Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Wie lokte de rellen uit in Rostock?

Wie lokte de rellen uit in Rostock?

In de massamedia is er uitgebreid bericht over de rellen in Rostock van afgelopen zaterdag. Er circuleren verschillende versies over de rellen. Wie heeft ze al dan niet uitgelokt? Het Blackblock of de politie? Hier alvast een video van een Duitse indymedia-activist waar te zien is hoe een undercover politie-agent plots op een Blackblocker slaat.
Bekijk het filmpje hier of zie verder voor Youtubeclip.

Hoezo?

Ik zie op dat filmpje geen agent die plotseling begint een blackblocker in elkaar te slaan hoor.
Ik zie een agent in burger die een man vastgrijpt, allicht omdat hij herkend is als iemand die daarvoor strafbare feiten heeft begaan, en de man rustig vasthoudt tot de agenten in uniform er zijn om de arrestant weg te brengen. Dat is de normale, democratische gang van zaken bij elke voetbalmatch, en als extreem-links uitschot honderden agenten verwondt, dan lijkt het me logisch dat sommigen van dat uitschot nadien opgepakt worden.

relativeren

Blijkbaar moeten de cijfers ook met een serieuze korrel zout worden genomen. Vandaag las ik in Het Laatste Nieuws dat er slechts 85 medische interventies zijn geweest en dus niet 1000 of meer zoals eerder werd gemeld. Er zou nog één agent in het ziekenhuis liggen.

rellen

Wij zijn net terug uit Rostock waar we gewerkt voor onze studies journalistiek.
En ik moet toch zeggen dat héél wat jongeren daar zijn om mee te doen aan de relletjes.
eens de black block aanhang begint duurt het niet lang eer andere personene zich ook aansluiten.

We zagen zelf enkele belgen die we een uur eerder geïnterviewd hadden en hélé goede standpunten hadden waarom ze aanwezig waren.
Hun bedoelingen waren vreedzaam, maar toch waren ze de politie aan het bekogelen met alles wat ze vonden.

Eerlijkshalve dien ik te vermelden dat er héél veel mensen daar rondlopen die geen respect hebben voor iets of iemand.

jammer, want sommigen hebben er echt goede bedoelingen mee.

ik was daar ook

Ik was daar ook sinds zaterdag en ik moet je zeggen dat de mensen die ik tegenkwam daar zijn om protesteren op een vreedzame manier. Spijtig dat iedereen zich concentreert op die minderheid van herrieschoppers. Ik heb met jongeren betoogd en mee blokkades gedaan gisteren. Ondanks de aggressief aanwezige politiemacht die mensen fouilleert, provoceert probeert iedereen toch zijn geduld te bewaren om de actie toch tot een succesvolle einde te brengen.

Uw veronderstelling

Uw veronderstelling ('allicht ...') is op niets gebaseerd. En dan nog, normaal probeer je toch te spreken met een verdachte voor je tot zo'n actie overgaat. Verder, waarom heeft die agent geen uniform aan?

Voor de duidelijkheid,

Voor de duidelijkheid, bovenstaande post is een reactie op de eerste hier, die van 'Hoezo?'

ik vind het spijtig maar

ik vind het spijtig maar voor mij is rellen samen met blokades het enige dat iets kan veranderen. Dankzij de rellen was het een legendarische dag in Rostock, anders was het een betoging uit de duizend. Verzet door alleen maar stadswandelingen te houden veranderd zeker niets.
Wanneer mensen geconfronteerd worden met imens onrecht, grijpt men naar geweld.
Auto's in brand steken of nuteloos vandalisme vind ik helemaal niet kunnen.
Heb zelf politiegeweld gezien in Rostock, maar uiteraard ook geweld van betogers. Zaken alla 'de politie lokte het geweld uit' moet je met een korrel zout nemen. Er waren honderde mensen die met geweld hun onvrede wouden komen duidelijk maken.

Keltoum

Gepost door Keltoum
05.06.2007

Tags