Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Witte woede (publieke sector) betoogt voor uitvoering van akkoorden

Witte woede (publieke sector) betoogt voor uitvoering van akkoorden

BRUSSEL -- Vijfduizend gezondheidswerkers van de openbare instellingen trokken deze ochtend door de hoofdstad om uitleg te gaan vragen aan minister Demotte. De akkoorden die begin vorig jaar werden gesloten moeten nog steeds worden uitgevoerd. In de privé sector is men daar wel al mee begonnen.
Een delegatie van de vakbonden werd door minister Demotte ontvangen en kon met een positief bericht terug naar de achterban trekken : “De minister belooft dat alle akkoorden zullen worden uitgevoerd.”

_MG_5477.jpg

(foto, Legasse)
Met zo'n vijfduizend trokken ze vandaag door de straten van Brussel om minister Demotte ter orde te roepen. Vandaag waren het niet de typische witte woede LBC jasjes, petjes, vlaggen, ... die de straten van Brussel kleurden maar wel die van ACOD (ABVV) en het ACV Openbare diensten.
In de publieke gezondheidszorg komt de regering immers haar beloften die enkele maanden geleden gemaakt werden niet na. De toegezegde arbeidsduurvermindering was voor de meeste betogers de belangrijkste reden om de straat op te trekken, al vond ook iedereen dat de regering zijn beloftes volledig moest houden.
Eenmaal aangekomen bij de minister mocht een delegatie van de vakbonden op onderhoud bij de minister.
Kristien Van De Gucht,ACV openbare diensten : “We werden door Demotte zelf ontvangen. We begrepen niet goed waarom er nu al 10 maanden een gebrekkige communicatie is. De minister beloofde ons alvast dat daar verandering in zou komen en dat hij daar zelf voor zou zorgen. Blijkbaar stellen er zich een aantal problemen om de gesloten akkoorden te vertalen naar KB's en uitvoeringsbesluiten.
We begrepen ook dat er een begrotingsprobleem is en dat het uitvoering van het akkoord 96 miljoen zou kosten in plaats van de begrootte 70 miljoen. Het ziet er naar uit dat men het wat heeft uitgesteld om het op die manier op de begroting van 2006 te kunnen verhalen.
Maar de minister was formeel: “Het akkoord zal integraal worden uitgevoerd”. Binnen 14 dagen is er opnieuw overleg, de minister zal daar zelf bij zijn. Wij zouden dan al onze problemen op tafel kunnen leggen en samen doornemen hoe de uitvoering verder zal verlopen. We schorten dus onze acties voor 14 dagen op. Maar als blijkt dat het dan weer vast loopt zullen er hardere acties komen. We willen ook dat de werkgevers (OCMW's en directies) duidelijk kant kiezen. Ze zeggen dat ze het akkoord steunen, maar nu willen we van hen ook zien dat ze beginnen met de uitvoering ervan.”

_MG_5494 copy.jpg

(foto: Legasse, www.legasse.be)

_MG_5473.jpg

(foto: Legasse, www.legasse.be)

_MG_5475.jpg

(foto: Legasse, www.legasse.be)

_MG_5485 copy.jpg

(foto: Legasse, www.legasse.be)

_MG_5486.jpg

(foto: Legasse, www.legasse.be)

bet_gezondh_20060126.JPG

(Foto: ACOD, http://www.acodonline.be )

troost

Ik zou zeggen actievoerders blijf er voor gaan en reken op de eenheid en de solidariteit want op Luc moet je niet rekenen die is verder aan het onderleggen (overleggen volgens Luc) over het generatiegedrocht waarmee ze nog meer de vloer met ons zullen aanvegen.