Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Hoofden van politici op hol door hoofddoek

Hoofden van politici op hol door hoofddoek

BRUSSEL -- Verschillende hoofddoekdragende moslima’s worden aangesteld als bijzitters voor enkele Brusselse kiesbureaus. Ze willen graag hun burgerlijke plicht vervullen, maar merken bij het nalezen van de instructies voor de leden van de kiesbureaus op dat “het uiterlijk te kennen geven van een politieke, filosofische of religieuze voorkeur” verboden is. Eén van de betrokken moslima’s vindt deze nieuwe regelgeving best eigenaardig, gezien haar zus 2 jaar geleden met haar hoofddoek wél haar taak als bijzitster kon vervullen.

Eén telefoontje naar een Brusselse gemeente voldoet om nog meer informatie te bekomen bij de verantwoordelijke van het hoofdkiesbureau, waar duidelijk wordt gezegd dat de bijzitters geen “tchador” [Iraanse traditionele klederdracht die geenszins gedragen wordt door Belgische moslima’s] of een kippa of een kruis mogen dragen, “zelfs geen nonneke mag bijzitter zijn”.

Bij de vraag wat het lot zou zijn van een hoofddoekdragende bijzitster die haar hoofddoek niet wil afdoen, wordt gezegd dat ze naar huis wordt gestuurd. Hoort hier een sanctie bij ? Dat is niet duidelijk. In ieder geval kan een burger die geen geldige reden kan voorleggen voor zijn/haar afwezigheid als bijzitter een sanctie tot 1000 Euro oplopen.

Zes moslima’s leggen klacht neer bij MRAX (een antiracisme beweging), die onmiddellijk te kennen geeft dat dergelijke instructies geen enkele legale basis kennen. Wanneer de Brussels Minister-president Charles Picqué (PS) hier over wordt aangesproken, verwijst hij eerst naar de instructies die eigenlijk rechtstreeks van de Minister van Binnenlandse zaken, Patrick Dewael (VLD) komen. De vraag is hoe deze instructies zijn ontstaan.

Blijkbaar werd Minister Dewael geïnterpelleerd door Corinne de Permentier (MR) tijdens de Commissie voor Binnenlandse Zaken, net na de verkiezingen van juni 2004, betreffende het geval van een voorzitster en een bijzitster die de hoofddoek droegen in het kiesbureau van het kanton Ukkel. Daarop antwoordt Minister Dewael “Er bestaan geen specifieke voorschriften inzake de kleding van de voorzitter of leden van het kiesbureau [...]. Het dragen van een sluier uit godsdienstige overwegingen is dan ook niet verboden.” link Lachambre.be

Volgens Brussels Minister-president Picqué zou het dragen van religieuze tekenen het kiesgedrag van de kiezer kunnen beïnvloeden en zou dit kunnen beschouwd worden als provocatie, nochtans hangen er in Brussel meerdere affiches met de foto van verschillende dames met hoofddoek, ondermeer op de lijst van de PS. Guy Vanhengel (VLD) deelt dezelfde mening: "en opzichtige religieuze tekenen zouden ergernis kunnen oproepen bij sommige kiezers" (vrtnieuws.be, 23/09/2006).

Hoofddoek mag blijkbaar wel om de moslimstemmen te winnen maar niet om als moslim de burgerlijke plicht (zoals de taak van bijzitter) uit te oefenen, die vaak door andere burgers wordt verzaakt. Volgens Minister-president Picqué hebben de moslims het allemaal verkeerd begrepen, het gaat om “expliciete” religieuze klederdracht die uit de kiesbureaus moeten worden geweerd en niet de hoofddoek. Hij bestempelt de hoofddoek als een cultureel symbool. Hij meent dat de voorzitters over voldoende inschattingsvermogen beschikken om hierover te beslissen. Een echte regel bestaat er dus niet. De vraag is welke invloed dit incident zal hebben op het kiesgedrag van de moslims in Brussel ?

Een tipje van de sluier
De moslimgemeenschap heeft dit weekend vele sms-berichten naar elkaar uitgewisseld waar duidelijk de verantwoordelijkheid van Minister Picqué en zijn partij aan de kaak wordt gesteld. Vaak wordt het geheugen opgefrist dat het om verkiezingsopportunisme gaat.

Zelfs op maandag 25 september, tijdens een pedagogische uiteenzetting op een Brusselse middelbare school, was de spanning te snijden. Twee verkozenen, de ene PS, de andere CdH hebben de reactie van de jongeren ondervonden. De PS werd er hevig uitgejouwd en van racisme verweten.

Een extremistisch discours overgenomen door democratische partijen ?
Op 10 februari 2006 heeft Dominiek Lootens-Stael van Vlaams Belang een amendement ingediend bij de wijziging van de Gemeentelijke Verkiezingen, waarin hij streeft naar het verbod van kentekens of kledingstukken met een politieke of religieuze betekenis in de stembureaus en de wachtzalen, dit om de neutraliteit te garanderen. Klik voor link

Dit amendement werd in de commissie verworpen, maar dezelfde richtlijn wordt wel door Minister Picqué verstuurd naar alle voorzitters van de Brusselse kiesbureaus.

Uit vertrouwelijke bron vernam ik dat er een nieuw maatregel zal gelanceerd worden vanuit het kabinet van de Minister van Binnenlandse Zaken met oog op een algemeen verbod voor het hele land op religieuze tekens voor de leden van de kiesbureaus, die in voege zou treden vanaf de verkiezingen van 2007.

MRAX heeft de bemiddeling ingeroepen van 2 PS’ers die voor de burgemeester-sjerp gaan in Molenbeek en Schaarbeek, nl. Philippe Moureaux et Laurette Onkelinx. Burgemeester Moureaux heeft reeds aan Minister Picqué gevraagd om zijn instructies duidelijk te herformuleren naar de voorzitters van de Brusselse kiesbureaus toe.

Indien dames met hoofddoek hun rol als bijzitster niet mogen uitoefenen op 8 oktober, zal MRAX onmiddellijk juridische stappen ondernemen. Uiteindelijk moeten de uitspraken betreffende de hoofddoek, waar geen duidelijke juridische regelgeving over bestaan, doen nadenken over de mogelijkheid tot toegang naar het onderwijs en de arbeidsmarkt, waar moslimvrouwen omwille van hun hoofddoek nog steeds te kampen hebben met reële discriminatie.

De verkiezingskoorts bereikt hoge temperaturen. Wie zal dit vuurtje komen blussen?

"Bij de vraag wat het lot

"Bij de vraag wat het lot zou zijn van een hoofddoekdragende bijzitster die haar hoofddoek niet wil afdoen, wordt gezegd dat ze naar huis wordt gestuurd. Hoort hier een sanctie bij ? Dat is niet duidelijk. In ieder geval kan een burger die geen geldige reden kan voorleggen voor zijn/haar afwezigheid als bijzitter een sanctie tot 1000 Euro oplopen. "

De wet voorziet dat iemand om religieuze redenen kan weigeren. Als een hoofdooek-, kruis- of keppeldragend persoon die niet wil afdoen om religieuze redenen, is dat een geldige redenen en volgt er geen sanctie. Ik zie dus eerlijk gezegd het probleem niet.