Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Belgische jeugdrecht te repressief

Belgische jeugdrecht te repressief

Jonge delinquenten worden te vaak in gesloten instellingen geplaatst. Er moet meer gewerkt worden op re-integratie en minder op straffen. Dat concludeerden verschillende NGO’s die gisteren hun rapport over kinderrechten voorstelden.

Vlaanderen verdubbelt het aantal plaatsen in de gesloten detentiecentra voor jongeren naar 266. “De overheden zijn aan het overreageren,” meent Manuel Lambert van de ngo CODE. “De voorbije jaren is het aantal jeugddelinquenten niet explosief gestegen. Ze komen gewoon meer in beeld omdat de overheid er een prioriteit van maakt.”

Opsluiting is laatste optie

De misdaadcijfers bij jongeren blijven stabiel. Nochtans zitten de cellen van de gesloten jeugdinstellingen overvol. De ngo’s hekelen de repressieve aanpak van de regering. “De meeste jongeren zijn beter gebaat met een goede begeleiding. Onderwijs is daar een belangrijk onderdeel van. Opsluiting zou de laatste optie moeten zijn.”

Focus re-integratie

De ingewikkelde staatstructuur in België maakt het moeilijk een efficiënt jeugdbeleid uit te werken. Vooral de gesloten federale detentiecentra in Everberg en Tongeren ondervinden daar hinder van. Lambert: “Misschien is het beter dat enkel de federale regering bevoegd is voor de jeugdinstellingen. We moeten wel opletten dat het ministerie van Justitie in dat geval niet teveel focust op bestraffing. Onder de bevoegdheid van de gemeenschappen wordt er in de eerste plaats gewerkt op re-integratie. Dat mag niet verloren gaan.”

© 2010 – StampMedia – Vincent Van Nauw & Nils Deputter