Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Langer en flexibeler werken en minder verdienen (Uit het programma van het Vlaams Belang)

Langer en flexibeler werken en minder verdienen (Uit het programma van het Vlaams Belang)

Het Vlaams Belang manifesteert zich graag als de partij van de kleine man. Het ware gelaat van het Belang vertoont heel andere trekken. Norbert Van Overloop is advocaat bij Progress Lawyers Netwerk in Gent en auteur van ‘Wiens Belang?’. In dat boek presenteert en commentarieert hij de standpunten van het Vlaams Belang over inkomen, werk en pensioenen.

cartoon_VB_programma.jpg

ONS RECHT: In de inleiding schrijf je dat je het boek hebt opgevat als een instrument voor wie in contact komt met potentiële Vlaams Belangkiezers. Wat bedoel je daarmee?

NORBERT VAN OVERLOOP: Een kwart van de Vlaamse kiezers stemt voor het Vlaams Belang.
Dat is verschrikkelijk veel. Vele van die kiezers zijn arbeiders, bedienden, werklozen,… Ik kan niet accepteren dat al die kiezers racisten zijn, antidemocraten. Daarom heb ik als voorbereiding bij het schrijven van het boek een aantal gesprekken gevoerd met mensen die in contact komen met collega’s, buren of kennissen die misschien voor het Vlaams Belang zullen stemmen.
Een leraar die les geeft aan 16-18-jarigen in een technische en beroepsschool vertelde mij met pijn in het hart dat een aantal van zijn leerlingen waarschijnlijk voor het Vlaams Belang zullen stemmen. Ooit hebben ze wel eens een aanvaring met een Turkse of Marokkaanse klasgenoot. Als hij hen vraagt of ze het programma van die partij kennen, zeggen ze: “Natuurlijk. Weg met de vreemdelingen”. Arbeiders uit een groot multinationaal bedrijf vertelden me dat verschillende van hun werkmakkers stemmen voor het Vlaams Belang, omdat ze werknemers van vreemde origine als een bedreiging zien of omdat ze geloven dat ze profiteren van de sociale zekerheid of omdat ze willen dat de andere partijen eens goed op hun donder krijgen. Hoe het Vlaams Belang denkt over sociale zekerheid, lonen en werk, dat weten ze niet.
In de verkiezingsfolders doet het Belang zich voor als de partij van de kleine man. Daarom heb ik net die programmapunten in mijn boek bijeengezet die niet breed uitgesmeerd worden in de massale busfolders.
Eén van de arbeiders waarmee ik in de voorbereiding had gesproken, een ACV-militant trouwens, heeft mij ondertussen laten weten dat hij, met de standpunten die hij in het boek heeft gelezen, al verschillende werkmakkers heeft overtuigd om niet voor het Vlaams Belang te stemmen. Ze waren zwaar geschokt toen ze vernamen dat het Belang het brugpensioen en de anciënniteittoeslag wil afschaffen. Dat doet mij plezier als ik merk dat het boek bruikbaar is voor wie op de werkvloer met collega’s wil discussiëren over het antisociale karakter van het Vlaams Belang.

ONS RECHT: Neem nu een dossier uit de recente actualiteit, het Generatiepact, met als basisstelling dat we met z’n allen langer moeten werken. Wat zegt het Vlaams Belang hierover?

NORBERT VAN OVERLOOP: Het Vlaams Belang zegt vlakaf dat de regering niet ver genoeg gegaan is. Recht op pensioen is er pas na 40 jaar arbeid. Wil je langer dan 40 jaar aan het werk blijven, dan wordt dat aangemoedigd doordat er vanaf dan geen enkele sociale zekerheidsbijdrage meer hoeft betaald te worden. Goed om weten toch voor jongeren die bij hun sollicitatie zullen moeten concurreren met ‘goedkope’ oudere werknemers. Brugpensioen moet worden afgeschaft, behalve voor een heel beperkt aantal arbeidsintensieve en gevaarlijke beroepen.

ONS RECHT: De vakbonden hebben actie gevoerd tegen verschillende maatregelen van dat Generatiepact.
Hoe heeft het Vlaams Belang zich in de praktijk opgesteld?

NORBERT VAN OVERLOOP: Zeker niet aan de kant van de arbeiders en bedienden die actie gevoerd hebben tegen het Generatiepact.
Bij de stemming in het parlement heeft het Vlaams Belang zich onthouden. Het Generatiepact was voor hen te soft. Al bij de eerste bespreking in de Kamer van Volksvertegenwoordigers verweet het Belang Verhofstadt dat hij kakelde zonder eieren te leggen. De eieren die de partij wil, moeten gelegd worden in de korf van de ondernemingen in de vorm van substantiële lastenverlagingen en veel langere loopbanen.
Als je wilt weten wat Belangkopstukken denken over vakbondsacties moet je maar eens langs hun websites surfen in een periode van sociale strijd. In de periode van oktober tot december vorig jaar leverde dat een bloemlezing op gaande van ‘onaanvaardbaar, machtsmisbruik, crimineel, parasieten …’ tot ‘de politiek moet laten zien dat ze de vakbonden de baas kan’. En dan een citaat dat ik in zijn geheel wil lezen: “Mijn steun hebben ze in ieder geval, die vakbonden. Als ik hen ooit eens een duwtje in de rug kan geven, dan hoeven ze dat maar te vragen. Liefst aan de rand van het perron, met de neus naar de sporen”.

ONS RECHT: Waarom is het Vlaams Belang zo gebeten op de vakbonden?

NORBERT VAN OVERLOOP: Dat is al zo sinds de oprichting van het Vlaams Blok en dat is nog altijd zo, zij het dat het af en toe wat meer omfloerst geformuleerd wordt, tenminste toch voor het publieke forum. Partijmandatarissen hebben met de regelmaat van een klok wetsvoorstellen ingediend om de vakbonden rechtspersoonlijkheid te geven, vakbondsactiviteiten aan banden te leggen en het recht op arbeid van werkwilligen tijdens stakingen te garanderen.
Ze zijn straffer dan UNIZO om vakbonden te weren uit KMO’s. De opvatting die daaraan ten grondslag ligt is het solidarisme. Dat is een vorm van solidariteit, maar dan niet de solidariteit tussen de werkende bevolking die door de vakbonden in praktijk wordt gezet, maar wel die tussen ondernemers en werknemers binnen het eigen volk. Toen de partij vorig jaar haar economisch congres hield, werd in de inleiding opgeroepen om de oude leuze ‘Proletariërs aller landen verenigt u’ te vervangen door ‘Vlamingen aller standen, verenig u’. En het economisch programma stelt dat werkgevers en werknemers bondgenoten zijn in dezelfde strijd en dat ze een gemeenschappelijk belang hebben, met name welvaart. Hoe het Belang de verdeling van die welvaart ziet, daar wil ik straks nog wel iets over kwijt.

ONS RECHT: Ga je gang. Er is de voorbije maanden her en der kritiek geformuleerd op de hoge bedrijfswinsten en de riante verloning van topmanagers. Het Vlaams Belang fulmineert tegen ‘de zakkenvullers’ en doet zich graag voor als de partij van de kleine man. Steunt de partij die kritiek op winsten en vermogen?

NORBERT VAN OVERLOOP: Helemaal niet! Het Vlaams Belang kiest in haar economisch programma ondubbelzinnig voor een ongelimiteerde vrije markt, met maximale winst en minimale belastingen voor de bedrijven. En ook een vermogenskadaster en een vermogensbelasting worden radicaal afgewezen. Rijkdom doet de economie draaien en mag niet worden ‘bestraft’, maar de werkende bevolking moet wel inleveren.

ONS RECHT: Hoezo?

NORBERT VAN OVERLOOP: Alle vakbondsmilitanten die zich klaar houden om dit najaar de index en de vrije loononderhandelingen te verdedigen, moeten weten dat het Belang radicaal het tegenovergestelde wil. Om te beginnen de afschaffi ng van de automatische loonindexering, want die zadelt ons op met een loonhandicap ten opzichte van andere landen. Aansluitend komt het pleidooi voor verregaande all-in akkoorden. De all-in akkoorden die nu al bestaan, in de bouwsector bijvoorbeeld, gaan nog niet ver genoeg omdat ze de loonkloof met onze buurlanden wel afremmen, maar niet verminderen. Onze loonkosten moeten niet gelijk zijn, maar lager dan die van onze handelspartners.
Loonmatiging is dus de boodschap.
Een ander element dat onze lonen de hoogte injaagt zijn de anciënniteittoeslagen. Die kunnen beter vervangen worden door een gedeelte variabel loon, dat schommelt naargelang de bedrijfswinst en de individuele prestaties. Je hoort het, alles waar generaties werknemers voor gestreden hebben wordt op de helling gezet. Dat is het programma van de partij die zich de grootste arbeiderspartij van Vlaanderen noemt.

ONS RECHT: Wat opvalt in je boek is, dat het zeer Vlaamse Vlaams Belang er niet vies van is om voor haar economisch programma inspiratie te halen bij Bush en zijn entourage.

NORBERT VAN OVERLOOP: Dat klopt. Vooral de superflexibele Amerikaanse arbeidsmarkt valt zeer in de smaak.
Op hun colloquium ‘Werkend Vlaanderen’ in 2004 hadden ze de erevoorzitter uitgenodigd van de Belgisch-Amerikaanse Kamer van Koophandel. Die man kwam daar vertellen dat Vlaanderen een voorbeeld moest nemen aan de VS, waar werknemers zonder morren en vooral zonder extra verloning overuren en weekendwerk doen.
Verschillende parlementsleden van het Belang vragen de regering dringende maatregelen voor een soepele arbeidsorganisatie in functie van de noden van de bedrijven. Het aantal toegelaten overuren, zonder akkoord van de sociale inspectie en de vakbondsafvaardiging moet naar 195 uren worden opgetrokken en bovendien moeten de sociale zekerheidsbijdragen op die overuren drastisch worden verlaagd.
Vakbonden, sociale inspectie, arbeidswetgeving zijn allemaal stoorzenders die moeten worden opzijgezet. Als de militanten uit de distributiesector zich verweren tegen meer zondagsopeningen in de grote winkels mogen ze gerust zijn; het Vlaams Belang zullen ze niet aan hun zijde vinden. Uitzendarbeid moet vlotter kunnen worden aangewend, ploegenarbeid moet voor de werkgever goedkoper.
Ook de lange opzeggingstermijnen van de bedienden passen niet in the American Way.
Opzeggingstermijnen moeten niet enkel worden ingekort, ze moeten ook niet langer door de werkgever, maar door de overheid, en dus door ons allemaal, worden betaald.

ONS RECHT: Zou je de essentie van je boek in één zin kunnen samenvatten?

NORBERT VAN OVERLOOP: Wil je graag langer werken, flexibeler werken en minder verdienen? Dan is het Vlaams Belang jouw partij!

Norbert Van Overloop, Wiens Belang? Het Vlaams Belang over inkomen, werk, pensioenen, EPO, 2006
Info: http://wiensbelang.blogspot.com/