Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Via Campesina organiseert wereldwijd boerenprotest

Via Campesina organiseert wereldwijd boerenprotest

BRUSSEL - De andersglobalistische boerenbeweging Via Campesina voert vandaag wereldwijd actie naar aanleiding van de Internationale Dag van de Boerenstrijd. Met meer dan vijftig acties in achtien landen richt zij haar pijlen op oneerlijke handel en industriële landbouw. Die zijn volgens de beweging zowel onrechtvaardig als destructief voor het milieu. Het alternatief van Via Campesina heet 'voedselsoevereiniteit'.

via campesina.JPG

Een betoging van Via Campesina op het Wereld Sociaal Forum 2007 in Nairobi (archief indymedia.be)

Vandaag zijn acties voorzien in achtien landen in Azië, Europa, Afrika en Latijns-Amerika. Via Campesina telt wereldwijd miljoenen leden.

In Latijns-Amerika en Azië ligt de nadruk op landhervorming. Europese activisten kijken vooruit naar de G8. De regeringsleiders van de club der rijkste landen komen begin juni samen in Duitsland.

EPA's
In Afrika focussen de acties zich op het verzet tegen de EPA's (Economische Partnerschapsakkoorden). Dat zijn verregaande vrijhandelsakkoorden tussen de Europese Unie en haar voormalige kolonies in Afrika en de Caraïben. De EPA-onderhandelingen zijn volop bezig. Ze moeten in principe afgerond zijn op 31 december 2007.

De Afrikaanse landen en de Noord-Zuidbeweging vinden dat te vroeg. Maar Europa zegt dat er geen alternatief is, omdat de EPA's voorzien zijn in de Akkoorden van Cottonu. Als de onderhandleingen niet tijdig worden afgerond, aldus de EU, zal het haar invoertarieven voor Afrikaanse producten moeten optrekken. In de ogen van veel activisten is dit chantage.

Er zijn acties voorzien in Mozambique, Congo en Kameroen - een opstapje naar de wereldwijde actiedag tegen EPA's op 19 april. Ook in Europa wordt dan actie gevoerd (meer hierover hier).

Voedselsoevereiniteit
Volgens Via Campesina mag voedsel geen koopwaar zijn als een ander. De beweging is daarom niet rouwig om de crisis waarin de WTO-onderhandelingen van de zgn. 'Doha Ontwikkelingsronde' zich bevinden sinds juli 2006. De Wereldhandelsorganisatie streeft namelijk ook op gebied van voedsel en landbouw verregaande libaralisering en vrijhandel na. “Maar zolang landen met elkaar in competitie treden om elkaars voedsel- en landbouwmarkten af te pakken, kan er van ontwikkeling geen sprake zijn,” luidt de kritiek van Via Campesina op deze aanpak.

Aan Indymedia.be legde Via Campesina-vertegenwoordiger Xose Ramon uit welk alternatief de boerenbeweging voor ogen staat. “Wij vinden dat elke regio het recht heeft op voedselsoevereiniteit. Volkeren, staten en regio's moeten zelf democratisch kunnen beslissen welk type productie en welk type voedsel ze willen. Dat mag niet worden opgelegd door externe machten. Het betekent ook dat zaken zoals zaaigoed, grond en water moeten gezien worden als collectief bezit van de mensheid. Het kan niet dat een kleine groep mensen bepaalt wie voedsel krijgt en wie niet,” zegt Ramon.

Deze internationale actiedag herdenkt de slachtingen van Carajás, in Brazilië, op 17 april 1996. Bij het neerslaan van een betoging van landloze boeren vielen toen 19 doden en vele tientallen gewonden.

Lees het interview met Xose Ramon van Via Campesina

meer nieuws van het boerenfront

Landloze boeren bezetten gebouw in Brasilia
http://www.noticias.nl/rnw.php#4666

Steun vanuit Via Campesina voor de Andere Campagne van de Zapatistas
http://chiapas.indymedia.org/display.php3?article_id=143924