Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Interview] "De nieuwe generatie groenen doorstaat probleemloos de vergelijking met die van half jaren tachtig"

[Interview] "De nieuwe generatie groenen doorstaat probleemloos de vergelijking met die van half jaren tachtig"

Een klimaatcampagne mede terend op de succesfilm van Al Gore moet Groen! straks naar het federale parlement loodsen. Niet meer dan logisch eigenlijk, het klimaat is zo ‘hot’ tegenwoordig dat de groenen moeilijk anders kunnen dan nu hun slag te slaan.

josstassen.jpg

Jos Stassen verwijzend naar de criticasters binnen de partij: "Iedereen binnen Groen! of vroeger Agalev, is iets geworden dankzij de partij"

Toch werd Groen! de laatste tijd in de media herhaaldelijk in haar blootje gezet. Interne spanningen en kritiek, gemiste kansen op het moment van de waarheid, … Als we die berichten moeten geloven, stevent Groen! af op een catastrofe bij de nakende verkiezingen.
“Niets van”, zegt de campagneleider van de partij. Jos Stassen is er als de kippen bij om deze geruchten van tafel te vegen. Meer zelfs, hij trekt meteen in de aanval: “Wij zijn de enige partij met een geïntegreerde visie op ecologisch beleid”, aldus Stassen. En over wat de voorbije legislatuur gepresteerd is, is hij evenmin te spreken: “Als minister van Milieu heeft Tobback zeker geen indrukwekkend parcours afgelegd.”

De enige echte

Indymedia: Dat is zoveel zeggen als: de groenen kunnen het beter. Maar de kiezer denkt misschien dat pakweg de Sp.a, die met Tobback en Guidone ook de kaart van het milieu trekt of er alleszins meer me in de media komt, evengoed de milieuproblematiek kan aanpakken? Jullie ‘unique selling proposition’ is al lang niet meer uniek.

Jos Stassen: “Je moet gewoon naar het huidige beleid kijken en jezelf de vraag stellen welke milieumaatregel Tobback al heeft doorgevoerd. Bij wijze van boutade: de laatste maatregel die Tobback heeft genomen is twee zieke ooievaars terugsturen naar Italië. En het allerlaatste was naar de klimaatconferentie in Nairobi gaan waar hij mevrouw Guidone in zijn plaats heeft laten speechen."

"Vorige week heeft hij cijfers bekendgemaakt waarmee hij zogezegd aantoont dat we de Kyoto-normen zullen halen. Het enige wat hij heeft aangetoond, is dat we onder het niveau van 1991 zijn gezakt, terwijl we volgens het schema eigenlijk al verder moesten zitten. Kyoto is trouwens maar een kleine maatregel, er moet nog veel meer gebeuren. Ik vind dat je een beleidspartij moet afrekenen op haar beleid. En als minister van Milieu heeft Tobback zeker geen indrukwekkend parcours afgelegd."

"We zijn de andere partijen eigenlijk steeds een stap voor omdat we ons klimaatplan dat we bij de lancering van onze campagne hebben voorgesteld, blijven aanvullen met grootschalige maar haalbare ideeën. Andere partijen doen eigenlijk niet meer dan onze ideeën overnemen."

Maar jullie plukken daar de vruchten niet van. De verkiezingen komen eraan op het moment dat milieu een hype is, en net nu worden jullie gepakt op snelheid door de andere partijen. - Verhofstadt dweept met Al Gore en Guidone stapt over naar de Sp.a. – Is dat geen pijnlijke vaststelling als milieupartij bij uitstek?

Stassen: “Geen enkele partij kan zich tegenwoordig veroorloven niet met milieu bezig te zijn. Maar het is altijd maar een deel van het programma dat vaak in tegenstrijd is met wat ze verder propageren."

"Ik geef altijd hetzelfde – echt gebeurde - voorbeeld dat aantoont hoe de beleidspartijen omgaan met ecologie. Maandag beslist de Vlaamse regering om een klimaatsplan goed te keuren. Woensdag beslist diezelfde regering dat het aantal vluchten op Zaventem tegen 2010 moet verdubbelen. En vrijdag beslissen ze om het aantal containers dat gelost wordt in Zeebrugge te vervier- of vervijfvoudigen. Als je dat doortrekt, heeft het klimaatplan van maandag geen enkele zin meer. Iedereen die met ecologie bezig is weet dat een serieus ecologisch beleid in alle deeldomeinen moet worden geïntegreerd, wil het enige kans op slagen hebben. Wij zijn tot dusver de enige partij met een geïntegreerde visie op ecologisch beleid."

Maar jullie laten je de kaas van tussen het brood eten door de andere partijen. Zij komen aandraven met de punten die goed liggen bij de publieke opinie en jullie krijgen de onpopulaire maatregelen in de schoenen geschoven. In 2003 kregen jullie hiervoor al eens de rekening gepresenteerd. Trekken jullie daar geen lessen uit?

Stassen: “Het bewijs dat we daar onze lessen uitgetrokken hebben, is 2004, toen we ongeveer 7,8% haalden – een goede score voor een partij als Groen! Ik ontken niet dat we toen fouten hebben gemaakt maar ik onthoud ook veel positieve dingen. Maatregelen waar destijds lacherig over werd gedaan, zoals de oprichting van het federaal voedselagentschap door Magda Aelvoet, bestaan nog steeds. Het heeft bovendien zijn nut al meermaals bewezen. Zo kan ik een boel dingen opnoemen waar we fier op kunnen zijn en die hebben bijgedragen tot een positief beleid."

"Bovendien zijn de tijden veranderd. De bevolking weet zeer goed dat de situatie ernstig is. Je kan niet meer buiten komen of de mensen beginnen over het weer en hoe abnormaal het wel is. Ze wijten dat – terecht uiteraard – aan de opwarming van het klimaat. De mensen zijn heus wel vatbaar voor een beleid dat verder gaat dan de kleine maatregeltjes zoals het licht sneller uitdoen of de trap nemen in plaats van de lift – populaire ideetjes waar ik niets op tegen heb maar die niet ver genoeg gaan om het tij te doen keren. En ik denk dat onze partij op dat vlak nog steeds de geloofwaardigste is."

Klimaat +

In de aanloop naar de verkiezingen in juni trekken jullie volop de kaart van Al Gore en diens film ‘An Inconvenient Truth’. Maar het is uitgerekend ex-partijvoorzitter Jos Gijsels die in een opiniestuk in De Tijd waarschuwt voor overconcentratie op dat thema.

Stassen: "Jos heeft gelijk als hij zegt dat je het puur met het klimaat niet haalt bij de verkiezingen. We zijn ook geen klimaatpartij, we zijn een ecologische partij en ecologie gaat per definitie over solidariteit. Solidariteit met mensen die het hier moeilijk hebben, met mensen in het zuiden en met de toekomstige generaties. Kortom solidariteit met de mensen die niet meer mee kunnen met de ratrace van vandaag. Ecologie is eigenlijk sociale rechtvaardigheid want het zijn de zwaksten die als eerste de negatieve gevolgen van de klimaatverandering zullen voelen. Om een voorbeeld te geven: België en Nederland hebben voldoende financiële middelen om hun dijken te verhogen en zich zo te wapenen tegen de stijgende zeespiegel. Bangladesh heeft dat geld niet en zij zullen worden overspoeld. Onze oplossingen zijn dus sowieso sociale oplossingen."

Groen! heeft zich in het verleden geprofileerd als een partij met een brede visie op de samenleving in het algemeen. Dreigen die andere facetten nu niet verloren te gaan?

Stassen: “Een partij kan slechts één à twee woorden koppelen aan haar naam. Bij ons is dat ecologie. Het is aan ons om te blijven verduidelijken dat ecologie samengaat met solidariteit en levenskwaliteit door telkens op de inhoud te wijzen.”

Verkiezingsstress

Ook binnen de partij rommelt het de laatste tijd. Chantal Pauwels en enkele anonieme partijmandatarissen uitten hun kritiek in De Morgen. Hoe zwaar weegt dat op de partij?

Stassen: "Het is zo dat de opstelling van lijsten altijd voor spanningen zorgt. Ook nu was dit de context van de discussie. Dat is ook normaal want het gaat over carrières van mensen of mensen die hopen carrière te maken en over persoonlijke ambities, iets wat een politicus zeker nodig heeft."

"Verder is het niet aan mij om te oordelen over mensen die ons verlaten. Ik stel alleen vast dat degenen die dat gedaan hebben, dat vooraf goed voor zichzelf onderhandeld hebben. Wij hebben bij Groen! trouwens nog nooit mensen gehad die op zichzelf enige electorale waarde hadden los van de partij. Met andere woorden, iedereen binnen Groen! of vroeger Agalev, is iets geworden dankzij de partij."

Merkt u nu nog iets van de negatieve sfeer die door die personen geschetst werd in de dagelijkse omgang?

Stassen: "Neen. Dat zijn verkiezingsoprispingen die eigen zijn aan de tijd van het jaar. Dat is volledig achter de rug. De partij zit nu op koers en iedereen die wil, kan meestappen in het verhaal dat wij brengen. De mensen die de partij verlaten hebben, hebben het recht om commentaar te geven langs de zijlijn maar dat zijn dan ook geen ecologisten of groenen meer."

"Daarnaast is het ook logisch dat er discussie is binnen een partij. Groen! is nooit de commandopartij geweest waarbij de leider iets zegt en de troepen uitvoeren. Bij ons is er altijd veel discussie geweest, typisch postmodernistisch."

De nieuwe generatie

Naast Mieke Vogels en Vera Dua horen we weinig van Groen! in de media. Is er voldoende en geschikte opvolging binnen de partij?

Stassen: "We hebben gekozen voor een nieuwe generatie omdat we vonden dat dat nodig was. De mensen die we nu lanceren zijn misschien niet zo bekend op nationaal niveau maar ze hebben zeker hun strepen verdiend. Freya Piryns is al zes jaar gemeenteraadslid in Antwerpen geweest en Tine Van der Straeten hebben we in 2004 al uitgespeeld als nieuw aanstormend talent. Iets minder bekend is Stefaan Van Hecke omdat de provincieraad waar hij zich bewezen heeft, geen aandacht krijgt in de pers. Maar bij de laatste verkiezingen haalde hij wel de hoogste score van West-Vlaanderen. Het is dus niet omdat ze nog nooit in het nationaal parlement gezeten hebben, dat het geen mensen zijn die én ervaring hebben én bekwaam zijn. We hebben op dit ogenblik een sterke generatie waar we hard in geïnvesteerd hebben. Deze generatie doorstaat probleemloos de vergelijking met die van half jaren tachtig met Jos Gijsels, Magda Aelvoet, Mieke Vogels en even later ook Vera Dua."

Wat is voor u het minimum bij de komende verkiezingen?

Stassen: "Bij de laatste twee verkiezingen in 2004 en 2006 hebben we bewezen dat we ons in moeilijke omstandigheden opnieuw op de politieke agenda kunnen zetten. Concreet mikken we opnieuw op een percentage tussen zeven en acht procent. We zullen er alles aan doen om dat te halen."

Merkwaardig

Deze meneer heeft enkele merkwaardige stellingen :
1. Ecolologie is solidariteit
2. Enkel een lid van zijn partij kan zich ecologist en/of groen noemen.
Het eerste is wishful thinking waarbij hij er van uitgaat dat als hij het maar genoeg herhaalt iedereen - en in eerste plaats zijn partijgenoten - dit zal geloven.
Het tweede is een extremistisch standpunt zoals dat ook in religies voorkomt.
Mijn advies aan deze meneer : probeer eens iets uit te vinden.