Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Persbericht] Uitspraak rechter beschermt burgerjournalisten van Indymedia.be

[Persbericht] Uitspraak rechter beschermt burgerjournalisten van Indymedia.be

Indymedia.be is bijzonder tevreden met de uitspraak van de rechter in een zaak rond een artikel op onze website. De zaak werd aangespannen door twee veiligheidsagenten van de NMBS die zich beledigd voelden door een artikel waarin de auteur het had over “spoorplaymobil” en “robots met een kepie”. Volgens de rechter gaat het om een persmisdrijf en hoort de zaak gevoerd te worden voor het hof van assisen en dus niet voor de correctionele rechtbank. Indymedia.be is immers een nieuwssite en moet behandeld worden als een persorgaan.

De uitspraak lijkt een primeur te zijn in België. “Het betekent in ieder geval een bescherming voor iedereen die meewerkt aan Indymedia.be,” zegt woordvoerder Han Soete. “De website waar ze op publiceren wordt nu ook juridisch als een echt persorgaan beschouwd.”

Indymedia.be is een burgermedium. Dat wil zeggen dat de website gemaakt wordt door vrijwilligers. Ook de auteur van het artikel die werd aangeklaagd was een burgerjournalist. “De uitspraak betekent dus ook een stap vooruit in de juridische erkenning van burgerjournalistiek,” aldus Han Soete.

In Le Soir wijst meester Bernard Mouffe, specialist in mediarecht, er op dat het misschien tijd wordt om de wetgevende teksten over persvrijheid eens af te stoffen en aan te passen aan de evolutie in de media. Een oproep waar we ons alleen maar kunnen bij aansluiten.