Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mijnbedrijf Minera Majaz bedreigt water- en voedselveiligheid in Noord-Peru

Mijnbedrijf Minera Majaz bedreigt water- en voedselveiligheid in Noord-Peru

BRUSSEL – Minera Majaz, een dochteronderneming van het Britse Montericco Metals, opereert al een paar jaar illegaal in het Noorden van Peru. Haar ‘Rio Blanco’ project hangt als een dreiging boven de voedsel- en waterrechten van de inwoners van deze regio. Er is tussen het bedrijf en de gemeenschappen van Piura een hevig conflict aan de gang. (English)

Montericco.JPG

Nicanor Alvarado Carrasco, coördinator van het Vicariaat voor het Milieu in Jaen, Cajamarca, is één van de woordvoerders van deze boerengemeenschappen. Hij geeft momenteel een reeks voordrachten in verschillende Europese landen. Om de internationale gemeenschap op de hoogte te stellen van de desastreuze situatie in de regio van Piura. En om steun te vinden bij internationale mensenrechtenorganisaties die kunnen helpen om Montericco Metals en de Peruviaanse regering onder druk te zetten.

Illegaal
Het Rio Blanco project is één van de acht mijnconcessies van Minera Majaz. Het bedrijf wil het gebruiken om een ‘open put’ kopermijn exploiteren. Het milieuattest waarmee het bedrijf opereert is illegaal. Het heeft geen rekening gehouden met de stem van de boerengemeenschappen van de regio. Om legaal in deze regio’s aan mijnbouw te kunnen doen, hebben bedrijven de goedkeuring nodig van 2/3 van de bevolking, via volksraadplegingen. Het Rio Blanco project heeft die goedkeuring niet.

Boerengemeenschappen in verzet
De boerengemeenschappen van Piura hebben al veel betogingen en acties opgezet tegen de illegale bezetting en exploitatie van hun land. Hun belangrijkste zorg: de effecten die de mijn kan hebben op het milieu en op hun landbouwactiviteiten, die voor velen de enige bron van inkomsten zijn.

Er werden al heel wat betogers verwond en zelfs vermoord door de politiemensen die de terreinen van Minera Majaz bewaken. Tijdens twee optochten naar het mijnkampement in april 2004 en augustus 2005, werden twee boeren gedood.

Gevolgen voor het milieu
‘Open put’ mijnen staan bekend om hun reusachtige impact op het milieu, omwille van de chemische producten die ze gebruiken. De provincies Huancabamba en Ayavaca zijn heel rijk aan grondstoffen en erg productief (fruit, koffie, etc.), maar ze liggen in het mistwoud, wat hen erg kwetsbaar maakt voor vervuiling. Ook de rivieren van Chinchipe, Maranon en Quirez zijn bedreigd. Als die vervuild raken, wordt van veel mensen het recht op water afgepakt. De mijn wordt bovendien gebouwd in de buurt van het nationale natuurreservaat van Tabaconas Namballe en kan verschillende diersoorten, waarronder de brilbeer, bedreigen. “De impact zal brutaal zijn,” stelt Nicanor.

De strijd gaat door
Nicanor en zijn volk blijven vechten om steun en om een ecologische ramp te vermijden. “Het enige dat een mens kan verliezen is z’n waardigheid. Onze boerenvolkeren verdedigen hun water en hun milieu, en dat doen ze met hun leven,” zegt hij.

In Londen vindt op 2 april voor het hoofdkwartier van Montericco Metals een actie plaats van o.m. Catapa, FIAN en Friends of the Earth. Er worden een honderdtal actievoerders uit verschillende Europese landen verwacht.

(Vertaling Marc-Antoon)

intimidatie in Peru