Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

“Quand on n’aime plus son chien, on lui jette des pierres”

“Quand on n’aime plus son chien, on lui jette des pierres”

Mweka_Boreling.jpg
Adèle, 1 week oud, genoemd naar de echtgenote van de PPRD-parlementair Evariste Boshab die op 30 juli serieus met stembrieven gefoefeld zou hebben

Gisteren hebben we de toer gedaan van de stembureaus. Samen met een vertegenwoordiger van de Agence Nationale de Renseignements (ANR). We passeerden onder andere langs het lagere schooltje van de SNCC, de Congolese spoorwegmaatschappij. Vijf verantwoordelijken zitten hier al enkele dagen in voorbereiding van zondag. Maar wel zonder eten of slaapplaats… Ze zien er echt niet goed uit en wij vragen ons af hoe ze zo hun taak gaan kunnen vervullen.

Onze begeleider van de ANR gaat er licht over: “in dit bureau stemt iedereen toch zeker voor Bemba” stelt hij. Dat wekt enige verwondering. Multimiljonair Bemba is toch niet gekend als een sociaalvoelend mens, laat staan dat hij de stakende spoorwegarbeiders zou ondersteunen. Vanwaar die sympathie?

Onze ANR-man legt uit: de staking is in juni aangestookt door een nationale syndicaliste, een zekere Hélène Mbokashanga. Zij is ondertussen verkozen als kandidaat voor de R.C.D.-N, de partij van Roger Lumbala (zie gisteren) en die partij zit nu in de verkiezingsalliantie van Bemba. “Quand on n’aime plus son chien, on lui jette des pierres” zegt een Congolees spreekwoord. En dit geldt nu ook voor de zittende president. De PDG van de SNCC werd beschuldigd van gesjoemel, verduistering van fondsen enz. En wie heeft die PDG aangesteld? Uiteindelijk toch de president nietwaar… Dat ook Bemba in dezelfde regering 1+4 zat wordt blijkbaar niet in rekening gebracht. Of hoe sociale verzuchtingen van de mensen ook onderhevig zijn aan een politiek machtsspel.

Ondertussen zouden we bijna vergeten dat in deze verkiezingen ook de provinciebesturen verkozen worden. Hier zijn er zestig kandidaten voor vier zetels. Dat is niets vergeleken met de situatie in Kinshasa. In een gemeente als Masina zijn er daar 500 kandidaten voor ook vier zitjes.

Uiteindelijk zouden de provincieverkiezingen wel eens belangrijker kunnen worden dan de presidentsverkiezingen. De nieuwe grondwet kent heel wat nieuwe bevoegdheden toe aan het provinciaal niveau, onder meer de mogelijkheid om rechtstreeks economische contracten af te sluiten met buitenlandse bedrijven. Voor de economische ontwikkeling van dit potentieel rijkste land ter wereld toch enorm belangrijk!

[Opgeschreven door Danny, gepost door Keltoum, waarvoor dank]

raf

Gepost door raf
27.10.2006

Tags