Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Jongeren steeds vroeger op internationale uitwisseling

Jongeren steeds vroeger op internationale uitwisseling

Jongeren gaan steeds vroeger op uitwisseling en doen dat nu vaker in combinatie met hun secundaire studies. Stien De Winter (18) ging de uitdaging aan en trok in september 2009 voor drie maanden naar Frankrijk.

Stien_1000.jpg

AFS Vlaanderen merkte een verdubbeling in het aantal inschrijvingen voor het trimesterprogramma. “Door een betere samenwerking met de scholen nemen meer leerlingen deel aan de uitwisselingsprojecten. Tegenwoordig zijn jongeren er steeds vroeger klaar voor. Bovendien staat het mooi op hun CV en de culturele bagage die ze meekrijgen is mooi meegenomen,” zegt Dirk Vandervelden van AFS.

Voorbereiding

De voorbereidingen voor een uitwisseling nemen veel tijd in beslag maar zijn onmisbaar als je naar het buitenland wil. “Eerst is er een oriëntatieweekend waarop je gescreend wordt. AFS (interculturele programma’s) kijkt dan of je om de juiste redenen op uitwisseling wil. Later kan je een deelnameformulier ondertekenen. Vanaf dan is je inschrijving definitief en kan je niet meer terug.”

“Eigenlijk wilde ik altijd al een jaar naar Amerika maar omdat daar leeftijdsgrenzen opzitten, was dat niet mogelijk,” zegt Stien. “Het trimesterprogramma is de formule om op uitwisseling te gaan als je nog in het middelbaar zit. Na drie maanden in het buitenland kan je in het tweede trimester opnieuw naar je eigen school gaan.”

“Cultuurshock komt later”

“Ik was heel moe toen ik aankwam bij mijn gastgezin. Ze stelden voor om te kajakken. Hoewel ik weinig zin had, ging ik toch mee. Bij het uitstappen na onze tocht, schoof ik van een trapje waarna mijn papa uit de kajak viel. Het ijs was meteen gebroken,” vertelt Stien enthousiast.

Stien had weinig problemen om zich aan te passen. Ze vond haar gastgezin echt super en ook haar school viel goed mee. “De echte cultuurshock kwam pas op het einde. Voor ik naar huis terugkeerde, nam ik nog deel aan een vijfdaags kamp. Daar leerde ik over mijn ervaringen praten. Maar het enige wat ik echt wilde, was teruggaan naar Frankrijk.” Toch raadt Stien het project aan. “Je leert de taal sneller dan je denkt en je leert veel nieuwe mensen kennen. Ik heb er alvast een nieuwe familie bij.”

© 2010 – StampMedia – Lizelotte Stroeckx