Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Kifkif en MRAX dienen klacht in tegen Filip Dewinter

Kifkif en MRAX dienen klacht in tegen Filip Dewinter

´…ik ben niet racistisch noch xenofoob, ik ben islamofoob…´ Filip Dewinter zet met deze uitspraken aan tot haat tussen de gemeenschappen aldus KifKif die samen met de Franstalige organisatie MRAX (Mouvement contre le Racisme, l´Antisemitisme et la Xenophobie) Dewinter aanklagen wegens islamofobie. Tarik Fraihi voorzitter van de interculturele organisatie Kifkif geeft ons meer uitleg.

DSCN6961.JPG

Waarom dienen jullie klacht in tegen Filip Dewinter?

Tarik Fraihi: "We vinden als democraten dat Filip Dewinter te ver is gegaan. In het interview dat hij gegeven heeft aan een Joods tijdschrift de Jewish Week zegt hij dat zijn partij een islamofobe partij is. Met zijn uitspraak zet hij duidelijk aan tot haat. Hij zet de Joodse gemeenschap op tegen de Islamitische gemeenschap."

Zijn er naast de aanklacht nog andere stappen die jullie gaan ondernemen?

Tarik Fraihi: "Wij gaan ten eerste een klacht indienen wegens aanzetten tot haat. Ten tweede gaan we ook vragen aan de parlementaire commissie van Kamer en Senaat om de dotaties aan het Vlaams Belang op te schorten. Ten derde gaan we ook een brief sturen aan Azoulay , een Marokkaanse Jood die in de Raad van wijzen zit van de UNO om zich te buigen over dit probleem. En tenslotte gaan we ook een brief sturen naar de Jewish Week, waar het interview is verschenen om een reactie op het interview te geven."

Het is de eerst keer dat jullie de krachten bundelen en samenwerken met andere organisaties.

Tarik Fraihi: "Inderdaad het is de eerste keer dat Kifkif als Vlaamse organisatie samenwerkt met een Franstalige-, Joodse- en Islamitische organisatie. We hebben samen de vraag gesteld om de dotaties van het VB op te schorten. We vinden dat islamofobe uitspraken niet kunnen in deze maatschappij."

In Vlaanderen en vooral bij het Vlaamse middenveld was de reactie op de uitspraken van Dewinter vrij lauw waarom denkt u?

Tarik Fraihi: "Dit is nu juist het probleem. Er treedt een soort van normalisatie op waarbij men het vrij gewoon begint te vinden dat je moslims haat. Maar wij aanvaarden dit niet. Het is niet normaal om iemand te haten louter omwille van wat hij is, of het nu gaat om een moslim, jood of een homo. We hebben gewacht op een reactie van het middenveld zoals het Centrum Voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding. Maar dat is niet gebeurd vandaar dat we zelf de stappen hebben ondernomen om een klacht in te dienen. We verwachten nu wel dat het middenveld in actie schiet en dat ze inziet dat islamofobie echt niet kan."

Dat was inderdaad ook jullie opmerking moest het VB hebben gezegd dat ze homofoob waren dan stond heel Vlaanderen op zijn kop?

Tarik Fraihi: "Als zij hadden gezegd dat ze een antisemitische partij of homofobe partij zijn. Of als ze bepaalde groepen hadden opgezet tegen de joden of tegen de homo´s, dan had heel Vlaanderen al lang heftig gereageerd en klacht ingediend. De dotatie zou waarschijnlijk onmiddellijk opgeschort worden. Maar als het gaat over islamofobie reageert niemand en wordt er heel cool over gedaan alsof er niets aan de hand is. Het Vlaams Belang kan ermee weg want zij zijn een grote partij in Vlaanderen en iedereen heeft er schrik van. Ze krijgen gewoon carte blanche."

Is het niet de taak van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding om hierop te reageren?

Tarik Fraihi: "Wel inderdaad maar ik denk dat ze het niet gedaan hebben uit schrik voor de reacties van de politieke partijen. Want het CGKR is een semi-overheidsinstelling en die zijn voor een deel afhankelijk van de regering.
Wij trekken ons niets aan van hoe de politieke partijen reageren. In ons ogen zelfs zijn de politieke partijen mee verantwoordelijk voor het succes van het Vlaams Belang. En voor het feit dat ze zulke uitspraken zomaar kunnen doen. Daarom vragen we nu aan de politieke partijen dat ze heel kordaat reageren."

Hebben jullie al reacties gekregen van politieke partijen?

Tarik Fraihi: "Neen voorlopig nog geen enkel."

www.kifkif.be

www.mrax.be

ballonnen

Dewinter en zijn companen zijn grote bruine en zwarte ballonnen die als ze springen een walgelijke stank verspreiden van niet alleen islamfobisme maar ook vakbondsfobisme,progressievenfobisme en democratiefobisme .Ik heb net nog eens de heldendaden van hun vlaamse voorgangers gelezen in het boek over Breendonk van Jos Vandervelpen . Angstaanjagend dat fascisme dat we met kracht moeten bestrijden .