Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vier reacties op de fakkelwake voor de Filipijnse slachtoffers

Vier reacties op de fakkelwake voor de Filipijnse slachtoffers

BRUSSEL – Op maandagavond 11 december, één dag na mensenrechtendag, kwamen een kleine 1000 mensen de straat op om te protesteren tegen de nu al 800 vermoorde mensen sinds Aroyo aan de macht is in de Filippijnen. Zij deden dit met een stille wake rond de Filippijnse ambassade in Elsene.

Hieronder volgen de reacties van vier vakbondsmensen …
Voici les reactions de quatre syndicaliste Belges ...

IMG_8302.jpg

"Je m’appelle Jean-Luc Lefèbre, j’habite à  Molenbeek et je suis militant syndicale de la Confédération des Syndicats Chrétiens (CSC). Je suis pensioné mais je suis quand même ici pour manifester contre les assassinats des gens qui défendent leurs idées ... des miltants syndicaux, des journalisten, des étudiants , etcetera ... Aussi pour défendre les droits des traivailleurs partout dans le monde. La comité internationale du CSC à  des contacts avec les travailleurs en Colombie et aux Philippines. On a les mêmes intêrets !"

IMG_8306.jpg

"Moi je suis Christian, un delegué syndicale et militant de la Centrale Nationale des Employés (CNE) dans une companie d’assurances. Je suis venu ici en solidarité et pour manifesté contre les régimes qui sont contre le syndicalisme. Les régimes, comme celles des Philippines, qui font rien contre les meurtres sur des syndicalistes. En Europe de l’ouest nous avons enormément de chance d’avoir des mouvents syndicaux qui sont entendu, qui sont tollérés et qui ont toute la liberté d’agir pour représenter les travailleurs, ce qui n’est pas le cas aux Philippines."

IMG_8307.jpg

"Ik ben Tom, vakbondsafgevaardigde van de Landelijke Bediende Centrale (LBC). Ik werk bij FEBI, een vzw die zich richt naar tewerkstelling en opleiding in de federale gezondheidssectoren (vnl. ziekenhuizen en rusthuizen). Wij staan hier uit solidariteit en met het besef dat we hier in België eigenlijk vaak luxeproblemen hebben als je het vergelijkt met de ontwikkelingslanden.
Binnenkort vertrek ik voor een aantal maanden op wereldreis en dan passeer ik misschien ook langs de Filippijnen ! Ook in de sector van de rusthuizen en de ziekenhuizen is er campagne gevoerd om hier vandaag met zoveel mogelijk volk aanwezig te zijn."

IMG_8312.jpg

"Ik ben Bart De Ceukelier, ik werk voor de vormingsdienst van ACV-metaal en ik ben hier samen met alle mensen die op onze driedaagse waren, omdat we dat allemaal belangrijk vonden. Het is schrikwekkend dat er al meer dat 800 militanten van de vakbond en vele anderen vermoord werden. Zoiets kunnen we gewoon niet toelaten! Toen ik 18 jaar was ben ik in de vakbond begonnen door de inleefreis van de KAJ naar de Filippijnen. Daar heb ik gezien hoe men zich in de Filippijnen organiseert en dat zette me aan om dat ook in België te doen. Door de massale ontslagen bij Volkswagen is er bij ACV-metaal uiteraard minder gebeurd rond de campagne, maar we vonden het toch belangrijk om hier vandaag de link te leggen met ons eigen werk."