Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Fotoreportage] Actie van Bite Back "Ontmoet het dier achter je vlees"

[Fotoreportage] Actie van Bite Back "Ontmoet het dier achter je vlees"

Zaterdag organiseerde Bite Back een actie op de Antwerpse Meir teneinde de mensen te sensibiliseren rond het probleem van mishandeling van dieren, in onze regio's, bij slachten.

PICT0089.jpg

Jaarlijks worden in Belgie alleen al bijna 300 miljoen dieren geslacht, exclusief vissen en thuisslachtingen. Doorgaans worden ze verdoofd door bedwelming, gas of met een fikse stroomstoot.

In sommige gevallen worden ze onvoldoende verdoofd of komen ze bij wanneer hun keel wordt doorgesneden of gewoon tijdens het doodbloeden.
Dit veroorzaakt extreme pijn en angst. Bij soms rituele slachtingen wordt het dier zelfs helemaal niet verdoofd. Ook is er in veel landen geen wetgeving en zelfs geen regelgeving voor slachtpraktijken.

De vleesindustrie behandelt dieren echter als levenloze producten en is verantwoordelijk voor de eindeloze reeks mishandelingen.

De meeste kippen worden piepjong geslacht,op 6 weken. Miljoenen pasgeboren haantjes worden versnipperd of vergast omdat ze geen eieren leveren. Legkippen worden opgesloten in krappe kooisystemen. Elke kip heeft daarin slechts bewegingsruimte ter grootte van een A4'tje. Scharrelkippen komen nooit buiten hun stal en worden net als alle soorten legkippen na één jaar geslacht. Eenden krijgen geen zwemwater en geen frisse buitenlucht. Veel kippen, kalkoenen en eenden die in deze stallen opeengepropt zitten, kampen met ernstige gezondheidsproblemen.

Pasgeboren kalfjes worden meteen bij de mama-melkkkoe weggenomen. Kalfsvlees is van kalfjes die in 6 maanden tijd vetgemest en geslacht werden. Melkkoeien worden al na 5à6 jaar geslacht, terwijl ze wel 20 jaar kunnen worden. Ze hebben gezondheidsproblemen door de onnatuurlijk opgedreven melkproductie. Vleesstieren worden krap gehuisvest en in korte tijd vetgemest. Dikbilkoeien moeten door hun onnatuurlijke bouw altijd via een keizersnede bevallen.

Slachtkonijnen zitten met groepen in krappe draadgazen kooien die tot stress en gezondheidsproblemen leiden. Ze leven niet langer dan 2 1/2 maand.

Varkens zijn intelligente en ondernemende dieren die in de bio-industrie lijden onder hun krappe huisvesting en het gebrek aan afleiding en beweging. Ze slijten hun schaarse dagen op vloerroosters in betonnen stallen. De mannetjes castreert men zonder verdoving.

Bij de zeevisserij is er nochtans geen sprake van snel en pijnloos doden. De in de netten vergaarde vissen liggen op het dek tot ze de verstikkingsdood sterven of ze worden levend geplet of gestript. Paling sterft ook vrijwel altijd een gruweldood: de zoutbadmethode. Steeds meer vis wordt gekweekt in bassins, op zo'n intensieve manier dat het een nieuwe vorm van bio-industrie is. De zalm, forel, paling en meerval uit je supermarkt zijn er meestal het slachtoffer van geweest.

Gelukkig is de keuze aan jou: dieren eten of kiezen voor het leven. Kies je voor vegetarisme,dan red je 35 dierenlevens per jaar. Bovendien was vegetarisch eten nog nooit zo makkelijk. Supermarkten, Aziatische winkels en natuurvoedingszaken bieden tal van plantaardige alternatieven, van voorgerecht tot dessert.
Daar, het nut van zo acties zoals deze zaterdag in Antwerpen.

Meer info over hoe reageren en doen op:
www.biteback.be

PICT0156.jpg
PICT0157.jpg
PICT0136.jpg
PICT0053.jpg
PICT0057.jpg
PICT0149.jpg
PICT0020.jpg
PICT0178.jpg
PICT0196.jpg
PICT0201.jpg
PICT0209.jpg
PICT0061.jpg
PICT0116.jpg
PICT0182.jpg

bite back

amaai JOhn prachtige reportage en vooral goede tekst erbij! Leo

Goed gedaan!

't Was een goed georganiseerde campagne, zoals vele voorbijgangers heb ik er heel wat van opgestoken. Jammer dat er toch nog heel wat mensen zijn die zomaar voorbijlopen en er weinig of geen aandacht aan schenken. De panelen zeiden genoeg, dieren hebben ook gevoelens en moeten net als mensen gerespecteerd worden.

Groetjes!