Van Kaapstad naar Lambertsbaai
Van Kaapstad naar Lambertsbaai
Als je van Kaapstad(CapeTown) naar Lambertsbaai(Lambert's Bay) rijdt via de N27 ontdek je de West Coast gelegen aan de Atlantische Oceaan. Dit gebied maakt deel uit van de Western Cape, een van de 9 provincies in Zuid Afrika. Je rijdt langs Saldhana, Vredenburg, Velddrif, St helena bay, Elands bay. Bijna allemaal visserdorpjes. In Eilands bay veranderd de weg in een aarden weg. Vandaaruit kan je een kortere weg nemen die eigendom is van de spoorweg maar mits het betalen van R20 ontvang je een betalingsbewijs dat de ganse dag geldig is.
Bij het binnenrijden van de dorpjes valt een ding meteen op. Mooie huizen op mooie plaatsen, meestal aan het strand en langs de andere kant kleine smalle huisjes meestal met een leefruimte, slaapkamer en keuken en sommige hebben zelfs maar een ruimte. Langs de ene kant mooie hotels, gezellige eettenten en de andere kant niets van comfort. Opmerkelijk is wel dat in de meeste krappe woningen een TV aanwezig is die bijna dag en nacht staat te flikkeren om vervelende eenzame momenten te verdrijven. In de meeste dorpjes zijn bibliotheken aanwezig maar nauwelijks gebruikt. Kinderen lopen doelloos rond op straat, er is niets aanwezig om hun interesse op te wekken. Mensen van Paternoster moeten al naar Vredenburg waar maar 1 internetcafe aanwezig is. Hierdoor heeft de uitbater natuurlijk het monopolie om een verschrikkelijk hoog tarief te handhaven. Voor een uurtje betaal je gemakkelijk 50 rand wat voor sommige mensen een weekloon is. Maar dit zal weldra veranderen want geruchten doen de ronde dat er een tweede internet-cafe komt. Openbaar vervoer is nauwelijks aanwezig en als er iets is dan is het ook onbetaalbaar. Sommige mensen zijn uren onderweg van hun dorp naar de stad. Meestal hebben de toeristen hier een eigen wagen maar nemen uitzonderlijk een lifter mee.
Het onderwijs is hier ook een andere zaak. Na een kort gesprek met een verantwoordelijke van Lambertsbaai kwam ik tot de verschrikkelijke vaststelling dat het onderwijs nog steeds gescheiden is. Er is dus een school voor de plaatselijke bevolking(colored people) en de blanken(white people).
Beiden scholen zijn primary schools (6 tot 11jaar). Men poogt om van een de sholen tot een high school om te vormen (12 tot 17jaar) maar dit wordt momenteel door de blanken verhinderd. Nu moeten de kinderen naar clanwiliam voor de high school ongeveer 15 km verder gelegen. Het transport hiervoor kost 60 rand. Gezinnen met veel kinderen kunnen zich dit niet veroorloven waardoor dit een van de oorzaken is dat het onderwijsniveau ongelooflijk laag blijft in de streek.
De prachtige streek is volop in ontwikkeling en hopelijk kan de plaatselijke bevolking hiervan meegenieten. Hiervoor zal het belangrijk zijn dat er genoeg ondersteuning komt vanuit de overheid.
Momenteel is het land in de ban van 2010(WK 2010 in Zuid-Afrika) maar de mensen hier geloven er niet in en vrezen meestal voor wat er nadien zal gebeuren. Later meer hierover vanuit Kaapstad.
Hieronder woning van de plaatselijke bevolking(colored people)
Hieronder straat van de blanken(white people)
Hieronder straat van de plaatselijke bevolking
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme