Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Foto´s + interview] 15 stemmen voor solidariteit

[Foto´s + interview] 15 stemmen voor solidariteit

Brussel -- 25.000 mensen trokken zaterdag door Brussel om te protesteren tegen de massale ontslagen bij Volkswagen in Vorst. Indymedia vroeg de betogers waarom ze hun zaterdagmiddag opofferde om naar Brussel te komen betogen. Uit solidariteit! klonk het in koor.

Foto6.JPG

Linde (midden) en gezin: Linde´s echtgenoot werkt bij Volkswagen. “Ik ben hier om mijn man te steunen die al 17 jaar bij Volkswagen werkt en ook riskeert ontslagen te worden", zegt Linde. "Er zijn er duizenden die ontslagen gaan worden en niemand weet wie er al dan niet gaat tussen zitten. Wat vooral het zwaarste is voor ons, is de onzekerheid en het wachten. Ik ben heel positief over de betoging. Als je niet beweegt gebeurd er niets en we moeten hoop blijven hebben. We moeten laten zien dat we geen nummertje zijn. De overheid moet meer wetten ontwikkelen die de werknemers beter beschermen. En vooral naar de mensen luisteren" vindt Linde.

Foto10.JPG

Marc (links) uit Antwerpen: “We willen met deze betoging aan de werkgevers laten weten dat dit soort van herstructureringen zoals bij Volkswagen moet stoppen. We kunnen dit vermijden door meer Europees overleg te plegen in Europese overlegraden zodat iedereen een deel van de koek krijgt, zeker als het gaat over grote groepen. Zo vallen niet al de herstructureringen op één vestiging.”

Foto2.JPG

Marian is van Antwerpen: “Ik ben hier uit solidariteit met de mensen van volkswagen. Ik denk dat het belangrijk is dat ze voelen dat ze niet alleen staan in deze zaak.”

Foto3.JPG

Pierre is zelf van Vorst: “De uiteindelijke gedeeltelijke of gehele sluiting van Volkswagen gaat heel België aan. Het gaat niet enkel om de fabriek zelf maar ook om al de onderaannemingen en al diegenen die er mee te maken hebben. Als je het op die manier bekijkt neemt het even grote proporties aan als de sluiting van de mijnen vroeger. Ik weet niet of deze betoging veel zal helpen maar als we niets doen gaan we ook nergens geraken. En met het aantal mensen waarmee we vandaag zijn denk ik toch dat de betoging enig effect zal hebben.”

foto04.JPG

Maria is van Drogenbos: “Ik ben hier vandaag omwille van al die jobs die bij Volkswagen en andere bedrijven dreigen te verdwijnen. Ik ben zelf delegee en werk in de commerciële sector. Ik begrijp niet hoe een bedrijf die zoveel winst maakt zoveel mensen op straat kan zetten. Of we er nog iets kunnen veranderen aan de situatie is niet duidelijk maar we kunnen altijd proberen. We leven in een democratisch land waar we onze mening mogen tonen, voila daarom ben ik hier.”

Foto5.JPG

Jean Luc (links) uit Liege: “We komen de arbeiders van VW steunen. Ik vind hun strijd juist en ik wacht totdat ze ook dezelfde strijd zouden voeren in andere bedrijven. De overheid moet meer moeite doen om de bedrijven in België te houden. En vermijden dat buitenlandse patroons onze bedrijven opkopen.”

foto1.JPG

Jean Louis Paco komt uit Liege: “Ik ben komen betogen uit solidariteit met de Volkswagen arbeiders en om ons te verzetten tegen de ideologie van de multinationals.”

foto07.JPG

Yannick (links op foto) uit Brussel: “We zijn hier uit solidariteit en om een alternatief te vragen voor delokalisatie van al die multinationals die momenteel aan de gang is. Het alternatief is een meer beschermende sociale wetgeving die verhinderd dat bedrijven zomaar kunnen delokaliseren naar het buitenland. De betoging op zich en vooral de aanwezigheid van de internationale delegaties toont aan dat de solidariteitsbeweging niet enkel nationaal is en ook vanuit de verschillende sectoren komt.”

foto8.JPG

Ludo (links) en Louis uit Antwerpen: “we zijn hier uit solidariteit met de werkmensen,” zegt Ludo die werkt aan de Antwerpse haven. “De situatie wordt steeds slechter en slechter voor de werkmens. Of er iets zal kunnen veranderd worden met de betoging weet ik niet maar met thuis te zitten gaan we niks bereiken. Elke mens die hier loopt die is hier voor de werkmens en op het moment dat we dat niet meer doen gaan we terug naar de middeleeuwen”, aldus Ludo.
Louis: “Iets gelijkaardigs hebben ze ook geprobeerd met de havenarbeiders maar die hebben hun strijd gevoerd en zijn die nog altijd aan het voeren. Ze hebben zodoende hun slag thuis gehaald. De strijd kan maar op één manier en dat is met solidariteit.”

foto11.JPG

Michel (rechts op foto) uit Zellik: “Ik ben hier met mijn maten uit solidariteit en voor de toekomst van onze jongeren. Ik ben zelf al op pensioen. Als iedereen ervan uitgaat dat het toch niets uithaalt waar gaan we dan heen. We moeten samen de strijd voeren tegen het kapitalisme.”

Foto12.JPG

Joel, Mario en Claudio uit Brussel (vlnr): Ze werken alledrie bij Delhaize. “We willen onze collega´s een handje komen helpen. Er moet verandering komen. Als iedereen naar het buitenland verhuist wat zal er dan nog zijn voor onze kinderen”, zegt Joel.

Foto9.JPG

Frank (links op foto) uit Antwerpen: “Het kan toch niet langer dat mensen zonder boe of ba zomaar op straat gezet worden door multinationals. Het is niet meer plezant voor de werkmens om op die manier aan zijn job te moeten bouwen. Tja hoe kunnen we zoiets vermijden door die mensen hun extreme winsten af te pakken zeker. Anders weet ik het ook niet. Er wordt veel gedaan naar de bedrijven toe maar de mens op de vloer moet ook een betere bescherming krijgen. Door allemaal samen op straat te komen gaat het meer effect hebben. Als we het maar lang genoeg volhouden en met hoe meer hoe liever.”

foto14.JPG

Pietro (midden) uit Liege: “Ik loop hier ook mee uit solidariteit. Het is toch niet normaal dat een bedrijf zomaar zoveel mensen op straat kan zetten zonder uitleg. Ik studeer momenteel nog maar ik denkt dat de toekomst er voor ons heel onzeker uitziet. We hebben minder en minder de kans om onze job te kiezen.”

foto15.JPG

Johan en dochter uit Wetteren: “Ik loop mee uit solidariteit met de arbeiders van VW. Ik werk zelf bij Volvo en we zijn binnenkort misschien het volgende slachtoffer. Tja wat kun je daaraan doen als een bedrijf besluit om naar een andere land te gaan omdat het goedkoper is. Ik denk niet dat een betoging daar iets aan zal kunnen verhelpen”

foto 13.JPG

Graziano en zijn gezin uit Mons: “We zijn hier uit solidariteit. Er is meer winst en geld maar er wordt minder en minder rekening gehouden met de werknemers die steeds meer inspanningen moeten doen. Om een betere toekomst te kunnen opbouwen voor hun kinderen. We moeten deze situatie van massale ontslagen vermijden door meer te investeren in kleine bedrijven en in artisanale bedrijven. Want de grote bedrijven spelen het spel niet mee zoals het moet. Ze zoeken als maar meer winst en delokaliseren om nog meer winst te maken voor de aandeelhouders. De burgers moeten zelf terug het initiatief nemen en kleine familiebedrijfjes oprichten.”