Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Indymedia.be lanceert community website

Indymedia.be lanceert community website

Indymedia.be dat sinds 2000 burgermedia maakt lanceert vrijdag in het kader van de week van de vrijwilliger een nieuwe community-website: http://community.indymedia.be, een extra luik op de website waar onze burgerjournalisten en andere medewerkers een gezicht krijgen.

De vaste (vrijwillige) medewerkers krijgen hun eigen plek op de site, een eigen blog en een e-mailadres. “Na meer dan 5 jaar burgermedia is dit een beetje terugkeren naar onze roots,” aldus Han Soete. “De website ontstond als een uit de hand gelopen blog en draait al zeven jaar op het werk van vrijwilligers. De laatste jaren groeide Indymedia.be uit tot een volwaardige nieuwssite. Nu krijgen die medewerkers eindelijk een gezicht en gaan ze ook echt bloggen.”

Bruno De Bondt die verantwoordelijk is voor de technologie achter Indymedia.be geeft aan dat dit slechts het begin is van een community gedreven website. “Indymedia.be draaide 7 jaar geleden baanbrekende open source technologie met een website waarop toen reeds iedereen video, foto, audio en artikels kon publiceren. De afgelopen jaren concentreerden we ons vooral op de inhoudelijk uitdieping van het project, vandaag willen we ook weer koploper worden inzake de technologie achter de community en het medium.”

Tijdens de komende maanden zullen we de Indymedia.be community-website verder ontwikkelen. Zo zal elk correspondententeam (fototeam, videoteam, ...) haar eigen homepagina krijgen. Via die pagina kunnen medewerkers dan allerhande informatie uitwisselen, gaande van het laatste technische snufje tot een inhoudelijke discussie over bepaalde berichtgeving. Daarnaast willen we een module ontwikkelen waarmee medewerkers met elkaar kunnen afspreken om samen op pad te gaan. Als één van onze burgerjournalisten bijvoorbeeld op zoek is naar een fotograaf, zal die via de website iemand kunnen zoeken om mee samen te werken.

http://community.indymedia.be


Achtergrond
http://community.indymedia.be

Onderdelen
De Indymedia.be community-website bestaat voorlopig uit drie grote delen:

1) Profielpagina's
Elke Indymedia.be-medewerker heeft een eigen pagina op de website waarop hij zich voorstelt, uitlegt welke onderwerpen hij opvolgt, welk zijn of haar vakgebied is. Op de profielpagina vind je ook de laatst gepubliceerde artikels, fotoreportages, audio, video en blog-posts terug.

2) Community agenda
Indymedia.be organiseert regelmatig bijeenkomsten & evenementen voor haar netwerk van medewerkers. Via de community-website kan je vanaf nu op de hoogte blijven wat we wanneer organiseren.

3) Blog
Indymedia.be heeft al enkele weken een mediablog. Op die blog volgen we op wat er zich in de media afspeelt en doen we aan mediawatch.

Perskaart
Indymedia.be startte enkele weken geleden ook met de uitreiking van eigen perskaarten aan haar burgerjournalisten. De perskaart moet vooral dienen om zich naar sociale bewegingen, organisatoren, activisten,... toe te kunnen identificeren als correspondent van Indymedia.be. De Indymedia.be-perskaart komt er op vraag van een aantal correspondenten. Verschillende medewerkers gaven ook feedback tijdens het ontwikkelingsproces.

Toekomst
Tijdens de komende maanden willen we de Indymedia.be community-website verder ontwikkelen. Zo zal elk correspondententeam (fototeam, videoteam, ...) haar eigen homepagina krijgen. Via die pagina kunnen medewerkers dan allerhande informatie uitwisselen, gaande van het laatste technische snufje tot een inhoudelijke discussie over bepaalde berichtgeving. Daarnaast willen we een module ontwikkelen waarmee medewerkers met elkaar kunnen afspreken om samen op pad te gaan. Als een van onze burgerjournalisten bijvoorbeeld op zoek is naar een fotograaf, zal die via de website iemand kunnen zoeken om mee samen te werken.

Technologie
De website van Indymedia.be draait op Drupal, een van de voornaamste content managment systemen in de vrije software/open source-wereld. Zoals de slogan van Drupal duidelijk maakt ('Community plumbing') is dit systeem bijzonder geschikt voor de uitbouw van een community-website.