Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

‘Moral panic’ geen goede raadgever voor beleid

‘Moral panic’ geen goede raadgever voor beleid

Brussel verhit de gemoederen in het land. Brusselaars en vooral niet Brusselaars spreken zich uit over de veiligheid in de hoofdstad. Enkele mediagenieke, individuele feiten trekken de aandacht van politici die zich plots geroepen voelen om snel en dus ad-hoc maatregelen te nemen. Dit fenomeen, door criminologen ‘moral panic’ genoemd staat in schril contrast met het stilzwijgen waarmee de bewuste ‘probleemwijken’ en hun ‘jonge criminelen’ het al jaren moeten stellen.

vuist_klein.JPG

Dat er een groep jonge mensen wild om zich heen schopt en zelfs schiet in sommige Brusselse wijken ontkennen wij niet. Dat deze jonge mensen op gepaste en rechtvaardige manier moeten gestraft worden al evenmin. Maar eerder dan luidkeels te roepen om zerotolerantie en jeugdgevangenissen proberen wij geen oorlog te verklaren aan deze jongeren. Brussel is Bagdad niet.

Wij raden de politici, die nu met grote sier de messen scherpen, aan om eens een stapje buiten hun ongetwijfeld mooie (Brusselse) loften te zetten. Om eens te praten met de ‘verloren generatie’ jongeren en hen te vragen waarom zij niets beters te doen hebben dan wild om zich heen te slaan. Misschien dat het politiek antwoord dan anders zal zijn dan een populistisch discours ingegeven door electorale motieven.

Decennialang is er niet omgekeken naar de ‘probleemwijken’. Decennialang zijn daar jongeren grootgebracht zonder uitzicht op ontplooiing, opleiding en werk. Dat deze boemerang nu keihard aankomt bij de beleidsmakers is te begrijpen. De last van de medeverantwoordelijkheid is zwaar om dragen. Dat lezen we in de kranten (DM online 31/01 en DM 1/02) en zien we op televisie.

Ook wij zijn jong en wonen in Brussel. Wij verwachten van onze politici niets minder dan een exponentiële verhoging van het aantal mensen, middelen en budgetten om jeugdcriminaliteit aan te pakken. Wij hoeven absoluut geen strijdtaal met ad-hoc ideetjes en populistische pleidooien. Wij raden politici aan om de letters van de (jeugdbeschermings)wet en alle maatregelen die reeds bestaan er eens goed op na te lezen. Een wapenarsenaal dat kan tellen als het mág werken.