Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Bomspotters verschalken militairen Kleine Brogel

Bomspotters verschalken militairen Kleine Brogel

Eind januari drong een groep anti-kernwapenactivisten binnen op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Tot hun eigen verbazing liepen ze meer dan een uur ongestoord over de landingsbaan, en vervolgens door een openstaande poort tot vlakbij de vliegtuighangars waaronder de kernbommen zijn opgeslagen. Pas na anderhalf uur op de basis werden alle activisten gerechtelijk aangehouden en camera’s en GSMs in beslag genomen.

De activisten zijn trainers in geweldloze actietechnieken. Ze bieden opleidingen aan de andere Bomspotters. De bomspotting trainingen zullen plaatsvinden in heel het land tijdens de maanden februari en maart.
Ga naar www.bomspotting.be voor meer info en inschrijvingen.

Deze actie was voor hen een oefenplaats voor geweldloze acties en burgerlijke ongehoorzaamheid. Na hun klimtechnieken op de omheining te hebben uitgeprobeerd, liepen ze ongestoord tot bij de kernwapenbunkers. Pas na anderhalf uur werden de vredesinspecteurs tegenhouden door enkele zwaarbewapende militairen. Ze gingen het gesprek aan om de aanwezige soldaten te overtuigen van hun vredevoller perspectief op conflicthantering.

Hardhandige reactie van militairen

De militairen hadden hier echter weinig oren naar. De activisten werden gerechtelijk aangehouden, en ondervonden aan de lijve de militaire arrestatietechnieken. Eén van de activisten deed na haar vrijlating het relaas van de arrestatie: “We werden voor uren geblinddoekt, moesten op onze knieën met handen op de nek zitten en vervolgens uren rechtop, geblinddoekt en met armen in de lucht op de gang staan. Na zoveel tijd alles op de basis gezien te hebben, mochten we door deze blinddoek zelfs niet naar de muur in een gang kijken”. Het feit dat de activisten foto- en filmcamera’s bezaten, wekte grote nervositeit. Ondanks ondervragingen en een grondige fouillering wisten de vredesinspecteurs toch beeldmateriaal uit de basis te smokkelen.

Het resultaat van hun inspectie kan je volgen op deze VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=KfgW_mfxBc0