11.11.11-CNCD krijgt gelijk van rechter: minister De Decker mocht spot niet verbieden
11.11.11-CNCD krijgt gelijk van rechter: minister De Decker mocht spot niet verbieden
christophe14 januari 2006 – 13:28
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Armand De Decker (MR) had ongelijk toen hij de TV-spot van 11.11.11.-CNCD verbood. Dat heeft de rechter in eerste aanleg beslist. De minister had in debat moeten gaan in plaats van naar de rechtbank te stappen, aldus de rechter.

De affiche van de Franstalige 11.11.11-campagne
Even terugspoelen: de jaarlijkse TV-spot van het CNCD die de Franstalige 11.11.11-campagne moet ondersteunen, schiet in het verkeerde keelgat bij minister De Decker. De spot toont twee Afrikanen die hoopvol een brief uit België openen, maar ... die blijkt leeg te zijn.
Leugenachtig, vindt De Decker, want de Belgische enveloppe voor ontwikkelingssamenwerking is helemaal niet leeg. Hij stapt naar de rechter en die beslist in kortgeding dat 11.11.11 de spot moet terugtrekken op straffe van een dwangsom van 5000 euro per inbreuk.
11.11.11-CNCD ging in beroep en krijgt nu gelijk van de rechter in eerste aanleg. Volgens de rechter was er helemaal geen sprake van hoogdringendheid. De campagne liep al zeven dagen en de minister bevond zich niet in de situatie waarin een tegensprekelijk debat niet meer mogelijk is. Bij 11.11.11-CNCD hadden ze vooral problemen met de procedure. In een proces in kortgeding konden ze zich niet eens verdedigen tegen het ingrijpen van de minister.
Volgens 11.11.11 ging het om een spot die geld wil inzamelen. “De lege enveloppe uit het spotje is een symbool voor het geheel van onze eisen. Wij hebben het recht om die wereldkundig te maken.” 11.11.11 juicht de verhoging van het budget voor ontwikkelingssamenwerking toe, maar voegt er fijntjes aan toe dat dat budget van 0,61 % in 2003 gedaald is tot 0,45 % vandaag en achterblijft bij wat de regering al 35 jaar belooft. Maar volgens 11.11.11 is het niet genoeg om alleen geld te geven. “Die financiële steun moet kaderen in een politiek die de huidige financiële en handelsstructuren herziet”, aldus Frédéric Janssens, persverantwoordelijke van 11.11.11. “De spot richt zich ook tot de bevolking die als belastingsbetaler het recht heeft om te weten in welke politieke logica het geld gebruikt wordt.”
Noch minister De Decker noch 11.11.11-CNCD willen voorlopig reageren op de uitspraak van de rechter. Volgens de krant La Libre Belgique heeft de commotie rond de spot wel een negatieve invloed gehad op de inzamelcampagne van 11.11.11-CNCD.
Archief:
Rechter verbiedt 11.11.11-spot op vraag van minister De Decker
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
Democratisch debat of het recht op een mening
Peter Van de Ven, 16/01/2006 – 16:06
Uit dit voorbeeld, en tevens uit het verschijnsel Google-censuur (zie mijn artikel op deze site) blijkt hoezeer op dit ogenblik het hebben van een mening een bedreigd recht is.
Het pensée unique van paars en van de werkgevers laat geen ruimte voor anders-denken. Sterker: elke uiting van anders-denken wordt beschouwd als een bedreiging van het pensée unique. En: wie niets te zeggen of te antwoorden heeft, of geen vragen kan stellen of om toelichting kan verzoeken, wil dan maar de uiting van die mening zelf boycotten. En daarbij hoeft dus echt niet om revisionisme of racisme te gaan.
Boycotten, door politieke tussenkomst (11.11.11), door een tussenkomst van een bedrijfsleiding (Gaia-gans), of door een aanvraag naar Google te sturen om bepaalde sites te storen.
Een waardige democratie beantwoordt speech met tegenspeech, en, vooral: beperkt zich daartoe.
We kunnen alleen blij zijn met dit vonnis. Soms is er nog goed nieuws, al komt het te laat.
Missing link
Peter Van de Ven, 19/01/2006 – 12:23
Misschien bestaat ze bij u wel maar voor mij is:
http://www.indymedia.be/en/node/1040/339#comment-339
op dit ogenblik niet vindbaar met Google.