Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Pekzwart Bloed-Bodem-Eer-Trouw (BBET) droomt van sneeuwwit Vlaanderen

Pekzwart Bloed-Bodem-Eer-Trouw (BBET) droomt van sneeuwwit Vlaanderen

BRUSSEL -- Het gerecht pakte vandaag 17 extreemrechtse activisten op, voornamelijk militairen. Er werd volgens het parket ook een zelfgemaakte bom gevonden die groot genoeg is om een auto te laten ontploffen. De hoofdverdachte, een militair uit de kazerne in Leopoldsburg zou aanslagen gepland hebben om de Belgische staat te ontwrichten. Hij is lid van het extreemrechtse BBET.

BBET staat voor ‘Bloed, bodem, eer en trouw‘. De organisatie is zeer actief op het internet met een goedgevulde site, maar nergens op die site vind je een eigen omschrijving van BBET. Die vind je wel in een interview dat een student journalistiek, Jan-Willem de Bruijn, had met een Antwerps lid van de organisatie. « Je moet BBET zeker niet beschouwen als een politieke beweging met een eigen partijprogramma en zo. De organisatie, voor zover je daarvan kunt spreken, is oorspronkelijk begonnen als het vormingsbureau van Blood & Honour. BBET brengt ieder kwartaal een gelijknamig tijdschrift uit met bijdragen van een min of meer vaste groep schrijvers. »

Oorspronkelijk deel uitmakend van Blood & Honour dus, maar sindsdien zijn anderen met de Vlaamse erkenning van de internationaal vertakte organisatie aan de haal. Blood & Honour was oorspronkelijk een tijdschrift van Ian Stuart Donaldson, de in 1993 verongelukte zanger van de extreemrechtse band Skrewdriver. Blood & Honour is sinds de jaren tachtig uitgegroeid tot een beweging met afdelingen over de hele wereld. In eigen land zijn ze bekend van de ‘White power’-concerten die ze regelmatig organiseren.

BBET en Blood & Honour-Vlaanderen kunnen het nu blijkbaar niet meer zo goed met elkaar vinden. Op de website van BBET staat dat die van Blood & Honour schreeuwlelijkerds zijn en een pamflettaire website hebben. Geen enkel lid van BBET opereert onder een eigen naam. Zelfs de woordvoerder en ijverigste redacteur schrijft onder de valse naam Paul Kruger (de naam van een blanke boerenleider van Zuid-Afrika).

BBET noemt zichzelf het kleine broertje van het Amerikaanse National Vanguard. Ze hadden zelfs ooit een interview met de leider van grote broer Kevin Alfred Strom. Die legt uit wat de visie is van de extreemrechtse groupuscules. « De langetermijnvisie is om levensruimte te bewerkstelligen waarin het blanke ras kan overleven en leven, vooruitgang boeken en haar lot bereiken. Onze kortetermijndoelstellingen zijn om nieuwe media – gedrukte pers, video, radio en het internet – uit te bouwen en een publiek te bereiken; zo groeit ons ledenaantal en daarmee onze economische kracht en politieke sterkte om zo leefbare gemeenschappen voor blanken te verkrijgen waarin haar belangen gediend worden en haar culturele en genetische integriteit behoed wordt in de komende harde tijden. »

BBET flirt vaak met geweld. Zo stond er in een nummer van het tijdschrift ooit een portret van Joseph Paul Franklin die moordaanslagen pleegde op gemengde koppels. Franklin bekende ook dat hij de dader is achter de aanslag op pornokoning Larry Flint. In BBET wordt Franklin een « seksueel gefrustreerde maniak genoemd », maar « zijn oprechte bedoeling om de genocide van het Blanke Ras af te wenden » worden wel geprezen.

Na de racistische moorden in Antwerpen schreef een Oostends gastcolumnist van BBET het volgende: « De volslagen imbeciel Hans Van Themsche heeft een mensje van twee jaar vermoord. Dat kan hem niet vergeven worden, noch zijn rol in het besmeuren van de eer van het Vlaamse Volk in een politiek relevante tijd. »

BBET verheerlijkt Hitler en de nazi-misdaden. Het e-mailadres van BBET bevat ook de letters 18 verwijzend naar de initialen van Adolf Hitler. Binnen het Vlaams Belang lopen nogal wat figuren die uit dat soort milieus komen. Zelf ziet BBET die link met het VB zo: « BBET en Filip Dewinter c.q. Vlaams Belang, en om het even welke andere Vlaams-Nationalistische organisatie, hebben niets met elkaar te maken. Er zijn ongetwijfeld een aantal raakvlakken, maar evengoed zeer scherpe meningsverschillen. » BBET vindt het vooral niet kunnen dat Dewinter hengelt naar de stemmen van de Antwerpse joden. BBET voerde onlangs nog een campagne tegen Israëlische pampers. «Laat uw kinderen judenrein plassen! »