Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Jongeren niet gewelddadiger / Jongeren wél gewelddadiger"

"Jongeren niet gewelddadiger / Jongeren wél gewelddadiger"

“Manier waarop jongeren met elkaar omgaan wordt gewelddadiger.” Dat is de titel boven een interview met adviseur-generaal van de federale politie Luc Lamine in De Morgen. Een toonzettende titel in het kader van de berichtgeving over de moord in Oostende. Alleen spreekt Lamine in dat interview zichzelf tegen want: “Kijk maar naar Antwerpen, waar de geweldcriminaliteit bij jongeren historisch laag is.” M.a.w uit de wetenschappelijke cijfers blijkt dat jongeren net minder gewelddadig zijn dan vroeger.

Dat laatste blijkt ook uit een bericht in De Standaard. “Worden jongeren crimineler?”, vraagt criminologe Cathy Brolet (VUB) zich af. “Onderzoek toont dat niet aan,” besluit ze. In haar doctoraatsproefschrift analyseerde ze dossiers van de jeugdrechtbank in Brussel. Daaruit is gebleken dat de gewelddelicten met jongeren tussen 1995 en 2000 licht gedaald zijn.

christophe

Gepost door christophe
05.02.2007

Tags