Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Sioen over 0110 in Gent: “Iedereen was meteen overtuigd”

Sioen over 0110 in Gent: “Iedereen was meteen overtuigd”

GENT -- De 0110 concerten ontlokten al heel wat reacties, van enthousiaste kreten bij menig vrijwilliger en medestander tot regelrechte intimidaties van het Vlaams Belang. Nadat hij de plannen van Tom Barman te horen kreeg, wou de Gentse singer/songwriter Sioen ook in zijn stad meewerken aan dit evenement in het teken van verdraagzaamheid. En of het hem gelukt is. De sterke en diverse line up spreekt voor zich. “Mensen als Will Tura, Helmut Lotti en Clouseau waren vereerd dat ze mochten meedoen.”

sioen0.jpg

Was het een zware opdracht om de O11O concerten op poten te krijgen in Gent?

Artiesten vinden was geen probleem, iedereen was meteen overtuigd. Op een bepaald moment hebben we zelfs groepen als De La Vega moeten weigeren omdat we gewoon al met genoeg waren. De Morgen heeft ons (Sioen, Tom Barman en Arno) het voorstel gedaan om voor een dag hoofdredacteur te worden en heel de krant vol te schrijven. Heel sympathiek maar zoveel tijd hebben we nu ook weer niet, er komt toch wat bij kijken.

Waren er bepaalde criteria bij het zoeken naar de artiesten?

Je begint automatisch eerst in de kringen te zoeken die je kent. Maar ik vind het erg belangrijk dat we met zo’n brede boodschap ook een breed scala van artiesten moeten optrommelen. Het hokjesdenken is iets waar ik altijd al mijn laars aan heb geveegd en ook nu in het teken van verdraagzaamheid wil ik daar komaf mee maken. Mensen als Will Tura, Helmut Lotti en Clouseau waren vereerd dat ze mochten meedoen. Dat doet ons deugd want het is niet de bedoeling dat we hier voor eigen kerk staan te prediken. Zo krijgen we ook meer volk op de been en dat is uiteindelijk toch de bedoeling.

De 0110 concerten kregen al veel media aandacht. Wat verwacht je er nu zelf van

We hopen natuurlijk dat er veel volk komt. We zijn wel muzikanten en spelen vaak op festivals maar met het organiseren van festivals hebben we geen ervaring. Het is dus heel moeilijk om in te schatten wat er nu van zal terecht komen. Voor mij is het geslaagd als er in de vier steden (Antwerpen, Gent, Brussel en Charleroi) een boel volk op straat komt die samen een positieve dag beleven zonder incidenten.

Toen onder andere Bruce Springsteen en Micheal Stipe op het podium de strijd aangingen met Bush heeft dat ook niet veel opgebracht. Denk je dat dit evenement wel het kiesgedrag zal beïnvloeden?

Dit initiatief is in de eerst plaats ontstaan na de verschillende gevallen van extreme onverdraagzaamheid die in ons land het voorbije jaar hebben plaatsgevonden. Persoonlijk link ik dit ook aan het Vlaams Belang en het racisme en de agressie die die partij uitstraalt maar het is niet de bedoeling dat we op één oktober de mensen gaan bekeren. We komen niet vertellen hoe de mensen moeten stemmen. Bij mij gaat het om een buikgevoel, het loopt hier fout en als artiesten willen we dat op tafel leggen.

Naast de positieve reacties was er ook de aanval van het Vlaams Belang. Heb je daar ook persoonlijk last van ondervonden?

Ik ben geschrokken van de manier waarop ze onze woorden verdraaien en ook dit weer aanrijpen om in hun rol van underdog te kruipen maar dat staaft natuurlijk alleen maar het beeld dat ik van die partij heb. Maar ook uit andere hoeken krijgen we soms tegenwind. Zo kwam Walters Grootaers me vertellen dat we maar beter gewoon muziek konden maken en ons niet met dit soort dingen moesten bezighouden.

0110 is meer dan een warme oproep voor verdraagzaamheid geworden. Het is een politiek statement. Wat is het belang van muziekanten of kunstenaars in het politieke debat?

Onze verantwoordelijkheid ligt meer voor de hand omdat wij een groot publiek kunnen aanspreken maar voor de rest doet het beroep er niet toe. Wie zijn mening kwijt wil moet daar ook voor uit komen maar ik begrijp ook dat sommige mensen zich daar niet toe geroepen voelen.

Vanwaar komt bij jou het engagement om mee de schouders onder dit project te zetten?

Vooral uit ongerustheid. Ik heb mij altijd al tegen het Vlaams Belang en haar ideologieën uitgesproken. Jammer genoeg nemen er veel mensen hun standpunten wel over. Het gaat meer dan alleen om racisme tegenover Noord-Afrikanen. Als je ziet hoe Vlamingen en Walen zich tegenover elkaar gedragen, dat gaat ook serieus de verkeerde kant uit. Wat meer verdraagzaamheid is dringend nodig.

sioen.jpg

Vuilspuier op 0110 in Gent

Hoe kan dit voorbij de aandacht gaan wat die man uitkraamt over een politicus die hij haat maar toch niet verdient op die manier, bij naam en obscene praat, door het slijk te worden gesleurd in de aanwezigheid van 20 000 mensen met kinderen?

Maar neen, het is niet tegen een partij, het was neutraal, niemand voelde, begreep, hoorde, zag, het was allemaal gewoon verdraagzaamheid. Het had gekund, maar niet nu, en niet op die manier, tot Monza ging het goed, blijft toch de datum, en Lotti etc...ja die geraakt er door, Clouzeau ook....eerlijk gezegd er was maar één vuilspuier bij maar dan van gewicht...Ik stond daar met mijn twee kleinkinderen, en nog een dame keek wat verlegen naar mij en ze zei, wat wil je, die doet dat altijd...Kijk dat snap ik dus niet! Ik had die man nog nooit gezien en ken hem niet; maar men kent hem dus wel en laat hem begaan? Werkt verdraagzaamheid dan alleen maar in het tolereren van al wat eigenlijk niet kan? Het is de allereerste keer in mijn leven dat ik zo iets meemaak, ik denk dat het de laatste keer zal zijn.

Als men liever positieve reacties neerschrijft wel dan alvast eens een andere wind. Als je pleit voor verdraagzaamheid dan is dat voor iedereen, niet?
Jezus at zelfs met belastinginners, hij kwam er door in opspraak, maar leerde beide partijen een les. Vijanden kunnen ook verrassende eigenschappen hebben als men maar zou willen luisteren. Niet alleen naar groepen die men zelf selecteert. Het is moeilijk, akkoord, maar daarom moet men geen vuil uitkramen over een eerbaar persoon die zich in het publiek altijd netjes gedraagt en beschaafd spreekt.

Ik laat bewust de namen weg van de vuilspuier en de geadresseerde ervan, zodat men eens goed zou nadenken wat daar gebeurd is.
Ik ben toen naar huis gewandeld, diep beschaamd om deze toch wel erg grove landgenoot die wat erg mooi had kunnen zijn (had het niet een week voor de verkiezingen geweest)besmeurd heeft.

Andréa De Jong