Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Guinee: uitgaansverbod versoepeld

Guinee: uitgaansverbod versoepeld

19.02.2007 - Het leger heeft het uitgaansverbod versoepeld. Omdat het rustiger geworden is, loopt het uitgaansverbod nu nog van 18.00 tot 06.00 uur. Inmiddels zijn meer dan honderd doden gevallen bij botsingen tussen veiligheidstroepen en betogers. --Teken de petitie--

Generaal Kerfala Camara zei dat het aantal uren uitgaansverbod verminderd worden omdat het volk zich 'gedisciplineerd gedraagt'. Vakbondsleiders zeiden afgelopen zaterdag dat ze pas gaan praten met de regering als de staat van beleg opgeheven wordt.

Volgens de oppositie en mensenrechtengroeperingen werden honderden betogers gearresteerd. Ze beschuldigen het leger ervan op ongewapende massa's te schieten.

De Afrikaanse Unie veroordeelde vrijdag in een resolutie het buitensporig gebruik van geweld en vroeg om een onafhankelijk onderzoek. De Guinese overheid zegt dat ze een onderzoek bevolen heeft.
De Verenigde Staten veroordeelden de staat van beleg en de burgerdoden en Frankrijk -de vroegere koloniale macht- spoorde president Conte aan om een politiek akkoord te onderhandelen.

West-Afrikaanse leiders praatten het afgelopen weekend met president Conte in de hoop een oplossing te vinden. De ongerustheid over het overslaan van het conflict naar buurlanden Sierra Leone en Liberia blijft.

Wat vooraf ging:
Maandag 12 februari kondigde de president de noodtoestand af na demonstraties die volgden op 3 dagen van geweld. Bovenop het uitgaansverbod kwamen maatregelen die de militairen o.m.het recht geven voertuigen en woningen te doorzoeken en geweld te gebruiken wanneer burgers zich verzetten.

Demonstraties werden onderdrukt door veiligheidstroepen. Niemand weet hoe lang de militairen het land zullen besturen, noch of president Lansana Conte de macht, die hij aan hen afstond, zal terugkrijgen.

In januari werd een staking na 18 dagen beëindigd. De president beloofde toen de macht over te dragen aan een eerste minister. De staking werd hervat omdat de man die genoemd werd als nieuwe eerste minister, Eugene Camara, te dicht bij M. Conte staat en verdacht wordt van corruptie.

Lansana Conte kwam aan de macht in 1984 door een coup, maar won sindsdien al 3 maal de verkiezingen. Velen in Guinee houden hem verantwoordelijk voor de kwakkelende economie en zien een machtswissel als enige oplossing.

18 Limburgers waren in november 2006 gedurende twee weken in Guinee voor een inleefreis. De plannen om een samenwerking op te zetten tussen Wereldsolidariteit-Limburg en hun Guinese partners komen alweer in het gedrang.

ACW- en Wereldsolidariteit-Limburg roepen op e-mails en/of brieven aan de Guinese ambassade in Brussel te zenden of onderstaand petitieformulier in te vullen. Wereldsolidariteit vraagt de onmiddellijke stopzetting van het regeringsgeweld en het nakomen van eerder gemaakte afspraken.

Kort samengevat werden eind januari volgende afspraken gemaakt:

* er komt een nieuwe eerste minister die boven alle verdenking van corruptie staat,
* respect voor de scheiding van de machten,
* verhoging van de koopkracht (prijs van rijst en brandstof, verbod op uitvoer van landbouwproducten, enz.),
* de werkelijke uitvoering van eerder ondertekende akkoorden (vooral maatregelen rond devaluatie).