Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / guatemala

1.000.000 glimlachende Guatemalteekjes

De vrouw van de president lanceert een campagne: 'Een miljoen glimlachende kinderen in Guatemala'. Sandra Colom gaat 1.000.000 pagadders van de 151 armste dorpen in het land weer blij maken.

Lees meer / 0 comment(s)

'Niet alle goud blinkt' - radiodocumentaire over goudmijn in Guatemala

Drie weken geleden kregen we bezoek in San Marcos van de radiomaker Flip De Jong. Hij blikte een radioreportage in voor de Nederlandse IKON omroep over de gevolgen van de goudmijn. De Belgische pater Eric Gruloos, die een parochie heeft in één van de dorpen waar de mijn zich bevindt, legt uit waarom niet alle goud blinkt.

(bron: De Andere Wereld, zo 5 april 2009)

Lees meer / 0 comment(s)

Samen op de motor

Vanaf nu is het verboden om in Guatemala met zijn tweeën op een motorfiets te zitten. Dat besliste de regering van Alvaro Colóm. De mannen die Guatemalteekse buschauffeurs bij bosjes neerkogelen werken immers vaak met zijn tweeën. De ene zaait terreur, de andere wacht buiten op zijn motor. Daarmee verdwijnen ze als dieven in de nacht, de stadsbrousse in.

Lees meer / 0 comment(s)

Hier en daar

Brusselse blogs volgen met je RSS-reader, skypen met de familie in Boechout, mailen met vrienden van ’t stad, chatten met een tante in Duitsland, om de drie dagen in het Vlaams bloggen en dagelijks vrienden onderhouden op Facebook.

En dat.
Allemaal.
Achter een scherm in Guatemala.

Hier en daar klopt iets niet.

Lees meer / 1 comment(s)

Het nieuws ligt op straat

Ik begon al te panikeren dat ik vandaag niet zou weten waarover te schrijven - ik was dan wel in Guatemala Stad, maar er was nog niets noemenswaardig gebeurd - toen ik gelukkig twee agenten op een burger zag stampen. Oef.

Lees meer / 0 comment(s)

Clichédiarree

Dat het hier heel anders is, een lappendeken ja, erg veel contrasten... En dat de indianen, prachtige mensen met hun zelfgewoven klederdracht, heel arm zijn maar toch heel vriendelijk, echt waar, en o ja, rijk aan cultuur natuurlijk, met al hun piramides enzo. Maar wel gevaarlijk hoor, met die bendes in de stad. En haha, er had iemand een kip meegenomen op de bus! Zonnige groetjes uit Guatemala.

(en dat vandaag de laatste, historische keer mag zijn dat iemand deze clichés de wereld in werpt)

Lees meer / 0 comment(s)

Afgeperste lijken in de bus

De kranten koppen het al maanden in Guatemala in bloedrode en gitzwarte blokletters, maar nu loopt het echt uit de hand. In de hoofdstad worden en masse buschauffeurs achter hun stuur neergeknald. Balans in 2008: 85 doden, sinds januari dit jaar elke twee dagen een lijk in de bus.

Lees meer / 0 comment(s)