Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Voorstanders kiwi-model overhandigen petitie

Voorstanders kiwi-model overhandigen petitie

BRUSSEL -- Vanochtend overhandigden de initiatiefnemers van de petitie in verband met het Kiwi-model voor goedkopere medicijnen, samen met een 100-tal sympathisanten hun voorstellen aan minister voor Sociale zaken Demotte (PS).

2005_1222kiwi-actie0039.JPG

Een jaar geleden begon Dirk Van Duppen, dokter bij Geneeskunde voor het Volk, aan een kruistocht voor goedkopere medicijnen via het Kiwi-model. De naam van dit model is niet toevallig. Hij is geïnspireerd op het Nieuw-Zeelandse model van openbare aanbesteding voor medicijnen, waardoor de prijzen en de kosten dus voor patiënten dalen, maar ook voor de sociale zekerheid. Meer info over het hele Kiwi-model vind je overigens in het boek van Dirk Van Duppen 'De cholesteroloorlog'. De christelijke vakbond van de non-profit, de KWB, ook CM, vele syndicalisten en de groepspraktijken van Geneeskunde voor het Volk sprongen mee op de kar met Van Duppen en starten een grootscheepse petitie.

Vandaag hoogdag voor de initiatiefnemers: 102.585 handtekeningen werden bijeengezameld, en er komen er dagelijks nog bij. Het doel van de initiatiefnemers is een wetsvoorstel dat voorziet in openbare aanbesteding van geneesmiddelen. Geen zinnig mens lijkt daar iets tegen te kunnen hebben, maar dat is buiten de lobby van de farmaceutische multinationals gerekend. Zij halen al hun invloeden boven om zo'n wetsvoorstel tegen te gaan, want dat zou hun ongebreidelde winsten beknotten... Dat daarmee honderdduizenden patiënten winst zouden maken in hun portemonnee zal hun een zorg wezen...

Toch wint het Kiwi-model steeds aan invloed. Zoals Dirk Van Duppen en Koen Steel (KWB) verwoorden: 'De kiwi rijpt'. Over de politieke fracties heen is er ruime steun voor het Kiwi-model, op uitzondering van VB, maar vaak ontbreekt het aan politieke moed om tegen de lobby van de farmaceutische firma's in te gaan. Luc Oultry (CD&V-kamerlid) en Jacques Germeaux(VLD-senator) waren zelfs aanwezig bij de overhandiging van de petitie vanmorgen. De Kiwi-sympathisanten waren van allerlei slag en kleur. Ze verzamelden om 10uur aan het Centraal Station, waar ze veel beziens hadden. Er waren syndicalisten, vooral uit Non-profit, maar ook vertegenwoordigingen uit andere sectoren. Er waren migrantenvrouwen, er waren jongeren, er waren patiënten, er waren gepensioneerden, er waren mensen van de KWB, er waren mensen uit de sociale sector, er waren dokters, ...

In een kleurrijke stoet, onder de slogan 'Minister Demotte, de kiwi is rijp, laat hem niet rotte(n)' trok men naar de Kunstlaan. Minister van Sociale Zaken Demotte ontving op zijn binnenplein alle sympathisanten, luisterde naar de initiatiefnemers, de overhandigers van de petitie en gaf zelf enige hartverwarmende beloften. De minister nam de tijd om met de Kiwi-actievoerders uitgebreid te praten en in discussie te treden. Vraag is hoeveel deze man zal kunnen waarmaken in het parlement van zijn beloften en ongetwijfeld goede wil. Gelukkig is er steun over de partijgrenzen heen, zowel in Kamer als Senaat.

De verdedigers van het Kiwi-model zetten de ideeën nu om in wetteksten en hopen dat een juridisch correct wetsvoorstel door het parlement zal goedgekeurd worden. Meer dan 100.000 Belgen keurden het voorstel al goed, via de petitie. Zal het parlement het volk volgen en het kiwi-model, in navolging van Nieuw-Zeeland, ook hier invoeren? Dus niet alleen kippensoep, maar ook Kiwi's voor iedereen?

wil moed, en macht

Het is nu nog de vraag of de wil om het kiwimodel toe te passen aanwezig zal zijn bij onze politiekers.Zo ja , hebben ze dan ook de moed om hun macht te gebruiken tegen de zeer machtige pharmaceutische bedrijven.Ik duim alvast .