Film: An inconvenient truth
Film: An inconvenient truth
Ivo De Kock (Filmmagie)06 oktober 2006 – 11:20
Toen het jongste festival van Cannes voor hem de rode loper uitrolde reageerde ‘filmster’ Al Gore met zelfspot. “Wie mij vroeger zocht in een kamer vol geheime agenten had het makkelijk,” zei de voormalige Amerikaanse vice-president en presidentskandidaat, “ik was de stijve hark!”

Dat houterige imago wordt door de documentaire AN INCONVENIENT TRUTH niet vernietigd, daarvoor zijn Gore’s grapjes wat té geforceerd, maar wel grondig bijgestuurd. Al Gore blijkt een gedreven man met een missie en een boodschap. Gewapend met zijn laptop wil hij het publiek (in zalen en nu ook bioscopen) via een veredelde PowerPoint presentatie overtuigen dat het point of no return wat betreft global warming niet meer veraf is (10 jaar schat Gore). Met kaarten, grafieken, voor-en-na foto’s (van gletsers en poolijs) en beelden van natuurrampen wijst de man die (in zijn eigen woorden) “used to be the next president of the United States” dat het pad van de onomkeerbare zelfvernietiging dringend moet worden verlaten.
Gore citeert Winston Churchill (“we bevinden ons in het tijdperk van de gevolgen”) en Mark Twain (“het is niet wà t we niet weten dat ons in de problemen brengt, maar wel wat we ten onrechte zeker dènken te weten”), gebruikt dramatische effecten (met een kraan illustreert hij de uitdrukking off the charts) om zijn thesis kracht bij te zetten en wijst op de tegenwerking van de huidige administratie (een PR-man van Bush veranderde woorden in een Nasa-rapport). “We moeten de patronen van het verleden doorbreken” zegt Gore wanneer hij wijst op onze veranderende leefomgeving (dieren, klimaat, virussen, smeltend ijs). Hij gebruikt de metafoor van de kikker die rustig blijft zitten in langzaam aan de kook gebracht water. Gore haalt familiale drama’s aan als katalysator van de eigen bewustwording. Het ongeval van zijn zoon en dood van zijn zus aan kanker (waarop vader prompt stopte met de productie van de tabaksplant) bezorgde hem een andere kijk op het leven. En het besef dat koerswijzigingen soms noodzakelijk zijn.
Gore countert ook de strategie van de overheid die de opwarmingsproblematiek als een (omstreden) theorie tracht voor te stellen (i.p.v. als wetenschappelijk feit) en er een keuze tussen economie en ecologie wil van maken. Bovendien waarschuwt hij mensen voor het evolueren “van ontkenning naar wanhoop” i.p.v. het ondernemen van acties. Met daaraan verbonden de boodschap dat “politieke wil een hernieuwbare rijkdom is” en “de oplossingen in onze handen liggen”. Het gaat immers om “een moreel probleem” dat “keuzes vereist” om “onze toekomst te verzekeren”.
Gore schittert niet in technische argumenten (zijn ‘groene economie’ wordt zwak onderbouwd) maar blinkt wel uit in het bewerken van geesten. Overtuiging, geloof en bezieling zijn cruciaal. En ook een wat naïef vooruitgangsdenken. Op dat vlak lijkt hij wat op de idealisten uit Frank Capra-films. Gore doet ook wat denken aan James Stewart en wordt door regisseur Davis Guggenheim vaak vanuit heroïsch kikvorsperspectief in beeld gebracht. De strijdende eenzaat kampt, net als die andere Amerikaanse helden in docs als Fahrenheit 9/11 en Supersize Me, tegen het establishment dat er volgens Al Gore (in Le Monde) voor zorgde dat “televisie het debat verstikte”.
Wie het vooruitgangsgeloof niet deelt zal meer waarde hechten aan ‘De Ondergang’ van geograaf en evolutionair-bioloog Jared Diamond, een boek waaruit blijkt dat niet alle beschavingen op overleven en progressie gericht zijn, maar deze doc heeft wél de verdienste een ‘ongelegen komende waarheid’ op boeiende wijze te presenteren. “Films zijn een middel om iets anders dan gepasteuriseerde informatie te serveren” stelt Gore en daar slaagt AN INCONVENIENT TRUTH wonderwel in.
Vanaf 11 oktober in de zalen.
Deze en andere filmrecensies vind je in het oktober-nummer van het maandelijkse filmtijdschrift Filmmagie.
Links:
http://www.climatecrisis.netNieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
Ik heb de film net gezien in
Marc-Antoon, 08/10/2006 – 23:18
Ik heb de film net gezien in een uitpuilende zaal. Hij zet een aantal belangrijke feiten (nog eens) op een rijtje en toont de verbanden. Toont ook één en ander over misleiding en 'false consciousness'. Hoop dat dit als wake-up call kan dienen. Over de stijl valt natuurlijk te twisten, zoals steeds.
Je kan de film nu dinsdag om 20u bekijken in het Filmmuseum (Ravensteinstraat, Brussel). Toegangsprijs 2 euro.
het minder milieuvriendelijke verleden van Al Gore
Michiel, 15/10/2006 – 11:47
http://www.counterpunch.org/frank05312006.html
of hoe 'An Inconvenient Truth' deel uitmaakt van een verkiezingscampagne...
Enkele vraagtekens
Peter Van de Ven, 01/11/2006 – 11:30
Ik stel me zo enkele vragen:
- Is het nodig de "bedreiging van de klimaatsverandering" te stellen tegenover "de bedreiging van het fundamentalisme"? Is dat geen verkiezingscampagne, en tevens geen misbruik van de problematiek?
- Wat gebeurt er met de opbrengst van de film, bij de producenten en verdelers?
- Doet deze film niet de indruk ontstaan dat er maar "één manier" is om het begrip "groen" in te vullen, en waar we allen "moeten" achterstaan? Als die ene manier dan het "vrije-markt-groen" is, zijn we goed af.
- Wordt "groen-doen" een nieuwe afzetmarkt voor "de commerce"?
Op zichzelf vind ik het een positief initiatief, maar anderzijds vind ik het verbijsterend dat sommigen blijkbaar deze film nodig hebben om overtuigd te zijn van de problematiek, alsof het de eerste keer dat ze er iets over horen.
Herbebossing tegen CO2
Peter van de Ven, 02/11/2006 – 12:43
De Vlaamse regering wil 150000 nieuwe bouwgronden vrijmaken.Eerder dit jaar raakten al plannen bekend om landbouwgrond een nieuwe bestemming als golfterreinen te geven.
Wie wil werken aan natuurbescherming en vrijwaring van het klimaat, begint best bij de meest voor de hand liggende dingen: herbebossen en consuminderen. Het geld daartoe kan gegenereerd worden uit extra-belasting op vervuilende industrie, zodat de burger gespaard blijft.
Als er 150000 ongebruikte bouwgronden zijn, zouden die dus beter ingekleurd worden als natuurgebied.
"De grond is op" betekent dat er geen ruimte is voor nieuwe woningen, en dat woongelegenheid best gegenereerd wordt uit reeds bestaande panden, door renovatie of door nieuwbouw-na-afbraak. Behoud van cultuurpatrimonium, is daarbij mooi meegenomen.
Zulke maatregelen verdienen de voorkeur boven een nieuw rondje "burgertje pesten", "onpopulaire maatregelen" die een lippendienst betekenen aan "het milieu", en andere agendapunten verbergen.
Lees hier ook:
Een onaangename taks