Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

35.000 betogers in mars voor job

35.000 betogers in mars voor job

BRUSSEL -- 35.000 betogers trotseerden regen en kou en stapten op in een mars voor werk, respect en sociale rechtvaardigheid. Onder de betogers waren er heel veel werknemers van bedrijven die de afgelopen te maken kregen met sociale conflicten zoals AB Inbev, Opel en DHL.

fotobetoging1.JPG

De brutale aankondiging van de sluiting van Opel Antwerpen was vorige week de druppel die de emmer deed overlopen. Eerder had ook de ondertussen ingetrokken herstructurering bij bierbrouwer AB Inbev veel kwaad bloed gezet. Ook de 'Laat ons ondernemen'-campagne van de werkgevers deed de spanning nog wat hoger oplopen.

Van bedrijven als DHL, Opel en AB Inbev stapten grote delegaties op met honderden werknemers. Toen hun bedrijven genoemd werden vanop het podium steeg er een oorverdovend lawaai op.

“Van ondernemers verwachten we dat ze meer zijn dan bankiers, dat ze echte entrepreneurs zijn, want wij willen werk,” zei ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. “Het cynisme van veel ondernemers is niet in te schatten. De Opel-directie moet toegeven dat de fabriek in Antwerpen nog altijd winst maakt. Een bedrijf dat winst maakt, mag niet dicht gaan.”

Ook ACV-voorzitter Luc Cortebeeck verwees in zijn toespraak naar de campagne van de werkgevers. “Stop met dat geklaag en dat gezaag. Ga samen met ons aan tafel zitten, durf onderhandelen.”

“Werknemers worden ontslagen omdat de directie meer belang hecht aan de aandeelhouders dan aan de werknemers die het bedrijf doen draaien. Bedrijven lijden aan anorexia. Ze blijven maar afslanken tenkoste van de gezondheid van de economie”, zegt ACLVB-voorzitter Jan Vercamst.

“De werkgevers zijn al geholpen”, vindt algemeen secretaris van het ABVV Anne Demelenne. “Ze krijgen jaarlijks 3 miljard euro via de notionele belastingsaftrek en daarbovenop een lastenverlaging van 7 miljard euro per jaar. Wat willen ze nog meer? Willen ze nog meer belastingsgeld om dat te kunnen uitdelen aan de aandeelhouders?”

Werkloosheid
ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw somde een lange lijst bedrijven op die onlangs te kampen kregen met een herstructurering. “Achter al die cijfers zitten gezinnen die in de werkloosheid dreigen gestort te worden. Wij willen een jacht op de werkloosheid, geen jacht op de werklozen”, zegt De Leeuw.

“Overheid, stop uw obsessie om alle werklozen, ook zij zonder enig perspectief op werk, zonder enige garantie op afdoende begeleiding, in de activeringscarrousel of in de tewerkstellingscellen te laten doldraaien”, zei ACV-voorzitter Luc Cortebeeck.

De vakbonden kijken ook richting Europese Unie. “Samen met het Europees Vakverbond eisen we dat Europa een echt relanceplan in de steigers zet, een plan voor een duurzame economie. Wij eisen dat 1 % van het BBP naar dat plan gaat”, zei algemeen secretaris van het ACV Claude Rolin.

Premier Yves Leterme nodigde de vakbonden en de werkgevers uit voor overleg met de regering op maandag 8 februari. De vakbonden zeggen dat ze bereid zijn tot een “dialoog met inhoud”.