Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Omstreden AMUZ-affiche met hostie blijft

Omstreden AMUZ-affiche met hostie blijft

Het muziekcentrum AMUZ in Antwerpen behoudt het campagnebeeld waarop 3 verschillende mensen een hostie krijgen. Het beeld is te zien op de affiches en ander promotie-materiaal van het centrum.

PICT0112.jpg

De 3 verschillende affiches zullen dus blijven hangen boven de ingangspoort van AMUZ in de Kammenstraat

Op vrijdag 13 januari '06 was het eindelijk zover: AMUZ werd feestelijk ingehuldigd en daarop volgde een drukbezocht openingsweekend met een waaier van prachtige concerten, uitgevoerd door prominente musici. AMUZ bevind zich in de hippe Kammenstraat.

Van oktober '06 tot maart '07 hebben er niet minder dan 39 concerten plaats gevonden. De gedurfde reclamecampagne schrijft zich in in een luik van 3, waarvan de twee eerste (gestart begin 06), geen heisa provoceerde zoals nu de laatste.

Het Katholieke studentenverbond Antwerpen en het Vlaams Belang hadden geprotesteerd tegen de affiche. De raad van bestuur van AMUZ, hield maandagavond een spoedvergadering en ...blijft achter het campagnebeeld staan.

"Met het beeld wil AMUZ duidelijk maken dat het muziekcentrum gevestigd is in de voormalige Sint-Augustinuskerk",luidt het. AMUZ zegt respect te hebben voor cultureel en religieus erfgoed. En dat bewijzen ze ook in hun eerste brochure met een duidelijk foto in de eerste pagina's (bekijk ze in de hieronder fotoreportage)

"Wij zij ook trots de enigste in Belgie te zijn met zulke concertenzaal,in een vroegere kerk",
zegt ook Koen Froberg, zakelijk directeur.

Philip Heylen, voorzitter Raad van Bestuur AMUZ en schepen van Cultuur in Antwerpen heeft in een persbericht vanmorgen bevestigd (lees deze integraal in de fotoreportage) dat deze promotie campagne mocht blijven.

Maar er zit precies ook nog gelijkaardig 'incident' in de maak. Op 1 september 07 zou er, in de Sint-Joriskerk (Mechelseplein) een ongewone mis plaats vinden: "Messe de Notre Dame". De mis, die in de jaren 60 van de 14de eeuw moet zijn geschreven, verenigt compositietechnieken van Guillaume de Machauts latere periode in een coherent meesterwerk, dat tot de meest indrukwekkende muziek van de middeleeuwen mag worden gerekend. Niets speciaal dus om deze af te lasten. Pastoor Paul Schellen nam toch deze besslissing met 'waardige' excuus dat er werken aan de gang is in zijn kerk tot in 2008.
Wij zijn daar vandaag een kijkje gaan nemen...
en inderdaad, de beelden hieronder 'spreken'.Maar 2 opmerkingen toch...: "Waarom - buiten de Eucharistievieringen ieder dag van 3 tot 10 mei vonden plaats - vinden dan de katholieke feesten van Hemelvaart en Pinkstmaandag wel plaats?"

Zou de cover (een afbeelding van Jean Fouquet - ca.1420-1481 - *Madonna omringd door serafijn en cherubijnen* KMSKA) van de programma van 'Festival van Vlaanderen Antwerpen' (die deze event aankondigd), en die word opgesteld 'in samenwerking met' ... Koen Froberg van Amuz, "tiens,tiens"... niet 'ook' een reden ervoor zijn?

Ieder zijn mening...
Wat bijna 5 eeuwen geleden mocht, zou nu verboden zijn...

AMUZ staat er voor:
AMUZ.ant
AMUZ.e-gueule
AMUZ.ement
AMUZ.eren

"Mag dat nog? a.u.b."

PICT0282.jpg

"Wij hebben bewust gekozen voor die verschillende mensen,een Man, een Vrouw en een Oudere Mens om te tonen dat wij iedereen willen verwelkom in den AMUZ"(Koen Froberg)

PICT0005.jpg

Link tussen Sint-Augustinuskerk en AMUZ duidelijk in beeld gebracht en getoond in de eerste pagina's van allereerste catalogus.

PICT0161.jpg

Op 27 april publiceerde GVA een vol pagina over AMUZ met als titel:OUDE KERK VOEL ZICH HIP
Op de website van AMUZ ,in de Persberichten vermelden ze het.Bewijs dat ze met deze titel akkoord gaan en dat ze zich zo profileren.

PICT0140.jpg
PICT0145.jpg

De 'oudere' man en de 'jong' man met hostie(beelden uit laatste catalogus van AMUZ)

PICT0133.jpg
PICT0159.jpg

De vrouw met hostie.
Waarschijnlijk 'het beeld,te ver'voor Vlaams Belang en het Katholieke studentverbond Antwerpen
Belachelijk....
"Lipstik erotiseert beeld",volgens Koen Froberg

PICT0002.jpg

Eén van de 2 affiches van vorige campagne(begin 06).
Daar werd er nooit op negatief gereageerd.

johneke
PICT0170.jpg

Persbericht van 22 mei van AMUZ, en Filip Heylen:
"Wij hebben bessloten niets aan te veranderen"

PICT0279.jpg
PICT0196.jpg
PICT0243.jpg

De Sint-Joriskerk en de werfen;Toestand op 22 mei 07.

PICT0182.jpg

Afbeelding Cover Programma 'Festival van Vlaanderen Antwerpen':'Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen' van Jean Fouquet(ca.1420-1481)(Collectie KMSKA)
Bron van afgelast concert?...

mon âme...

Ik vind vooral het gebruik van het woord 'event' storend, maar wie ben ik?

Alsook de 5 eurocent in het bedrag voor de restauratie. Waar is dat goed voor?

Zolang het maar goed ge-lay-out is, hoeft men blijkbaar niet meer te verantwoorden wat men toont. Alsof een verkrachting met het juiste licht plots minder erg zou zijn!

Wansmakelijk, als een bedrag van dansende cijfertjes dat de voeling met de werkelijkheid verliest.

Amuz

Waarde vriend,

ik deel uw enthousiasme over die middeleeuwse mis. Toch denk ik dat u een beetje weinig geinformeerd bent. Wanneer cultuurmensen niet in staat zijn om de gevoeligheid van anderen te respecteren, ondanks meer dan vijftig mails van senatoren, professoren, psychologen, verantwoordelijken van Vlaams erfgoed enz., dan kan je moeilijk verwachten dat ze gedurende een week een masterclass kunnen organiseren met respect voor religieuze symboliek die ze niet aanvoelen. De kern van deze uit te voeren mis bestaat precies in datgene waar ze geen aanvoelen voor hebben.
Ondertussen heb ik veel waardering voor het knappe werk dat Amuz doet en hoop dat dit incident geen enkele schaduw werpt op de goede contacten die we hadden. Met architect en aannemer hadden we trouwens afgesproken om de werken gedurende een week in mineur te laten verlopen maar liefde moet van twee kanten komen.

van harte,
pastoor paul scheelen