Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nederlandse gevangenen mishandeld in Guayaquil (Ecuador)

Nederlandse gevangenen mishandeld in Guayaquil (Ecuador)

Maandag 21 november zijn in de mannengevangenis van Guayaquil Brian VR, Rafaelito C. en Dennis A. (3 van de 30 Nederlandse gevangenen in Ecuador) verrot geslagen bij een politie-inval. Kneuzingen aan het hoofd, gekneusde ribben opengereten zitvlak, bewijzen van stokslagen over het hele lichaam zijn voor de gevangenisdirectie echter geen reden om hen degelijke medische verzorging te geven.

Allemaal werden het slachtoffer van een politierepresaille in paviljoen Renacimiento na een 3uurdurend vuurgevecht tussen woeste gevangenen en de politie.

Eerder die middag was een gevangene neergeschoten door speciale politie-eenheden en onstond er een vuurgevecht tussen de maffiabendes (die sterk staan in dat paviljoen) en de politie. Daarbij vielen nog 7 doden (5 gevangenen, 1 politie-agent en 1 gevangenisbewaker) en meer dan 40 gewonden (vooral gevangenen). De politie-reactie was brutaal en wordt zelfs aangeklaagd in de Ecuadoriaanse pers. Onder het mom van huiszoeking werden alle gevangen in paviljoen Renacimiento (dit jaar werden daar 5 gevangenen vermoord) zwaar geslagen en Brian VR als enige blanke in het paviljoen werd nog iets harder aangepakt. 50 slagen op de rug, een gekneusd oog na een schop met legerlaarzen en het zitvlak volledig opengereten: zo heb ik hem gezien na 6 dagen. Rafaelito C. werd langdurig op de ribben geschopt en Dennis A. werd geslagen met ijzeren stokken op dijen, ribben en hoofd.

Onhoudbare situatie
Met deze 7 doden staat de teller dit jaar in de mannengevangenis van Guayaquil op 31 (de gevangenen chatten dat er minstens 47 doden gevallen zijn die niet allemaal bekend gemaakt worden). De situatie in de overbevolkte gevangenis (bijna 4000 gevangenen voor een capaciteit van 1200) wordt met de dag drastischer en de Nederlandse gevangenen worden daarbij zwaar onder druk gezet. Maar liefst 4 van de 13 mannelijke gevangenen in Guayaquil hebben met hulp van de ambassade een volledig afgeschermd paviljoen kunnen opzoeken. Maffiebendes voeren in de gevangenis een onderlinge oorlog om de drugs en wapens te controleren, de bewakers, politie en directie zetten constant de gevangengen af. En onder het mom van huiszoekingen worden de gevangenen (die vaak geen deel uitmaken van de gewapende bendes) door de politie afgetroeft.

Brian VR werd in 1 maand zwaar afgetroefd door de politie bij "huiszoekingen" op zoek naar wapens. Het 3uur durend vuurgevecht van maandag waarbij granaten, automatische pistolen en mitrailletes gebruikt werden door de gevangenen laat echter uitschijnen dat er niet veel energie wordt gestoken De schendingen van de VN-conventie over de rechten van de gevangen zijn te talrijk om op te noemen: geen communicatie, medische assitentie, rehabilitatie, veiligheid, voedzaam eten,...

De Nederlandse consul heeft 4 dagen later medicijnen gebreacht aan de verwonde gevangenen maar de gevangenen vinden dit een veel te kleine pleister op een zeer grote wonde. Zij voelen zich slachtoffer van de oorlog tussen de maffiabendes en de politie vragen om een snelle uitvoering van het uitleveringsverdrag dat sinds 1 november van kracht is.

Uitleveringen moeilijk
Er is eindelijk een uitleveringsverdrag tussen Ecuador en de EU maar dat verdrag kan voorlopig niet uitgevoerd worden aangezien Ecuador al bijna 1 jaar geen Hoog Gerechtshof heeft dat langs Ecuadoriaanse zijde de toestemming moet geven. Ook hebben slechts 4 van de 31 gevangenen hun straf ontvangen en de anderen moeten hoge bedragen betalen om zelfs maar een vonnis te krijgen: eerste voorwaarde om in aanmerking te komen voor uitlevering. Laatste probleem is de kostprijs van de overplaatsing. Ecuador wil dat de gevangene de overplaatsing betalen maar vele families van gevangenen hebben die finбnciële middelen niet.

Veel politieke druk van Nederlandse zijde om sneller te vonnissen en van de uitlevering een prioriteit te maken is er niet, volgens de gevangenen. De situatie in de mannengevangenis van Guayaquil toont echter aan dat uitlevering beter nu dan nooit gebeurt. Als is het maar om een Nederlandse dode daar te vermijden.

Kristof De Rynck
Regelmatig bezoeker van de Nederlandse en Belgische gevangenen in de Ecuadoriaanse gevangenissen. Sinds april 2004 heeft hij een goed contact met de gevangenen en de Nederlandse ambassade in Ecuador.

andere persartikelen uit Ecuadorisaanse pers zijn te vinden op site van El Universo, grote betrouwbare krant uit Guayaquil, bv. http://200.105.240.202/core/eluniverso.asp
of dit artikel uit El Comercio, de grootste Ecuadoriaanse krant: Tres muertos en la Penitenciaria de Guayaquil op site