Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Fotoreportage] Paracetamolreis naar Nederland

[Fotoreportage] Paracetamolreis naar Nederland

HULST -- Zaterdag vertrokken 6 bussen vanuit alle Vlaamse provincies richting Nederland om een voorraad Paracetamol in te kopen. De actie was een initiatief van KWB, de Christelijke Mutualiteiten en Geneeskunde voor het Volk.

01_Paracetamolreis_naar_Nederland.jpg

Chronische zieken krijgen op voorstel van Minister van Sociale Zaken Rudy Demotte vanaf 1 juli pijnstillers terugbetaald. Dat heeft het Verzekeringscomité van het RIZIV zopas goedgekeurd.

Al jaren vraagt Ziekenzorg CM om een terugbetaling van pijnstillers voor chronische patiënten. Het gaat hier voornamelijk over paracetamol. Dat is de eerste keuze pijnstiller voor artrose en kankerpatiënten. Het wordt in België verkocht onder merknamen als Dafalgan, Perdolan, Panadol enz..

De minister betaalt echter voor slechts 20% terug. De rest van het bedrag moet de patiënt zelf blijven betalen. Een grotere terugbetaling kan enkel via de maximumfactuur (MAF). Enkel een klein aantal chronisch zieken zal daarvan kunnen genieten, deze wiens jaarinkomen bijvoorbeeld minder dan 14.800 euro bedraagt en dan nog moeten deze patiënten de eerste 450 euro remgelden per jaar uit eigen zak blijven betalen.

Pijnpatiënten betalen nu maandelijks ongeveer 30 à 35 euro aan paracetamol uit eigen zak. Nu wil Demotte dus voor deze mensen 7 euro bijleggen, maar betalen de patiënten nog steeds 28 euro per maand. Hiervoor trekt minister Demotte jaarlijks 11.770.000 euro uit.

De minister weigert iets aan de buitensporige dure prijzen van paracetamol in België te doen. In Nederland koop je 8 doosjes paracetamol voor de prijs van 1 doosje in België. Niet alleen in het Kruidvat, maar ook bij de apothekers betaal je zes keer minder per doosje paracetamol. Als een winkelketen als het Kruidvat erin slaagt om de prijs van paracetamol te drukken, waarom kan een minister, met een klantenpotentieel van 10 miljoen mensen, er dan niet voor zorgen dat de prijzen zakken ? Is de vraag van CM.
Indien Demotte een aanbesteding doet zoals de winkelketens in Nederland of zoals de overheid in Nieuw-Zeeland, dan betaalt een pijnpatiënt in plaats van nu 30 à 35 euro, respectievelijk 4,50 euro of 1,50 euro per maand en dit zonder tussenkomst van de overheid.

02_Paracetamolreis_naar_Nederland.jpg
03_Paracetamolreis_naar_Nederland.jpg

Iedereen kreeg een plattegrond en werd wegwijs gemaakt.

04_Paracetamolreis_naar_Nederland.jpg
05_Paracetamolreis_naar_Nederland.jpg

Voorraad paracetamol inslaan.

06_Paracetamolreis_naar_Nederland.jpg

De prijs voor Paracetamol in Nederland bedraagt 0,51€ in de Drogisterij en 0,70€ in de Apotheek.
In België oa. bekend als Dafalgan kost tussen de 3,20€ à 4,69€.

07_Paracetamolreis_naar_Nederland.jpg
08_Paracetamolreis_naar_Nederland.jpg
09_Paracetamolreis_naar_Nederland.jpg
10_Paracetamolreis_naar_Nederland.jpg
11_Paracetamolreis_naar_Nederland.jpg

Men werd hartelijk verwelkomd door de burgemeester van Hulst, Dhr. JF Mulder, die iedereen een drankje aanbood en zijn sympathie betuigde voor de actie.

12_Paracetamolreis_naar_Nederland.jpg
13_Paracetamolreis_naar_Nederland.jpg

Er volgden speeches door oa. Dirk van Duppen van Geneeskunde voor het Volk

14_Paracetamolreis_naar_Nederland.jpg

Op de terugreis werd er nog duchtig nagepraat.

Proficiat voor de mooie

Proficiat voor de mooie foto-reportage. Het geeft echt een leuk beeld, alsof we er hier vanachter onze computer ook een beetje bij zijn.
Bedankt!

paracetamol

Ja, dat was een fantastische aktie !
graag was ik er ook bij geweest, kunnen we dat nog eens overdoen ?
of zijn er al plannen om het nog eens te doen?
proficiat !