Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Daan Janssens (Catapa): “Er komt volksraadpleging over kopermijn Peru”

Daan Janssens (Catapa): “Er komt volksraadpleging over kopermijn Peru”

LONDEN – De mensen van CATAPA blikken tevreden terug op hun actie tegen Monterrico Metals in hartje Londen (meer). Maar dat mediagenieke straattheater was maar een begin. Deze zomer zullen ze in Noord-Peru een volksraadpleging in de kijker helpen plaatsen.

Straattheater.JPG

Straattheater voor het hoofdkwartier van Monterrico Metals in Londen

CATAPA is een beweging van jonge vrijwilligers. Ze willen de internationale partner zijn van de strijd van de boerengemeenschappen in de Peruaanse en Boliviaanse Andes tegen mijnbouwmultinationals.

“Naar het voorbeeld van de boerengemeenschappen ginder, willen we vooral een basisbeweging vormen: niet zomaar een specialistische ngo, maar een sterke groep vrijwilligers met een breed draagvlak,” vertelt Daan Janssens, stichter en voorzitter van CATAPA.

Het straattheater in Londen was jullie eerste ‘directe actie’. Tevreden over het resultaat?
Daan Janssens: “Absoluut. Het is een hele strijd om dit probleem op de internationale agenda te krijgen. Ik denk dat we daar nu echt wel in geslaagd zijn. Met een internationale actie in Londen, het centrum van de Angelsaksische wereld in Europa, een toch wel symbolische plaats: het zijn vaak Angelsaksische bedrijven die ginder de mensenrechtenschendingen en de ecologische problemen op hun geweten hebben. Ik vind het schitterend dat we dit met zoveel volk hebben kunnen doen, en met enorm veel nationaliteiten – ik denk dat we aan vijftien zaten. We hopen dat dit het begin is van een sterke internationaliseringscampagne.”

Wat mogen we van die internationaliseringscampagne verwachten?
Daan Janssens: “We hebben gepland om vanaf mei 2007 echt te gaan werken aan internationale netwerking om de case van Rio Blanco overal bekend te maken. We hebben sinds vorige week de coördinatie opgenomen op Europees vlak van alle acties die gebeuren rond het project Rio Blanco. We willen dat doorzetten en ook grote internationale actoren zoals Amnesty International, Greenpeace, WWF enzovoort mee achter onze eisen proberen scharen. We willen iedereen bereiken die op een of andere manier een band heeft met het project –aandeelhouders, landen die in de regio ontwikkelingsprojecten hebben lopen die geen zin hebben zolang er plannen zijn voor die mijn,… Al die actoren willen we sensibiliseren.”

“Een van de concrete acties die we gepland hebben is het ondersteunen van de Consulta Popular die deze zomer gehouden wordt. Het initiatief komt van een front (Frente) van gemeentebesturen, lokale ngo’s en boerenbewegingen. Vanuit CATAPA zoeken we een aantal internationale observatoren om het proces van deze volksraadpleging meer legitimiteit te geven. De staat heeft al aangekondigd dat ze het referendum niet als legitiem zal beschouwen. Het is dus aan ons en aan de boerengemeenschappen van Peru om zelf voor zoveel mogelijk legitimiteit te zorgen. Dat kunnen we enkel doen door er een aantal sterke namen bij te betrekken.”

Hoezo? “Mensen zoals zoals Eduardo Galeano of Nobelprijswinnares Rigoberta Manchu zouden een internationaal uithangbord kunnen zijn. We willen met een legertje van in totaal twintig tot dertig internationale observatoren zijn. Die moeten in de twee disctricten waar het referendum zal plaatsvinden het proces observeren, en ons toelaten om op het moment van de consulta een zo goed mogelijk contact te hebben met de internationale pers. Zodat ook de rest van de wereld weet dat daar in Noord-Peru een basisdemocratisch proces aan de gang is dat een rol zou moeten spelen in de beslissingen inzake Rio Blanco.”

Vanwaar eigenlijk het idee om als vrijwilligers rond dit thema aan de slag te gaan?
Daan Janssens: “Een paar jaar geleden zat ik in Bolivië en Peru om onderzoek te doen over de mijnbouwproblematiek. Voor mij was dat het moment waarop de puzzel van de globalisering in elkaar viel. Het liet me toe direct de link te leggen tussen de Westerse ideologie en politiek enerzijds en hun effect op de boerengemeenschappen in het Zuiden anderzijds. Die link is zo klaar en duidelijk, die impact zo onrechtvaardig, dat ik daar toen zeer sterk door gegrepen was. De strijd van de boerengemeenschappen is echt internationaal, en vergt een internationale aanpak. Dat heeft geleid tot het inzicht dat we ook in Vlaanderen en Europa aan bewustmaking en lobbywerk moeten doen.”

www.catapa.be