Werknemers sociale werkplaatsen staken en betogen in Gent
Werknemers sociale werkplaatsen staken en betogen in Gent
christophe10 januari 2006 – 16:43
GENT -- Vandaag wordt er voor de allereerste keer gestaakt in de sector van de sociale werkplaatsen. Tweehonderd werknemers betoogden ook bij de zetel van de werkgeversorganisatie in Gent. Het conflict draait rond de uitbetaling van een eindejaarspremie.
De drieduizend werknemers van de sociale werkplaatsen verkregen in het Vlaams akkoord voor de non-profit het recht op een eindejaarspremie van 75 % van het maandloon. De Vlaamse regering maakt daar ook gled voor vrij. In bepaalde werkplaatsen genieten werknemers nu al van een eindejaarspremie. De werkgevers willen het verse overheidsgeld nu gebruiken om ook die bestaande premies mee te betalen. “Vergelijk het met een vader die zijn zakgeld terugvraagt omdat grootmoeder ook iets gegeven heeft met nieuwjaar,” zegt Eddy Elisabeth van ACV Bouw en Industrie. De bonden eisen dus dat de bestaande premies gebruikt worden om de eindejaarspremie op te trekken tot 100 % van een maandloon.
De werkgevers willen het vrijgekomen geld gebruiken om nieuw personeel aan te werven en zo de werkdruk te verlagen. Lucas Marain, voorzitter van werkgeversorganisatie SST bracht die boodschap ook over aan een delegatie van de bonden. “Natuurlijk moeten er meer arbeidsplaatsen bijkomen. Er zijn honderdduizenden werklozen en dat is onaanvaardbaar. Maar gebruik daar toch niet het geld voor de eindejaarspremies voor,” zegt Werner Van Heesvelde van de Algemene Centrale van het ABVV. “De Vlaamse overheid heeft geld. Het is alleen een kwestie van keuzes.”
Lage lonen
In de sociale werkplaatsen kunnen werkzoekenden terecht die moeilijk een job vinden op de reguliere arbeidsmarkt. De sector stelt meer dan 3000 mensen tewerk in kringloopcentra, groen- en natuurbeheerbedrijven of de horeca. Sociale werkplaatsen worden voor de helft gesubsidieerd door de overheid. De rest van de kosten moeten ze met eigen middelen dekken. “Scheer niet alle werknemers in de sociale werkplaatsen over dezelfde kam,” waarschuwt Walter die zelf in een kringloopcentrum in Brugge werkt. “In deze sector werken mensen die aan de grond zitten na een scheiding, die geconfronteerd worden met een handicap of die sociale of psychologische problemen hebben. Uiteindelijk willen wij allemaal gerespecteerd worden voor het werk dat we doen. Wij willen ook een perspectief. Werken en toch arm zijn, dat kan toch niet?”, aldus Walter.
“Veel werknemers verdienen inderdaad geen 1000 euro per maand,” bevestigt Werner Van Heesvelde. “In het verleden ging alle aandacht naar nieuwe tewerkstelling. Het is tijd om ook eens te denken aan de looneisen van de mensen die er al werken.” Volgende week dinsdag zitten werkgevers en bonden opnieuw rond de tafel.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme