Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Betoging “Laat onze vrienden blijven” in Roeselare

Betoging “Laat onze vrienden blijven” in Roeselare

ROESELARE -- Een stille optocht voor een menselijk asielbeleid bracht in Roeselare een kleine drieduizend mensen op de been. Ze stapten op achter de centrale slogan 'Laat onze vrienden blijven'. De deelnemers zijn actief in lokale comités in een vijftiental West-Vlaamse gemeentes die zich het lot aantrekken van gezinnen met kinderen die dreigen uitgewezen te worden.

P1030048.JPG

Het is een onderwerp dat de laatste jaren niet meer weg te slaan is uit de media en de laatste maanden steeds uitdrukkelijker op de voorgrond trad: het Belgisch asielbeleid. Over gans ons land rijzen de steun- en actiecomités rond uitgewezen asielzoekers als paddestoelen uit de grond. Het Belgische volk pikt het niet langer dat hun vrienden en buren jarenlang in onwetendheid gehouden worden waarna ze plotseling koelweg het bevel krijgen ons land te verlaten. Maar vele comités ondervonden al snel dat één enkel gezin weinig vermag tegen de bureaucratie uit Brussel. In West-Vlaanderen hadden ze de boodschap begrepen en besloten ze de handen in mekaar te slaan. Wat begon als een samenwerking van een vijftal gezinnen, is ondertussen uitgegroeid tot een provinciaal platform van meer dan 40 gezinnen verspreid over 15 West-Vlaamse gemeentes. Hun eis is kort en krachtig: “Laat onze vrienden blijven!”

Door de krachten te bundelen, willen ze verder gaan dan de “Eigen migrant eerst”-politiek. Natuurlijk willen ze vooral dat hun vrienden mogen blijven, maar er schuilt ook een visie achter. De redenering is logisch. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om personen die een asielaanvraag indienen binnen een redelijke termijn een definitief antwoord te bezorgen, waarbij de volledige procedure, inclusief Raad van State, is afgerond. In een hedendaagse rechtstaat heeft iedereen immers het recht gebruik te maken van alle mogelijke rechtsmiddelen. Situaties waarbij mensen jaren in ons land verblijven en zich perfect integreren in afwachting van een definitief antwoord mogen niet meer voorkomen. Als de bevoegde diensten er niet in slagen dit te organiseren, moet de overheid zelf de gevolgen hiervan dragen en niet de slachtoffers. Met de nieuwe asielwet zou de situatie moeten verbeteren. Nieuwe asielaanvragen zouden binnen een redelijke termijn van 1 à 1,5 jaar moeten behandeld worden. Maar voor degenen die hier al langer zijn, is een regularisatie de enige humane oplossing.

Wat begon als een menselijke reactie, een spontaan protest tegen de koele beslissingen uit Brussel, werd dus een politieke eis. En die eis, hoopt men, moet in deze aanloop naar de federale verkiezingen gehoor krijgen, want ze vertegenwoordigt de mening van vele Belgen. Om dit te bewijzen, werd vrijdagavond in Roeselare een stille optocht georganiseerd. De opkomst was massaal. Tussen de 1500 en de 2000 mensen daagden op. Elk van de 15 gemeenten was vertegenwoordigd en kreeg zijn eigen plekje in de stoet. In alfabetische volgorde: Brugge, Deerlijk, Ingelmunster, Izegem, Langemark-Poelkapelle, Lendelede, Lichtervelde, Menen, Meulebeke, Roeselare, Ruiselede, Tielt, Veurne, Vlamertinge, Wevelgem en Zonnebeke. In die volgorde trok men van het station naar het stadhuis. Daar werden witte ballonnen uitgedeeld en losgelaten en werden enkele tekeningen van kinderen zonder papieren overhandigd aan de burgemeester van Roeselare, Luc Martens. Na de optocht volgend dan nog enkele toespraken en optredens van o.a. Peter Slabbinck, de frontman van Red Zebra.

Een geslaagde manifestatie die duidelijk wat teweegbrengt in West-Vlaanderen en hopelijk ook op nationaal niveau.

Meer info: www.laatonzevriendenblijven.be

P1030065.JPG
P1030042.JPG

Succes!

In naam van gans het organisatieteam van “Laat Onze Vrienden Blijven” kan ik verklaren dat we vrijdagavond (of zaterdagmorgen in de vroege uurtjes) moe maar gelukkig onder de wol gekropen zijn. Bij de vorming van de optocht voor een menselijk asielbeleid telden we reeds een 1500 deelnemers, maat bij een tweede telling aan de Grote Markt kwamen we heel dicht in de buurt van 3000 manifestanten. In een stad als Roeselare (we zijn geen Antwerpen of Brussel) beschouwen we dit als een eclatant succes.

Dit is een duidelijk signaal aan het adres van de politieke verantwoordelijken dat de stilzwijgende meerderheid in West-Vlaanderen, en bij uitbreiding in Vlaanderen, dit onmenselijk asielbeleid niet langer pikt. De deelnemers aan de betoging vormen maar het topje van de ijsberg.

“Laat Onze Vrienden Blijven” voelt zich gesteund door de vele blijken van steun en sympathie en hoopt dat de vele aanwezige politici de daad bij het woord gaan voegen. CD&V was o.a. vertegenwoordigd door Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester Luc Martens van Roeselare, federaal kamerlid Nathalie Muylle, burgemeester Gerda Mylle van Izegem en burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn van Lichtervelde. Groen! had Europarlementariër Bart Staes gestuurd. Michèle Hostekint was aanwezig voor sp.a en Spirit was o.a. vertegenwoordigd door nationaal voorzitter en federaal kamerlid Geert Lambert, senator Fauzaya Talhaoui en Vlaams parlementslid Bart Caron.

Dit sterkt ons in ons aanvoelen dat er niet enkel bij de bevolking, maar ook bij de meeste politieke partijen een consensus aan het groeien is dat er dringend werk moet gemaakt worden van een oplossing voor de schrijnende situatie waarin talloze gezinnen van goedbedoelende mensen zich bevinden.

Dewael

Intussen blijft minister Dewael volharden in zijn ongepast stoer gedrag .De rechter die een gezin tot op het einde van het schooljaar laat blijven wordt daarvoor aangeklaagd .Nog meer wansmakelijk is zijn boodschap naar asielzoekers in het algemeen.Bij ons is er geen plaats en daarmee basta.Tegenover mensen die de economie in handen hebben is hij poeslief en wordt het geld in hun gezicht gesmeten via allerlei belastingsvoordelen .Mensen op zoek naar een beter bestaan voor zichzelf en hun gezin worden als misdadigers beschouwd en kunnen niet snel genoeg weggejaagd worden.Vrij verkeer van geld en goederen zijn voor onze minister en co het allerbelangrijkste.Mensen en mensenrechten dat is andere koek.Gelukkig dat vele mensen hun menselijkheid aantonen met de vele steunacties.