Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mooiste kraakpand van Antwerpen wordt opgeknapt.

Mooiste kraakpand van Antwerpen wordt opgeknapt.

Het voormalige pand van de Rotterdamse rederij Van Ommeren op de hoek van de Lange Koepoortstraat en de Sint Paulusstraat, gelegen op een boogscheut van het historische centrum, krijgt eindelijk een nieuwe bestemming en wordt volledig gerestaureerd.

Het Glazen Huis.jpg

Het gebouw, dat bij de Antwerpenaren bekend staat als het zogenoemde Glazen Huis, stond jarenlang te verloederen en was een doorn in het oog van vele Sinjoren en vooral van de buurtbewoners en handelaars. Het verloederde gebouw fungeerde als krakerspand en had door de verwaarlozing een nefaste aantrekkingskracht op druggebruikers en hopelozen. Wat ooit een parel was van post modernistische architectuur was een kankerplek geworden die uitzaaide op de hele omgeving zodat heel wat eigenaars van andere panden in de omgeving op de duur hun eigendom ook lieten verkommeren. Daar komt nu eindelijk verandering in, dit tot grote vreugde van de Antwerpse Schepen voor Stadsontwikkeling, Ludo Van Campenhout, die verwacht dat de restauratie van Het Glazen Huis de buurt terug zal doen heropleven.

Winkelgalerie.jpg

Het Glazen Huis werd in 1938 ontworpen door het Nederlandse architectenbureau Brinkman & Van den Broek in opdracht van de Rotterdamse rederij Van Ommeren en wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste en origineelste voorbeelden van vroeg-modernistische architectuur in de metropool. De statige glazen gevel is een begrip in de stad, maar na een aantal weinig respectvolle verbouwingen, stond het Glazen Huis sinds 2008 ingeschreven als leegstaand pand.

Bovenverdieping.jpg

Projectontwikkelaar UrbanCapital zag de meerwaarde van het gebouw en besliste het "mooiste kraakpand van de metropool" nieuw leven in te blazen. In december van vorig jaar kreeg het de bouwvergunning voor zijn ambitieuze renovatie, en het hoopt nog voor de zomer met de werken te kunnen starten. “Net als bij onze andere projecten zagen we potentieel in het gebouw en in de buurt. Met UrbanCapital willen we letterlijk 'stadskapitaal' creëren: meerwaarde voor de kopers, maar ook voor de omgeving. We willen met de renovatie van Het Glazen Huis de buurt tussen het toeristische centrum doen heropleven en een duwtje in de rug geven.”

Het Glazen Huis 2012.jpg

Het vernieuwde Glazen Huis zal plaats bieden aan zestien penthouse, en 1.000 m2 handelsruimte. De plaatselijke middenstand en het wijkcomité zijn opgetogen dat er einde komt aan het verval van hun wijk. De deadline voor de verbouwing is voorzien voor de lente 2012. Meer foto’s via de link: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157623404742674/show/