Veel moeilijke dossiers op tafel van loononderhandelingen: eerste acties gepland
Veel moeilijke dossiers op tafel van loononderhandelingen: eerste acties gepland
christophe13 december 2006 – 17:45
BRUSSEL -- Werkgevers en vakbonden zijn nog altijd aan het onderhandelen over een nieuw interprofessioneel akkoord en over de afhandeling van enkele dossiers in de nasleep van het Generatiepact. Over de vorderingen in het loonoverleg wordt voorlopig weinig gecommuniceerd, maar om druk uit te oefenen in de dossiers van het Generatiepact organiseren de vakbonden donderdag al enkele acties.

December 2004: 50.000 betogers voor een goed ipa (foto han soete)
Om de twee jaar moeten vakbonden en werkgevers afspraken maken over de evolutie van de lonen. Het overleg wordt deze keer extra bemoeilijkt omdat er nog enkele dossiers uit het Generatiepact op tafel liggen. De onderhandelaars moeten afspreken welke werknemers een zwaar beroep hebben waardoor ze in aanmerking komen om na een loopbaan van 35 jaar op hun 58ste met brugpensioen te gaan. Ze moeten ook vastleggen welke periodes waarin de werknemer niet of minder werkt in aanmerking komen voor gelijkstelling met gewerkte periodes. Dat laatste is ondermeer belangrijk voor vrouwen die deeltijds werken of loopbaanonderbreking nemen en die daardoor niet aan een voldoende lange loopbaan geraken om op brugpensioen te kunnen gaan.
Om druk uit te oefenen in die twee dossiers voeren de vakbonden donderdag actie. Het gemeenschappelijk vakbondsfront van de handel gaat aankloppen bij de werkgeversorganisatie Fedis van de distributiesector. In een open brief schrijven zij dat door het Generatiepact de loopbaanvoorwaarde voor vrouwen met dertien jaar verlengd werd. Daar zouden maar drie jaar extra gelijkstelling tegenover staan. “In werkelijkheid zullen de werknemers van de handelssector niet meer met brugpensioen kunnen gaan op 58 en zelfs op 60 jaar,” klinkt het. Zij willen dat Fedis alle gewicht in de schaal legt om de Belgische werkgeversorganisatie VBO tot meer soepelheid te bewegen.
De vakbonden die de waardentransporteurs vertegenwoordigen trekken meteen naar de hoofdzetel van het VBO. Zij willen een erkenning als zwaar beroep afdwingen en hopen op brugpensioen te kunnen op 56 jaar zoals dat nu het geval is voor werknemers die nachtarbeid doen of in de bouw werken (een uitzondering die ook elke twee jaar opnieuw onderhandeld moet worden). De werknemers krijgen daarbij de steun van de directies van de bewakingsfirma's. De vakbonden willen het vastleggen van criteria voor zware beroepen liever overlaten aan het overleg in de sectoren. Die paritaire comités kunnen makkelijker rekening houden met de realiteit op het terrein, luidt het in een pamflet van de socialistische bediendenbond BBTK. De bediendenbonden menen dat ook bedienden een zwaar beroep kunnen hebben. Uit het pamflet van BBTK blijkt ook dat de werkgevers de brugpensioenleeftijd willen optrekken voor werknemers die tijdskrediet opnamen.
Lonen
Over de loononderhandelingen blijft het stil. Alleen de ABVV-jongeren stuurden deze week een persbericht waarin ze eisen dat er een einde komt aan de loondiscriminatie bij jongeren. Nu hebben enkel jongeren ouder dan 21 recht op het minimumloon. Wie 16 jaar is, krijgt zelfs maar 70 % van het minimumloon. Voor werknemers van 18 jaar is dat 82 %. In de eisenbundel van de vakbonden staat een verhoging van het minimumloon trouwens met stip genoteerd.
Volgens het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven kunnen de lonen van de Belgische werknemers de komende twee jaar met 5,5 procent omhoog zonder de concurrentiepositie van ons land in gevaar te brengen. De inflatie zou 3,9 % bedragen. Dat betekent dat er 1,6 % reële loonsverhoging inzit. De Belgische vakbonden spraken met hun collega's uit de buurlanden in de zogenaamde Groep van Doorn af om een loonsverhoging te eisen die gelijk is aan de inflatie en de productiviteitsstijging. Die wordt voor de komende twee jaar op iets minder dan 3 procent geschat. De werkgevers zeggen dan weer dat de Belgische lonen sinds 1996 1,5 % sneller gestegen zijn dan in de buurlanden. Die anderhalve procent willen zij in het komend akkoord recupereren.
Er wordt nog zeker tot vlak voor de kerstvakantie onderhandeld. Als er dan een akkoord is, zal dat pas na de vakantie aan de achterban van de vakbonden kunnen worden voorgelegd.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme