Guinee - update: President staat macht af aan leger
Guinee - update: President staat macht af aan leger
Geert Poel15 februari 2007 – 12:08
Het uitgaansverbod werd inmiddels versoepeld: burgers mogen nu van 12.00 tot 18.00 uur buitenkomen. Maandag 12 februari kondigde de president de noodtoestand af na demonstraties die volgden op 3 dagen van geweld. Het is akelig stil in de hoofdstad Conakry.

Foto: Wikipedia
Bovenop het uitgaansverbod kwam een lijst van maatregelen die o.m. de militairen het recht geven voertuigen en woningen te doorzoeken en geweld te gebruiken wanneer burgers zich verzetten.
Dinsdagnamiddag werden schoten gehoord in de voorsteden van de hoofdstad. Demonstraties in minstens 4 andere steden werden onderdrukt door veiligheidstroepen. Het uitgaansverbod maakt hoe langer hoe moeilijker om levensnoodzakelijke goederen bijeen te schrapen. Een paar vissers die in kano's voor de kust peddelen zijn de enige zichtbare werklieden.
Niemand weet hoe lang de militairen het land zullen besturen, noch of president Lansana Conte de macht, die hij aan hen afstond, zal terugkrijgen. De Verenigde Staten bereiden een luchtbrug voor om hun burgers te evacueren.
Vorige maand werd een staking na 18 dagen beëindigd. De president beloofde toen de macht over te dragen aan een eerste minister.
De staking werd hervat omdat de man die vrijdag genoemd werd als nieuwe eerste minister, Eugene Camara, te dicht bij M. Conte staat en verdacht wordt van corruptie.
Op tv verklaarde de president dat het leger orders kreeg om 'al de nodige maatregelen te nemen om de openbare orde te herstellen en de bevolking te beschermen tegen een burgeroorlog'. Verder zei hij nog dat hij de eis van de vakbonden ingewilligd had en een eerste minister had benoemd. Hij beschuldigde kwaadwilligen ervan de vakbeweging te kapen om het gezag van de regering aan te vechten.
Lansana Conte kwam aan de macht in 1984 door een coup, maar won sindsdien al 3 maal de verkiezingen. Velen in Guinee houden hem verantwoordelijk voor de kwakkelende economie en zien een machtswissel als enige oplossing.
Sommigen vrezen dat het geweld kan overslaan naar Liberia, Ivoorkust en Sierra Leone.
18 Limburgers waren in november 2006 gedurende twee weken in Guinee voor een inleefreis.
De plannen om een samenwerking op te zetten tussen Wereldsolidariteit-Limburg en hun Guinese partners komen alweer in het gedrang.
ACW- en Wereldsolidariteit-Limburg roepen op e-mails en/of brieven aan de Guinese ambassade in Brussel te zenden of onderstaand petitieformulier in te vullen. Wereldsolidariteit vraagt de onmiddellijke stopzetting van het regeringsgeweld en het nakomen van eerder gemaakte afspraken.
Kort samengevat werden eind januari volgende afspraken gemaakt:
* er komt een nieuwe eerste minister die boven alle verdenking van corruptie staat,
* respect voor de scheiding van de machten,
* verhoging van de koopkracht (prijs van rijst en brandstof, verbod op uitvoer van landbouwproducten, enz.),
* de werkelijke uitvoering van eerder ondertekende akkoorden (vooral maatregelen rond devaluatie).
Bronnen: Wereldsolidariteit-Limburg, BBC News.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme