Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

3 December verkiezingen in Venezuela: de programma's.

3 December verkiezingen in Venezuela: de programma's.

CARACAS-- Met een 13 dagen te gaan naar verkiezingen is de race naar het presidentschap in volle vaart bezig. De flamboyante president Chavez, immens populair onder brede lagen van de bevolking, mag volgens nagenoeg alle peilingen zeker zijn van herverkiezing met een voorsprong van om en bij de 20%. Maar ook Manuel Rosales, de huidige gouverneur van de staat Zulia en de eenheidskandidaat van de oppositie, beweert stellig de overwinnende kandidaat te zullen zijn.

Chavez wist zich een plaats in menig Venezolaans hart te veroveren dankzij het opzetten van sociale programa's, missiones genoemd. Deze hebben tot doel het levensniveau van de armen te verbeteren en lijken daar ook wonderwel in te slagen. Volgens de recentste cijfers is het aantal huishoudens dat in armoede leeft gezakt van 42,8 procent in 1999, toen Chavez aan de macht kwam, naar 33,9 procent begin 2006. Gezinnen die in extreme armoede leven zakten van 17,1 procent naar 10,6 procent in dezelfde tijdspanne. De armste 20% van de bevolking zag zijn koopkracht meer dan verdubbelen.

Maar dat is niet genoeg volgens Rosales, en daarom komt hij met het volgend ambitieus plan op de proppen: de bankkaart 'MI NEGRA'. Elke arme Venezolaan krijgt een bankkaart met bijbehorende bankrekening waarop maandelijks een som van 250 tot 400 dollar (i) zal gestort worden- afhankelijk van de olieprijzen. Hij wil dit bekostigen alle sociale programma's die Chavez in het buitenland heeft opgezet stop te zetten, en de handelsakkoorden met Cuba op te zeggen. “Geen cadeaus meer voor het buitenland terwijl de Venezolaan crepeert”. Chaves verstrekt immers goedkope olie aan arme gemeenschappen in de VS en heeft een ruilakkoord met Cuba: Venezuela geeft goedkope olie en Cuba verstrekt 20 000 dokters die gratis gezondheidszorg verstrekken in de barrio's van Venezuela. Ik vraag Jorge, die op straat koffie verkoopt, wat hij van de Mi Negra-kaart denkt, waarop deze grapt: “Vroeger kochten ze onze stem in cash, nu op krediet! Die Rosales... eerst roept hij jaren aan een stuk dat Chavez een populist is en met de missiones stemmen koopt, en dan komt hij hier mee af...”

Inmiddels durft Rosales de missiones niet meer openlijk te bekritiseren en beloofd hij ze te behouden en uit te breiden.

Chavez belooft in essentie zijn huidige beleid verder te zetten en het “revolutionair proces” van zijn “Bolivariaanse revolutie” uit te diepen. Hij wil ook halverwege zijn volgende ambstermijn zelf een referendum organiseren of hij aan de macht mag blijven (ii). Maar hij wil op dat moment ook vragen aan de bevolking of de grondwet aangepast mag worden zodat een president meer dan 2 ambstermijnen mag hebben. Chavez heeft naar eigen zeggen tot 2021 nodig om zijn Bolivariaanse revolutie te voltooien.

Rosales van zijn kant wil de ambstermijn van een president inkorten van 7 naar 4 jaar en slechts 1 ambstermijn meer mogelijk maken. Hij verwijt Chavez dictatoriale neigingen te hebben en de democratie niet te respecteren.

Toen de oppositie in april 2002 een staatsgreep pleegde was Rosales echter de enige gouverneur die zijn handtekening zette onder het “Carmona-decreet”, dat in één pennestreek alle missiones van tafel veegde, de grondwet die de regering van Chavez installeerde nietig verklaarde en het parlement ontbond. Ook in eigen kringen werd Rosales hiervoor bekritiseerd. Rosales van zijn kant spreekt van een eerlijke vergissing en zegt dat hij het welzijn van Venezuela voor ogen had.

Een andere uitschuiver van Rosales is dat hij op een in Miami gebaseerde zender verklaarde: “Er zijn ongeveer 33% chavesistas, of wat ze dat overheidssyteem ook mogen noemen, de meerderheid van hen zijn parasieten die van de overheid leven en door de staat gesubsidieerd worden.” Toen hij een golf van kritiek ontving voor deze uitspraken ontkende hij ze gedaan te hebben, maar de Venezolaanse staatszender maakte de opname publiek (iii).

Een ander programapunt van Rosales is de onveiligheid. Volgens een peiling van een Spaanse univesiteit denkt maar liefts 79% van de Venezolanen dat de onveiligheid is toegenomen sinds Chavez aan de mach kwam. Rosales stelt Chavez in gebreke en wil het probleem oplossen door 200 000 extra politiemensen aan te werven. Hij wil ook 2000 euro neertellen voor elk vuurwapen dat wordt ingeleverd.

Volgens dezelfde peiling denkt 72% van de venezolanen dat de corruptie is toegenomen onder Chavez, wat deze niet ontkent. Beide kandidaten willen de corruptie inperken als ze verkozen worden.

(i)Het minimumloon in Venezuela bedraagt +/- 220 dollar.

(ii)In de Venezolaanse grondwet zit de mogelijkheid halverwege de ambstermijn van de regerende president een referendum te organiseren met de vraag of deze aan de macht mag blijven. Hiertoe moet een zeker aantal handtekeningen verzameld worden in een petitie. In 2004 bijvoorbeeld konden de oppositiepartijen de nodige handtekeningen verzamelen, een referendum werd georganiseerd maar Chavez won.

(iii)Luister naar Rosales' controversiele uitspraak: zie link