Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Kijk, Kunst, in 't Brantijser

Kijk, Kunst, in 't Brantijser

't Brantijser is de zetel van de Universiteit Antwerpen Mamagement School (UAMS) op de Sint-Jacobsmarkt. Drie maal per jaar nodigt de Universiteit in het centrale gedeelte van het pand jonge kunstenaars uit die de ruimte mogen gebruiken om hun kunstwerken te tonen. De tentoonstelling die nu loopt met werken van Françoise Beck, Ineke Van den Heuvel en Dennis Van der Planken loopt tot met en met 31 maart. De toegang is gratis. Het is tevens een mooie gelegenheid om dit bijozndere historische gebouw ongedwongen te kunnen bezoeken.

Blikvangster.jpg

Kunst in een Management Scchool. Niet zo evident toch!

Françoise Beck is als freelance vormgever begonnen voor Bozar Studios en de nieuwe fotogalerij Stieglitz 19. Later werd ze ook de vaste vormgever van het BRONKS jeugdtheater. Alles wat haar pad kruist zorgt voor nieuwe inspiratie en is min of meer met elkaar verbonden. Ook fotografie is hierin een belangijk onderdeel. Haar aandacht gaat vooral uit naar dat wat vergeten is, de vergankelijkheid, de leegte. Ze zoekt naar de kleinere details, datgene wat anders zou verloren gaan in de omgeving. Een tekening ontstaat vaak op basis van het materiaal dat ze op het moment vindt, de gedachten die ze heeft, de muziek die opstaat, een woord, een idee, een sfeer. Dit alles syboliseert voor haar het begrip: vrijheid.

Inkeke Van den Heuvel dan weer werkt met videio, tekeningen en schilderijen: "Ik zoek een heel diverse beeldtaal in mijn werk waar, vertrekkende vanuit bevragingen over ons zijn en onze conditie, narratieve beelden worden gevormd waarvan de betekenis aan de toeschouwer wordt overgelaten. Tekeningen en collages vormen de basis. Krantenknipsels waar de details worden weggehaald of bijgeplaatst, tekeningen die worden vervolledigd met andere materialen, dit zorgt voor een zekere gelaagdheid, net zoals ons Zijn geen homogeen gegeven is. Het portret is ook een alom aanwezig gegeven in mijn werk. Hoe groot is de verscheidenheid tussen waanzin en 'gewoon' zijn? Ik tracht door middel van beelden bevragingen op te werpen die soms ook als een soort kritiek op bepaalde maatschappelijke fenomenenen gelezen kunnen worden."

Dennis Van der Planken is bezeten door het onafgebroken schilderen, het bezoeken van expo's en het lezen van boeken. Zijn grootste leermeesters zijn daarbij steevast de meest estetische georiënteerde artiesten, met een grote voorkeur voor de 19de eeuw, en de technische, figuratieve schilders van het laatste decennia. Zijn achtergrond in de illustratie, liefde voor de literatuur, film en beelverhaal, en voor het pop-surrealisme, geven zijn werk een sterk verhalend karakter mee. Dikwijls zijn zij een verholen ode aan de verbeelding, die hij als een hoeksteen in zijn leven en werk beschouwt. Waar zijn eerste stappen in de schilderkunst nog erg illustratief waren en meestal een onderdeel van een verhaal dat zich in zijn hoofd afspeelde, krijgen zijn jongere werken een meer allegorisch karakter.

Een mooi driemanschap die mekaar goed aanvullen. Tot 31 maart dagelijks gratis toegankelijk, zaterdag tot 12.00 uur in 't Brantijser, Sint-Jacobsmarkt 9-13 te 2000 Antwerpen.