Fiets naar Kyoto: 25% van deelnemende werknemers neemt effectief vaker de fiets
Fiets naar Kyoto: 25% van deelnemende werknemers neemt effectief vaker de fiets
han25 november 2005 – 13:23
- 4.909 werknemers van 72 lokale besturen en 94 bedrijven nemen deel
- 1,5 miljoen kilometer bijeen gefietst of 158 keer de afstand naar Kyoto
- 296 ton CO2 uitgespaard door auto thuis te laten
Twee maanden lang namen ruim 5.000 werknemers van 166 verschillende werkgevers deel aan ‘Fiets naar Kyoto’, een fietspromotiecampagne van Bond Beter Leefmilieu vzw (BBL). Ze fietsten samen 1,5 miljoen km bijeen. “Fietsen is milieuvriendelijk, gezond en bovendien goedkoop” was de slogan. De campagne zorgde voor een duurzaam effect: 25% van de werknemers geeft aan dat ze effectief vaker hebben gefietst tijdens de campagne en 90% van deze groep is van plan dit ook na de campagne te blijven doen.
De campagne liep in 2004 proef in 3 steden: Antwerpen, Gent en Leuven. Toen fietsten ruim 1.000 werknemers van 50 werkgevers in 1 maand 176.289 woon-werk-kilometers bijeen. Dit jaar werd de campagne uitgebreid. 72 lokale besturen gaven het goede voorbeeld door hun eigen personeel aan te zetten om meer te fietsen. Naast de lokale besturen namen 94 privé-bedrijven deel aan de campagne, waaronder 36 entiteiten van de Vlaamse Gemeenschap (VDAB, UZ Gent ...).
“Fiets naar Kyoto” is een knipoog naar het Kyoto-protocol. Door de auto thuis te laten komt er minder CO2 in de atmosfeer en draagt elke fietsende werknemer bij aan het realiseren van de Kyotodoelstellingen. In Vlaanderen neemt 73% de auto en slechts 13% de fiets om zich naar het werk te verplaatsen. In Nederland is het aandeel van de fiets dubbel zo groot. Ongeveer 25 tot 30% neemt er de fiets naar het werk. “Dit moet in Vlaanderen ook kunnen”, meent BBL, “gezien 48% van de werknemers op maximum 10 km van het werk woont.” Ter vergelijking: de gemiddelde woon-werkafstand van de deelnemers aan de campagne bedraagt 13 km.
Doel bereikt
Het doel was om minstens 4.000 werknemers te overtuigen om samen 1,2 miljoen kilometer van en naar het werk bijeen te fietsen. Dit opzet werd ruimschoots overschreden: uiteindelijk registreerden 4.909 fietsers gedurende 2 maanden hun kilometers. Dit maakt dat er 1,48 miljoen kilometers werden afgelegd, een gemiddelde van 302 km per werknemer. Hierdoor overbrugden de fietsende werknemers 158 keer de afstand Brussel-Kyoto.
Een gemiddelde auto in Vlaanderen produceert zo’n 200 gram CO2 per kilometer. Dit betekent dat de werknemers 296 ton CO2 hebben uitgespaard door de auto thuis te laten.
Waarom nemen werknemers de fiets?
Het is niet uit gebrek aan een auto of rijbewijs dat werknemers hun fiets nemen om zich naar het werk te verplaatsen. Maar liefst 91,5% van de deelnemers heeft een of meerdere auto’s ter beschikking.
Uit de evaluatie blijkt dat werknemers vooral om gezondheidsredenen de fiets nemen: 81% gaf dit als voornaamste motief aan. Andere belangrijke motieven zijn: goed voor het leefmilieu (79,5%), graag fietsen (67,8%) en goedkoop (64%). Opvallend is ook dat 48% van de werknemers de fiets kiest om sneller op het werk te geraken. Vooral in stedelijke gebieden is de fiets vaak een stuk sneller dan de auto.
Campagne heeft ook effect op andere verplaatsingen
De meerderheid van de fietsende werknemers gebruikt de fiets ook voor andere verplaatsingen. De fiets is populair om boodschappen te doen (83%), een recreatieve fietstocht te maken (78%) of iemand een bezoekje te brengen (68%). 17% van de werknemers gaf aan dat ze door de campagne hun fiets ook vaker zijn gaan gebruiken voor andere verplaatsingen.
BBL pleit voor bijkomende inspanningen
Campagnes als ‘Fiets naar Kyoto’ zetten werknemers aan tot een hoger fietsgebruik. Toch is er meer nodig. BBL roept alle betrokken partijen op om blijvend te investeren in het verhogen van het fietsgebruik. Zowel de bedrijven, de wegbeheerders als de Vlaamse en federale overheid beschikken over tal van instrumenten om het fietsgebruik te stimuleren.
Op het verlanglijstje van de deelnemers staan (in dalende volgorde van belangrijkheid):
- mentaliteit veranderen (o.a. door sensibilisatiecampagnes)
- meer fietsvoorzieningen in de bedrijven (opbergkastjes, douches …)
- verkeersveiligheid van fietsroutes verbeteren
- meer en betere fietsenstallingen
- verhogen van het comfort van de routes (brede, effen fietspaden e.a.)
- ter beschikking stellen van bedrijfsfietsen
- fietsvergoeding voor werknemers
Campagne 2006
Volgend jaar wordt de campagne verder uitgebreid. BBL wil zo nog meer mensen overtuigen van de voordelen van de fiets en de baten voor het milieu. In 2006 loopt de campagne van de ‘Week van de Zachte Weggebruiker’ tot de ‘Week van Vervoering’, namelijk van 11 mei tot 22 september 2006.
Links:
http://www.fietsnaarkyoto.beNieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
Meer fietsen, minder fijn stof
Dirk Weyler, 24/09/2007 – 11:48
Debat:
Meer fietsen, minder fijn stof
Wilt U het fijne
weten over fijn
stof?
Debatavond:
Omschrijving van het aanbod
We weten het allemaal, onze lucht is niet zuiver. In ons klein maar dichtbevolkte landje rijden, relatief gezien, het grootste aantal auto’s en vrachtwagens met dieselmotor rond. Bovendien zitten we in de Antwerpse Voorkempen met de lucht van het industrie- en havengebied en er waait veel fijn stof uit het buitenland over ons.
Dit debat wordt georganiseerd in samenwerking met de milieudienst van Antwerpen.
Opmerkingen/Praktisch
Wanneer: 19/10/2007om 19.30 uur
Waar: Cultureel Centrum Merksem (kasteel Bouckenborgh), zaal 3, 1ste verdieping - Bredabaan 561 - 2170 Merksem
bereikbaar tram 3, bus 33, 600, 601, 605, 610, 620, 621, 629, 640 tot 643, 650, 660, 661, 670
Gratis deelname.
Reservatie is om praktische redenen (overgroot succes congres verleden jaar) wel gewenst via het nummer 03 217 08 26 (inschrijven mogelijk vanaf 11 september).
Aanbod bestemd voor mensen uit
Provincie Antwerpen
Programma
19.00u: Kan u kennis maken met de “waterstofbus”.
Debatavond:
19.30: verwelkoming door dhr Rombouts, voorzitter van vzw Red de Voorkempen
19.40u – 21.00u: Moderator ere senator Paul Staes ondervraagt o.a.
Professor Nicolas van Larebeke, hoogleraar Universiteit Gent;
Dhr Piet Vanden Abeele (Unizo) en
Mevrouw Marka Van der Elst, beleidsmedewerkster luchtkwaliteit.
Schepen Guy Lauwers heeft afgezegd wegens dubbele boeking (milieumaand is een drukke maand!).
21.00u tot 22.00u: vragen vanuit het publiek
22.00u: receptie (gratis)
De waterstofbus zal aanwezig zijn op 19 oktober 2007
De nieuwe brandstofcelbus is een wereldprimeur. Ze is de eerste volwaardige hybride bus (waterstof-elektrisch) die remenergie recupereert. Daardoor heeft ze veel minder energie nodig dan de vroegere brandstofcelbussen. Daarnaast heeft ze dezelfde capaciteit (tot 104 reizigers), levert ze dezelfde prestaties en heeft ze dezelfde actieradius (tot 350 km) als een moderne dieselbus. Om dit te bereiken ontwikkelde busbouwer Van Hool een bus van 13,2 meter lang met drie assen.
Dankzij een nuluitstoot is de waterstofbus erg milieuvriendelijk. Omdat er geen verbrandingsproces is, stoot de bus geen schadelijke stoffen uit zoals CO2 (broeikaseffect) en NOx (zure regen). Ook van fijn stof is geen sprake. Uit de uitlaat komt alleen een wolkje waterdamp. De bus is ook aanzienlijk stiller dan een moderne dieselbus. Dat komt omdat er geen bewegende mechanische delen zijn in de brandstofcel.
De waterstofbus is een hybride voertuig. Dat betekent dat ze wordt aangedreven door twee krachtbronnen. Enerzijds is er een brandstofcel die waterstof omzet in elektrische energie. Naast een tankvoorraad van 40 kilo waterstof heeft de bus batterijen die worden opgeladen als er een energieoverschot is.
Dit overschot is enerzijds afkomstig van de brandstofcel en anderzijds van de gerecupereerde remenergie. Hierdoor gaat er nagenoeg geen energie verloren en volstaan de waterstoftanks om 350 kilometer te rijden. Door de hybride aanpak verbruikt de bus minder brandstof, en is ze veel efficiënter dan een bus met één krachtbron.
Waterstof is de brandstof voor de toekomst. Ze is milieuvriendelijk en onuitputtelijk. Momenteel wordt waterstof vaak geproduceerd met fossiele brandstoffen, via reforming van aardgas, vergassing van steenkool of elektrolyse van water. Deze methodes gaan gepaard met de uitstoot van CO2. Het is ook mogelijk om hiervoor schone energie te gebruiken, zoals windkracht. Als dat het geval is, is de technologie 100 % milieuvriendelijk.
Wenst u de mening te weten van de politieke partijen?
Via Google:
blog.seniorennet.be/dwreddevoorkempen
en
http://www.bloggen.be/reddevoorkempendw
Of:
http://reddevoorkempendw.bloggen.be/
Op deze blog kan je o.a. lezen:
Dirk Weyler interviewt (deze mensen zijn niet aanwezig op de debatavond zelf!):
Bart Martens (sp.a)
Filip Dewinter (Vlaams Belang)
Marleen Van Eynde (Vlaams Belang)
Rudi Daems (Groen!)
Mark Verhaegen (CD&V)
Jos Bex (Spirit)
Mieke Vogels (Groen!
Anncik Deridder (Vld)
Frans Peeters (CD&V)
Jan Peumans (NVA)
en schotelt hen stellingen voor ivm FIJN STOF om te commentariëren. Ook de zuivere logistiek wordt op de korrel genomen.