Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Massatrouw is nooit gezien signaal tegen racisme"

"Massatrouw is nooit gezien signaal tegen racisme"

SINT-NIKLAAS -- Onder massale persbelangstelling gaven de organisatoren van 'Sint-Niklaas gaat vreemd' de aftrap van hun spetterend evenement tegen racisme. Op de internationale dag tegen racisme zullen meer dan 600 koppels hun ja-woord geven. Hun huwelijk wordt ingezegend door de zwarte schepen Wouter Van Bellingen.

Trouwers1.JPG

“Je kan mensen niet dwingen om te trouwen, maar dan moet ze maar zelf slachtoffer zijn van hun stommiteit,” zegt Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen. De zeshonderd koppels die vandaag trouwen, hebben alvast geen probleem met een zwarte schepen. Zij reageerden massaal op de uitnodiging van het verenigingsleven uit Sint-Niklaas na het incident met de koppels die zich niet wilden laten trouwen door schepen Wouter Van Bellingen.

“Het ontstond zes weken geleden als een leuk ideetje aan de toog. 'Laten we iets organiseren op 21 maart',”zegt Tinne De Maeyer van het comité 'Sint-Niklaas gaat vreemd'. “We stuurden een mailtje naar het verenigingsleven en op een vergadering bleek iedereen massaal aanwezig te zijn. Zo kwam er al snel een mooi programma rond het huwelijk met vijf uitdagingen.” Zo komt er een massatrouw, een groepsknuffel, een multicultureel dessertbuffet, een gigantische trouwfoto en een grootse openingsdans.

“De organisaties van Sint-Niklaas zijn er in geslaagd om een dom racistisch gedrag van sommigen om te smeden in een nooit gezien positief signaal tegen racisme en voor verdraagzaamheid,” zegt burgemeester Freddy Willockx. “Dit is ook een signaal naar Europa dat de overgrote meerderheid in Vlaanderen niet racistisch denkt en handelt. Wij wisten het al langer, nu weet de wereld het ook,” zei hij tot de massaal opgekomen internationale pers.

Wouter Van Bellingen toonde zich dankbaar voor de reactie van de verenigingen uit Sint-Niklaas. “Ondanks het slechte weer is het duidelijk dat Sint-Niklaas een tolerante stad is waar verscheidenheid normaal is.”

trouwers2.JPG