zeker aandacht verdient:

"To those who would blame Obama and rich countries in general, know this: it was China's representative who insisted that industrialised country targets, previously agreed as an 80% cut by 2050, be taken out of the deal. "Why can't we even mention our own targets?" demanded a furious Angela Merkel."

logisch dat China voor de

logisch dat China voor de ontwikkelde landen niet akkoord ging met 80% minder uitstoot in 2050. Volgens het IPCC is dat immers onvoldoende, we moeten naar 90% of meer.

De spin is alweer volop bezig, zie ik.

De Guardian is een tool.

Er is geen enkele ontwikkelingsland die akkoord gaat met de zogenaamde "voorstellen" van de rijke landen.

Wat nou "steun van de meerderheid van de ontwikkelingslanden". Door de strot geduwd zul je bedoelen! Over welke landen heeft de Guardian het dan? The Maldives and Bangladesh!? Met alle respect voor die landen maar zij zijn echt niet representatief voor de ontwikkelingslanden.

De echte ontwikkelingslanden zijn de grote jongens. Landen als Brazilie, India, Zuid Africa, Indonesie, Mexico etc. Dat zijn allemaal landen die achter de Chinese opvatting staan, nl: dat global warming een gevolg is van de Westerse groei en dat het Westen daarom verantwoordelijkheid moet nemen alvorens zij concessies gaan vragen van China en de andere ontwikkelingslanden!

Met andere woorden, zolang het Westen niet eerst gaat betalen of opruimen, wordt er geen 'ja' gezegd op alle andere voorstellen.

Je kan dus met allemaal mooie verhalen komen over 50% of 80% uitstoot maar zolang dat betekent dat China of andere ontwikkelingslanden moeten gaan meebetalen, zal het antwoord altijd nee blijven.

Geplukt van een andere forum:

Top 10 historical emitters,

1850-2005 Millions tonnes CO2, total
1. United States of America 328,263.60
2. European Union (27) 301,940.00
3. China 92,950.00
4. Russian Federation 90,327.20
5. Germany 79,032.80
6. United Kingdom 67,776.80
7. Japan 42,742.00
8. France 32,031.50
9. India 26,008.10
10 Canada 24,561.5

1850-2005 Per Capita (tonnes CO2)
1. Luxembourg 1,458.70
2. United Kingdom 1,125.40
3. United States of America 1,107.10
4. Belgium 1,021.30
5. Czech Republic 989.8
6. Germany 958.3
7. Estonia 851.4
8. Canada 760.1
9. Qatar 716.7
10. Kazakhstan 656.2

89. China 71.3
123. India 23.8

I guess that's why they think historical responsibility is important.

Zolang het Westen geen verantwoordelijkheid neemt ZONDER de ontwikkelingslanden (en dus ook China), zal het antwoord van de ontwikkelingslanden altijd 'NEE' blijven.

Interessant hierbij is dat de BASIC leden vorige week al hadden gezegd dat de rijke westerse landen een media offensief gaan beginnen om de developing countries de schuld te geven.

“We are aware that the western countries will now launch a propaganda campaign to hold developing countries responsible,” environment minister Jairam Ramesh told Reuters.

http://www.livemint.com/2009/12/17155411/Rich-wrongly-blame-poor-on-cli....

Dat was op donderdag 17 december, oftewel, een dag voor Sarkozy "blame China" opmerking.

De reden waarom China die eis van 80% in 2050 er niet in wilt hebben is omdat dat jaartal (van 2050) niet arbitrair erin is gezet. De meeste economen verwachten namelijk dat China en India tegen die tijd ook behoren tot de "rich countries club". Dat zou dus betekenen dat de hypocriete westerse landen alleen meer gaan betalen zodra China en India (na jaren hardzwoegen) ook rijk zijn geworden.

Het voorstel onder Kopenhagen komt er dus, met andere woorden, op neer dat China moet betalen om rijk te worden en vervolgens NOG MEER moet betalen om rijk te BLIJVEN. Dit terwijl global warming niet eens hun schuld is.

No sane country would agree to such stupendous measures. Punt uit.

en de volgende stap?

Zal China uitgeroepen worden tot milieucrimineel? Zal er een militaire interventie om zgn ecologische reden (en voor de 'bevrijding' van Tibet) op de agenda staan? Zal het worst casescenario van Kopenhagen het worst casescenario voor de hele planeet worden? Met stilzwijgende toestemming van de internationale milieuorganisaties?

Mark Lynas

Het artikel van Mark Lynas (auteur van Zes graden · Onze toekomst op een warmere planeet, uitgegeven bij Epo) is interessant.

Maar ik vind het wel vreemd dat hij het niet heeft over 'climate justice'. Het Kyoto Protocol ging uit van gezamenlijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheid. De Westerse landen hebben geprobeerd om dat principe te kelderen.

Om de planeet te redden zou het misschien wel goed zijn dat de Chinezen, Indiërs en alle andere landen in het Zuiden hun ontwikkeling bevriezen.

Maar je kan niet verwachten dat 5 miljard mensen instemmen met het huidige status quo.

@Paul B: Wie heeft dat ooit

@Paul B: Wie heeft dat ooit beweerd? Dat is iets dat jij hier ter plekke verzonnen hebt om weer maar eens iedere kritiek op een land onmogelijk te maken, net zoals dat gebeurt met bv. Iran en Venezuela, waar iedere kritiek op het regime automatisch geklasseerd wordt onder "steun aan oorlogsvoorbereidingen".

misschien speelt china het

misschien speelt china het spel gewoon slim en probeert ze de rest vd wereld te misleiden door zich in alle stilte voor te bereiden op een groene omwenteling van haar economie, zodat ze binnen enkele jaren aan de top staat terwijl de andere landen nog aan het kibbelen zijn over hoeveel wie wat wel en niet mag uitstoten?

Khor antwoordt Lynas

Lynas wordt vandaag van antwoord gediend door Martin Khor in The Guardian: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cif-green/2009/dec/28/copenhagen-denmark-china .

The developed countries have already completed their industrialisation on the basis of cheap carbon-based energy and can afford to take on an 80% goal for 2050, especially since they now have the technological and organisational capacity and infrastructure. For a minimally equitable deal, they should commit to cuts of at least 200-400%, or move into negative emission territory, with net re-absorption of greenhouse gases, to enable developing countries the atmospheric space to develop.

The acceptance of the two targets would also have locked in a most unfair sharing of the remaining global carbon budget as it would have allowed the developed countries to get off free from their historical responsibility and their carbon debt. They would have been allocated the rights to a large amount of "carbon space", historically and in the future, without being given the obligation and responsibility to undertake adequate emission cuts nor to make adequate financial and technology transfers to developing countries.

De VS en EU zijn economische

De VS en EU zijn economische grootmachten geworden door ongelimiteert co2 uit te stoten en niemand kwam toen op de vingers tikken, nu de Asiatische landen (concurentie) in opmars komen, zou het plots een probleem zijn dat co2 zogezegt het klimaat schade zou toe brengen door opwarming of afkoeling.
Zelfs het kleinste kind heeft door dat dit een strategie is.
google > The Great climate swindle
wetenschappers zowel pro als contra weten het zelf niet ...
goed bezig mannen