Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

¡Brad Will presente!

¡Brad Will presente!

Op vrijdag 3 november 2006, een week na de dood van Indymedia-reporter Brad Will in Oaxaca, Mexico, organiseerde Indymedia.be een stille wake op het Sint-Baafsplein in Gent. Tijdens die wake lazen we onderstaande tekst voor.

wake_01 copy.jpg

¡Brad Will presente!

Vorige vrijdag 27 oktober vielen vijf doden en verschillende gewonden tijdens een aanval van de Mexicaanse federale politie en paramilitairen tegen de Volksassemblee van de Volkeren van Oaxaca, een samenwerking tussen leerkrachten en lokale organisaties die ijveren voor democratie in Mexico. Brad Will, een reporter van Indymedia New York, werd bij de aanval tweemaal in de buik geschoten, en overleed onderweg naar het ziekenhuis.

Brad kwam om toen hij deed wat hem lief was: met de videocamera in de ene hand, de microfoon in de andere, verhalen vertellen van mensen verwikkeld in politieke en sociale strijd. Hij bracht verslag uit van landbezettingen in de Verenigde Staten en Brazilië, verzetsacties en opstanden in Argentinië en Ecuador en anti-privatiseringsacties in Bolivia. Hij was een gerespecteerde Indymedia-reporter en actief in de 'global justice'-beweging in de VS.

Ook in Oaxaca was het hem om rechtvaardigheid te doen. Brad wilde met zijn verslaggeving zo oprecht mogelijk het verhaal van de volksopstand vertellen, van de mensen van Oaxaca die opkomen voor een democratisch bestuur, tegen de autoritaire overheid van vandaag. In plaats van zich te verhullen in ojectiviteit, koos hij zonder meer kant voor het brede verzet tegen de huidige politieke elite.

De dood van Brad raakt ons als mensen, als deel van Indymedia en als mediamakers. Hij liet het leven terwijl hij deed waarvoor Indymedia staat. Zijn sterven toont nog maar eens de noodzaak aan van sterke, onafhankelijke media. Zoals de 65 journalisten en 29 media-werkers die dit jaar al omkwamen en de 131 journalisten die dit jaar in de gevangenis terecht kwamen, moest Brad ondervinden dat persvrijheid nog steeds niet vanzelfsprekend is.

De vrienden van Indymedia New York, die we in september ontmoetten en leerden kennen, herinneren Brad met de volgende woorden: "Zij die Brad kenden, weten dat hij nooit zou klaar zijn met zijn werk. Hij zou blijven reizen zijn naar plekken waar de mensen die deze wereld mooier maken zich verzetten tegen hen die dood en vernieling zaaien. Vandaag maken wij die reis in zijn voetsporen. Wij zijn het netwerk, wij die spreken en luisteren, wij die ons verzetten."

In solidariteit,
Indymedia.be