Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] De schaduw van windows vista

[Opinie] De schaduw van windows vista

In de computerwereld is microsofts Windows "vista" met enorm veel media-aandacht en propaganda gelanceerd. Kritische vragen bij de klank en lichtshows worden bijna niet gesteld. Nochtans zou een bredere kijk op het gebeuren de consument geen kwaad doen.

FF3_INDIA.MM.jpg

In de computerwereld is microsofts Windows "vista" met enorm veel media-aandacht en propaganda gelanceerd. Kritische vragen bij de klank en lichtshows worden bijna niet gesteld. Nochtans zou een bredere kijk op het gebeuren de consument geen kwaad doen.

Op zich lijkt het allemaal zo erg niet. Het is gewoon een bedrijf dat een nieuwe versie van zijn product promoot, en het ziet er allemaal heel fancy uit, en we moeten toch mee met de tijd, nietwaar?

Je zou het ze niet toegeven, maar microsoft heeft het steeds moeilijker om zijn producten te verkopen.

Steeds opnieuw moeten zeggen dat de nieuwste versie van , laat ons zeggen, "product x 2007" beter is dan "product x 2003", is ondanks het superkorte ram geheugen van de consument, steeds moeilijker. (hoeveel mensen gebruiken er, buiten de grafische weergave, functies in office 2003 die nog niet in office 95 zaten?)

Dat was ook een "probleem" (probleem is hier : het product maakt minder miljardenwinst dan verwacht) dat microsoft ervaarde de eerste dagen dat windows xp uitkwam: zeer weinig informatici zaten te wachten op de speeltuin van kleuren die xp gaf, als men windows gebruikte -ja er bestaan (zelfs gratis en betere) alterntatieven- waren de meeste vakkenners al lang tevree met versie 2000.

Zeggen dat het systeem veiliger is, werkt nog net de eerste dagen dat het product op de markt is, totdat crackers, virussen en ander gevaar voor de veiligheid van onze geliefde pc zich een weg banen door het gloednieuw besturingssysteem dat we tussen de 130 en 550euro al dan niet zonder dat we het beseften of konden kiezen (bedrijf x raadt microsoft windows xp aan, of durfde u aan iets anders denken?) hebben aangeschaft.

Maar goed, laten we niet al te negatief wezen, de nieuwe look van vista ziet er fancy uit. Dat wit op zwart wel veel vermoeiender werkt op de ogen doet er natuurlijk niet zoveel toe, het oogt moderner en zo hebben we het gevoel dat we mee zijn met het laatste nieuwe. Er zijn ook nieuwe functies aanwezig, maar of die de prijs waard zijn is dezelfde vraag of je een nieuwe auto moet kopen omdat je huidige geen autoradio heeft.

Dat is ook bijna altijd de succesformule geweest van microsoft: kopieer een idee, concept van iemand anders, zorg voor een andere look, maak het een beetje beter(of slechter, discussie mogelijk naargelang product) en investeer veel in marketing en propaganda.
Breng ook overal waar kan de heilige vierkleurenvlag aan en de bedrijfsnaam zodat, als er iemand zit te wachten tot het programma opstart, die persoon voldoende reclame krijgt te slikken, en zich veilig voelt als hij of zij al dan niet gewild de laatste updates binnenkrijgt, en de ongebruikte pictogrammen op het bureaublad zijn verdwenen.
Kader het allemaal onschuldig in met een vlindertje, lachende mensen etc zodat iedereen de reclame bij bv msn messenger gewillig(?) slikt.

De propaganda kende dit jaar geen grenzen, ons atomium en diverse andere gekende monumenten moesten er aan geloven, een heel symbolisch beeld kwam van een foto uit de standaard, waarin dansers (of dergelijke) met de taj mahal op de achtergrond, vererend knielen voor een panneel met de logo's van vista en office.
De reclame en het kapitalisme van microsoft lijkt de religie te hebben vervangen.

Ondertussen komen ook de eerste berichten van geslaagde hackpogingen op vista binnen. Maar vergis u niet: men zal er wel vroeg of laat voor zorgen dat u overschakelt, of dat u eigen wil zal zijn is maar de vraag.

bron beeld: http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=GA517LJJN&word=vis...

Alternatieven

Laat ons dan ook niet verder de producten van Microsoft slikken. Er zijn ondertussen voor zowat alle MS producten FOSS (Free and Open Source) alternatieven. MS Office -> Openoffice.org, Internet Explorer -> Mozilla Firefox, Outlook Express -> Mozilla Thunderbird, MSN Messenger (nu Live Messenger) aMSN, Gaim,... Microsoft Windows Vista -> Ubuntu Gnu/Linux. Software als openoffice en firefox zijn helemaal compatibel, indien u een worddocument bewerkt met openoffice en aan een MS Office gebruiker doorgeeft, zal deze het verschil niet merken. Ondertussen hoeft u zelfs geen Windows meer te hebben om windows programma's te draaien, dit kan met Wine ("Wine is not an emulator" of "Windows emulator") op een Gnu/Linux systeem. En groot pluspunt: Ubuntu draait zelfs op een oude pc, indien u toch een recente pc bezit dan kunt u met compiz of beryl alle eyecandy tevoorschijn toveren die in Windows Vista voor handen is en er is geen DRM aanwezig

Alternatieven

Inderdaad een goed idee.

nuttige links naar alternatieven:
office:
http://www.openoffice.org/

msn:
http://amsn-project.net/index.php
http://gaim.sourceforge.net/

internet-browsen en -mailen:
http://www.mozilla.org/

Ubuntu:
http://www.ubuntu.com/

de alternatieven doen het nog goed ook

Jazeker ,de alternatieven zijn ook echte want na een beetje zoekwerk bij de installatie ben ik echt heel tevreden met linux Ubuntu (Dapper Drake) als besturingssysteem.Men kan ook altijd gratis bijstand verkrijgen bij het installeren.Wat nuttig kan zijn om geen bestanden verloren te laten gaan.Surfen gebeurt met Mozilla-Firefox en is ook veel beter en veiliger dan Internet Explorer.

Windows Vista is heilig

Aanbid het heilige windows vista.

Mijn Alternatief

Linux Desktop Operating Systems waren nog nooit zo gebruiksvriendelijk en gestyleerd. Na Ubuntu, nu ook PCLinuxOS. Voor mij werkt het perfect. Het komt standaard met Mozilla firefox, Mozilla Thunderbird, OpenOffice enzovoort op een LiveCD. Je steekt deze in je PC en zo test je vooraf de installatie. Lijkt het de moeite, installeer je het gewoon naast je windows XP/Vista. Ikzelf gebruik nagenoeg enkel nog Linux. Ook Skype, Google Earth en dergelijke zijn beschikbaar en installeerbaar vanuit "Pakketbeheer". Je hoeft dus zelfs niet meer op zoek te gaan op het net naar nieuwe software! Bijvoorbeeld GIMP is het linux alternatief (uiteraard gratis) voor het kostelijke PhotoShop-programma.

Overtuig jezelf op:

http://www.mypclinuxos.com
http://www.distrowatch.com