Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Iran: In gevangenissen genieten politieke gevangenen van sauna en jacuzzi

Iran: In gevangenissen genieten politieke gevangenen van sauna en jacuzzi

"In gevangenissen genieten politiek gevangenen van sauna en jacuzzi." Dit zijn opmerkingen van een leider van de Basiji's dat menig Iraniërs de voorbije dagen heeft geshockt, omdat hij hierbij zonder schaamte refereert naar de martelingen en verkrachtingen die in de gevangenissen sinds juli plaatsvonden.

img022010x08.jpg

Saeed Ghasemi zegt in een 1 uur durende schokkende video dat op internet is verschenen, voor het eerst geplaatst door een aanhanger van het regime, waaruit anderen stukken hebben uitgehaald: "Toen de verkiezingen plaatsvonden en de heren (Ahmadinejad, red.) de verkiezingen hadden gewonnen, gingen wij de zondag op straat, hebben zij (oppositie, red.) aangekondigd naar Vali-Asr(plein) te gaan. Hezbollah heeft aangekondigd dat zij ook naar Vali-Asr komen. Toen wij daar gingen waren de Hezbollah massaal aanwezig, zij (oppositie, red.) waren de plaats aan het verlaten, en geraakten wij borst op borst van elkaar. Beeld je in, ik zag voor mij mijn neef, van zelfde korps, 80% invalide."

Ghasemi zegt vervolgens: "Hij zei: 'Haj Saeed, aan welke kant sta jij.' Ik zei met deze gemeenschap (Herzbollah, red.). Hij zei laat hen vallen en kom met ons, wij willen naar Vanak(plein) gaan, en van daar Seda va Sima (Stem en Visie, Staatstelevisie, red.) in handen nemen. Ik sloeg op zijn rug en zei dag, ik ben er niet."

Hij zegt vervolgens hoe bang hij werd van wat er aan het gebeuren was, en zei: "Nog geen paar minuten later begon ik te beven. Ik begon pas te begrijpen wat er aan het gebeuren is. Ik heb tijdens 10 jaar oorlog, zowel tijdens de oorlog in Koerdistan (tegen Iraanse Koerdische ongewapende burgers, red.) noch in de oorlog met Irak dit gezien. Dit is veel heviger en gevaarlijker."

Hij praat daarbij over mensen van de basiji's die het willen opgeven omdat ze nu soms "tegen hun eigen broers, zussen, ouders, neven en vrienden" moeten vechten en zei: "Sommige van hen vroegen om buitenlandse missies te krijgen, omdat het voor hen onmogelijk was. Het waren landgenoten!" maar zegt hij dat je tegen hen moet vechten "zelf al is het mijn eigen zoon," net zoals je in het verleden tegen Banisadr en aanhangers van de Volksmojahedin (oppositiegroep waarvan tienduizenden leden geëxecuteerd werden, red.) moest vechten, al waren zij ook landgenoten. Hij zegt ook wel dat er opgelet moet worden dat er geen 'onschuldige' mensen gedood worden.

Hij zei: "Het was geen 8 jaar oorlog (tegen Irak, red.), maar 10 jaar oorlog dat wij hebben gehad. Wij waren al 20 maanden in oorlog in Koerdistan. Wij hadden pas geleerd hoe je een geweer moest dragen en dergelijke, en moesten al in oorlog, en wat voor een oorlog. Een oorlog waar geen onschuldige gedood moesten worden, anders werd het gevaarlijk. Net zoals nu. Jullie hebben waarschijnlijk gehoord dat 36 mensen, schuldig of onschuldig, gedood werden."

Ghasemi zegt vervolgens: "Je moet nu vechten tegen je neef, je broer of zelfs je zoon. Je moet nu een Seda va Sima (Staatstelevisie en -radio, red.) verdedigen die je zelf niet accepteert. Begrijp je dit. Wat indien hij (oppositie, red.) daar komt en naar boven (op antenne, red.) gaat, met alle verraders die daar onder hen zijn, microfoon in handen neemt en maar één second zegt 'Wij zijn de groene golf, en de Islamitische Revolutie en Tehran is nu bezet door ons' of 'wij zijn de winnaar van deze strijd'. Indien hij het maar één seconde zou zeggen, begrijp je wat dit betekend?"

Over hoe het zover is gekomen zegt hij: "Ze durfden hiervoor nooit dergelijke dingen te zeggen. Die mensen waren hier ook vroeger, ze bestaan niet sinds gisteren. 2 miljoen mensen! Waar denken jullie dat de families van de savaki's (veiligheidsdienst tijdens de shah, red.) naartoe zijn gegaan, waar denkt u dat de families van de kuiken van Massoud Rajavi (oppositieleider in het buitenland, red.) zijn, en al die strijders waar zijn ze? Het is niks nieuw, ze waren er altijd. Ze komen naar voor zodra ze de kans hebben."

Over de verkrachtingen die in de gevangenissen gebeurden zegt hij: "Hé, 'gerede' leider, wij zijn vrij, wij zijn vrij te doen wat wij willen. Het is beter het omgekeerd en correct te zeggen (dan normale slogan: 'hé, vrije leider, wij zijn gereed, wij zijn gereed, red.). ... Het moet je nogmaals worden gezegd, mijn jongen, mijn meisje, zoals agha en de drie musketiers (Hajarian, Abtahi en Atrianfar) hebben gezegd. Haidari wou weten hoe deze drie zo snel van mening zijn veranderd, omdat hij het niet kon geloven. Agha Saeed (Hajarian) zei dat dit niet wegens de slechte condities in de gevangenis was, en dat men zelfs niet het gevoel had in een gevangenis te zijn, we hadden namelijk een sauna en jacuzzi en alle rest, terwijl wij dit nodig hadden om onze gedachten recht te krijgen. Atrianfar zei ook dat indien wij een gevangenisconditie hadden waarbij geen krachten van buiten op ons invloed hadden wij snel door gingen hebben dat wij fout bezig waren."

Hij zei: "Jullie moeten tegen deze geliefden zeggen, jongen, meisje, blijf niet volhouden, omdat je anders naar plaatsen zal gebracht kunnen worden waar sauna's en jacuzzi's zijn, en je weet dat God verbied wat Karoubi zei dat in gevangenissen gebeurden, wat niet waar is en wij niet zouden willen dat we het zouden moeten doen. Maar sommigen blijven volhouden, maar anderen 'breken'."

Ghasemi zegt vervolgens nog: "Dus zegt hen dan zij hen naar plaatsen zullen sturen waar ze dingen zullen toegeven waarvan ze zelf niet op hoogte zijn."

Maar hij zegt ook dat diegene die het regime steunen bang moeten zijn voor de dag dat de arme mensen niet meer achter de opperste leider staan. Hij zegt: "Wij zagen dat in Teheran veel niet achter agha (heer, referentie naar Khamenei, opperste leider, red.) staan. Het waren mensen van het platte land, die mensen die niet veel begrijpen en niet veel bezitten, die achter agha bleven. Dit is zeer slecht dat gebeurd is, agha is daar ook niet tevreden mee, maar hij durft het niet aan jullie te zeggen. Maar het vond plaats, mijn jongen, mijn meisje. Toch vinden wij zelf dit nog niet slecht. Wij moeten bang zijn voor de dag dat die in pantoffels hun rug keren aan agha. Als dit zou gebeuren moet je zo snel mogelijk vluchten naar het buitenland!"

Ghasemi zei: "Zelf al zou hen dit niet lukken om deze situatie zo te houden, in de universiteiten of op andere plaatsen, toch zijn ze de winnaar."