Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Tien wonderen van de natuur lijden nu al onder de opwarming van de aarde"

"Tien wonderen van de natuur lijden nu al onder de opwarming van de aarde"

Tien wereldwonderen van de natuur, van de Amazone tot de Himalaya, lijden nu al aan de gevolgen van de opwarming van de aarde. Als het klimaat blijft opwarmen aan de huidige snelheid, dan zullen deze wereldwonderen verdwijnen. Dat is de waarschuwing van WWF, in zijn jongste rapport Saving the world's natural wonders from climate change.

hardyreef_37262.jpg

Warmer water bedreigt Great Barrier Reef in Australië (foto wwf)

Het WWF-rapport wordt vandaag vrijgegeven, één dag voor het eindrapport van de Tweede Werkgroep van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). In het rapport vertelt de internationale natuurbehoudsorganisatie hoe de verwoestende gevolgen van de opwarming van de aarde nu al schade toebrengen aan de grootste natuurwonderen ter wereld. Maar het rapport beschrijft ook in detail hoe WWF in elk van deze tien regio's werkt aan verdedigingsstrategieën om de schadelijke gevolgen van de klimaatverandering af te weren.

Het Groot Barrièrerif in Australië wordt bedreigd door de opwarming van het water, waardoor het koraal verbleekt. En de Yangtze-rivier in China kampt met watertekort, omdat de gletsjers afsmelten en steeds kleiner worden. Rond de rivier zet WWF pilootprojecten op om de overheid en de lokale gemeenschappen te tonen hoe ze zich best kunnen aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering. Ondertussen kan het groeiend aantal bosbranden het einde inleiden van een van de grootste bossen ter wereld. In de wouden van Valvidia in Chili en Argentinië staan bomen van 3.000 jaar oud. WWF vecht samen met lokale partners om de bossen die er nog zijn, te vrijwaren en te beschermen.

De zeven andere wonderen der natuur waar de klimaatverandering nu al merkbaar is en waar WWF aan projecten werkt om de gevolgen daarvan af te wentelen, zijn de Chihuahua-woestijn in Mexico en de VS, de karetschildpadden in de Caraïben, de tijgers en mensen in de Sundarban-mangroves in India, de Amazone in Zuid-Amerika, de wilde zalm in de Beringzee, de smeltende gletsjers in de Himalaya, en de bossen langs de kusten van Oost-Afrika.

"Terwijl we de regeringen blijven onder druk zetten om de uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te schroeven, werken we ook op het terrein aan strategieën om aan de grootste wereldwonderen van de natuur én aan de mensen die er wonen, bescherming te bieden tegen de klimaatverandering," zegt Sam Van den plas, klimaatspecialist van WWF-België. "We proberen om tijd te winnen voor mens én natuur, terwijl elders maatregelen getroffen worden om de oorzaak van de klimaatverandering te stoppen."

"Van schildpadden tot tijgers, van de woestijn van Chihuahua tot het grote Amazonegebied, al deze wonderen van de natuur lopen grote risico's door de stijgende temperatuur," vertelt Sam Van den plas nog. "Sommige daarvan zullen zich misschien kunnen redden door zich aan te passen aan de klimaatverandering. Maar alleen een drastisch ingrijpen door de overheden om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, kan voorkomen dat ze compleet vernield worden."

10 wonderen? Miljarden

10 wonderen? Miljarden wonderen zijn bedreigd ja!

Opwarming van de aarde

Hopelijk zullen regeringen van alle landen eindelijk eens gaan beseffen dat er moet ingegrepen worden. Maar blijkbaar dringt het voor velen nog niet door dat de mens afhankelijk is aan de natuur en niet omgekeerd. Maar ja oplossingen tegen de opwarming zullen natuurlijk wel geld kosten en dat wil de mens niet. Het investeeert liever in bedrijven dan in hun leven van henzelf en dat van hun nakomelingen. Of zijn die plots niet meer belangrijk? Hopelijk duurt het niet lang vooraleer er eens dringend werk zal gemaakt worden van deze problematiek. Laten we samen mensen proberen te sensibiliseren voor dit probleem zodanig dat de publieke opninie verandert en zo ook de regeringen.

Stel nu nog dat dit een natuurverschijnsel zou zijn wel dan nog moeten we onze natuur beter bewaren. Iedereen is er beter van als de CO2 uitstoot vermindert.